BETA

Sparka dig själv som ekonomichef

8 mars, 2018

Redovisningsbyrå och Avdrag för företags deklaration

I små företag har vi fått för oss att vi företagare ska sköta allt, tills vi har råd att avlöna någon annan som gör det. Det tankesättet gör att det går otroligt långsamt att bygga företag. Istället behöver vi anamma synsättet att göra det vi tycker är kul och är bra på, och låta någon annan göra resten. Så här gör du!

Varför ska jag sparka mig själv som ekonomichef?

En sak vi gärna gör själva är att vara ekonomiansvarig. Sluta vara det. Om det är debet och kredit du vill jobba med, får du starta en redovisningsfirma.

Istället ska du skaffa ett riktigt bra bokföringsprogram och/eller en riktigt bra redovisningsfirma, som sköter ekonomin åt dig. Det gör att du kan lägga din tid på att skapa affärer och företagets kärnverksamhet, att det blir rätt och att du kan få specifik kompetens i frågor du inte har koll på. Ingen stjärnföretagare gör debet och kredit själv. Stjärnföretagarens uppgift är att sätta rutiner.

Hur skapar jag då för att skapa en ekonomiprocess värdig en stjärnföretagare?

Jag rekommenderar dessa fem strategier.

1. Sätt rutin för bokföringen
Du har två alternativ; att göra bokföringen själv eller att anlita en redovisningsbyrå som gör jobbet åt dig. Om du gör det själv rekommenderar jag att du investerar i ett bra bokföringsprogram. I programmet sköter du faktureringen och betalar ut löner, och får ut smarta rapporter. Programmet sköter själva bokföringen av sig självt, så länge du matar in rätt siffror. Även om du använder ett program, rekommenderar jag dig att låta en redovisningsfirma kontrollera att allt blir rätt.

2. Var tydlig mot leverantörer
Hantera leverantörsfakturor effektiv genom att få dem skickade digitalt.

3. Undvik högar med kvitton
Kvitton har en tendens att samlas på hög (någon?) och ger huvudvärk åt många av oss företagare. Men det finns smidiga appar där du fotograferar kvittot direkt, anger vad det gäller och vill konto det tillhör. Här kan du också sköta din körjournal. Så enkelt var det problemet ur världen.

4. Skicka betalningspåminnelser effektivt
Kundfakturor skapar du enklast i ditt bokföringsprogram. Det kan hända att kunden inte betalar eller dröjer med sin betalning. Ett alternativ då är att låta faktureringsföretag ta hand om fakturorna åt dig. Då skickar du fakturorna via dem och de sköter hela påminnelseprocessen, även vid eventuell indrivning och inkasso.

5. Få in dina medarbetares lönerapport utan tjat
Om du har medarbetare och behöver underlag för utbetalningen av lön, kan det vara smidigt att låta medarbetarna själva sköta rapporteringen. Välj ett datum i månaden då de måste skicka in underlag innehållande; frånvaro på grund av sjukdom, vård av barn, föräldraledighet, semester och underlag för eventuell provision (självklart stämmer du av detta mot dina löpande noteringar). Dina medarbetare gillar att få sin lön, så jag lovar, de kommer att göra detta. Och du spar tid.

Vilken skillnad gör detta i mitt företagarliv?

– I stjärnföretag är ekonomiprocessen alltid automatiserad. Alla ska veta exakt vad som gäller med fakturering, löner, påminnelser, skatt och kvitton.
– Med smarta och digitala program, och en riktigt bra redovisningfirma som har fått tydliga direktiv från dig, är det enkelt. Följ den här processen och ekonomin kommer att bli en njutning istället för en börda.

Citatet

En stjärnföretagare gör det hon eller han är bra på, och låter andra göra resten. Eller som den gamle filosofen Seneca sa: “To be everywhere is to be nowhere.”
Privatekonomi
Tänker du som rika eller fattiga?
Försäljning & Lönsamhet
Styr ekonomin med rätt prissättning