Om du inte kan betala

8 juli, 2013

Det är lätt att glömma en räkning. Betalar du när...

Det är lätt att glömma en räkning. Betalar du när du får påminnelsen händer inget mer än att du får betala en förseningsavgift. Har du inga pengar att betala med växer skulden fort om du inte gör något. Har du en skuld med en ränta på 20 procent dubblas skulden på fyra års tid. Din skuld skickas vidare till inkasso och kronofogden, här får du vet vad som händer.

Förfallodag

På din räkning står ett förfalldatum. Har du inte betalat innan denna dag har den du är skyldig pengar (fordringsägaren) rätt att skicka en påminnelse.



Påminnelse

Påminnelsen kommer om du inte betalat i tid, den påminner dig om att det är dags att betala. Fordringsägaren kan också ta ut en påminnelseavgift om ni har avtalat om det. Då är du skyldig att betala även påminnelseavgiften. Fordringsägaren är generellt sett inte skyldig att skicka någon påminnelse, du måste själv hålla reda på när räkningarna ska betalas.



Dröjsmålsränta

Om dröjsmålsränta står med i avtalet kan du bli skyldig att betala även detta. ska betalas och en bestämd räntesats, så gäller detta. Dröjsmålsränta får då tas ut från den dag som står i avtalet, vanligtvis efter förfallodagen. Finns inget avtal gäller räntelagen som säger att fordringsägaren har rätt att ta ut dröjsmålsränta en månad efter den dag han skickat påminnelsen.



Inkasso

Om du inte betalar efter påminnelsen kan fordringsägaren skicka ett inkassokrav. I inkassokravet ska det tydligt stå beloppet du är skyldig sedan tidigare, ränta och kostnad för inkassokravet. Om du inte kan betala när du får detta, hör direkt av dig till den som skickat kravet. Försök att göra upp en ny avbetalningsplan, du får dock vara beredd att betala en avgift för detta.



Betalningsföreläggande

Ett betalningsföreläggande är Kronofogdemyndighetens beslut som säger att du är skyldig att betala ett krav. De skickar en delgivning, ett brev som du ska skriva under. Där står hur mycket fordringsägaren kräver att du ska betala. Du kan fortfarande betala och slippa en anmärkning hos Kronofogden. Meddela i så fall Kronofogden att du har betalat och att du bestrider kravet, det är felaktigt eftersom du nu har betalat.



Betalningsanmärkning

Om du ej betalat eller gjort en invändning mot betalningsföreläggandet ger Kronofogden ett utslag. Detta registreras då i Kronofogdemyndighetens register, där kreditupplysningsföretag hämtar sina uppgifter. Om de ser att du finns med i registret kan du få en betalningsanmärkning som vanligen gäller i 3 år. Denna gör det svårt att ingå avtal, exempelvis att få lån till bostad, teckna ett abonnemang eller att skaffa kreditkort.



Utmätning

Kronofogden kan göra utmätning för att få pengarna som du är skyldig. Det sker vanligast genom att din arbetsgivare får uppgift om att göra ett avdrag på din lön, pension, sjukpenning eller annan inkomst. 



Vid löneutmätning beräknas vilken summa du behöver för att överleva. Detta kallas för förbehållsbelopp och här ingår kostnaderna för boende, resor till arbete, sjukvårdskostnader. Dessutom beräknas ett normalbelopp för övriga levnadskostnader, exempelvis mat, kläder, fritid, telefon, el och försäkringar. Kronofogden kan också göra en utmätning av egendom, alltså att de beslagtar och säljer saker du äger på auktion. Du får dock behålla det som är nödvändigt i ett hem.




Källa: Konsumentverket, Kronofogdemyndigheten