Anders Anderssons viktigaste deklarationstips

27 april, 2016

I över 30 år har Anders Andersson gett lönande råd. I sin nya bok Mitt liv med dina pengar ger han 152 sådana, och för MittFöretag.coms läsare delar han med sig av sina fem bästa råd inför årets deklaration.

1. Ta ut utdelning

Du som är delägare i aktiebolag kan välja mellan att ta ut lågbeskattad utdelning nu i samband med deklarationen eller att spara den för uttag senare år. I årets deklaration finns det anledning att ta ut både årets utdelning och det som sparats från tidigare år.

Det beror på att det finns stor risk att utdelningsskatten nästa år höjs från dagens 20 procent – kanske till 25 procent. En utredning har nämligen i uppdrag att skärpa 3:12-reglerna och ska komma med förslag om det i november.

2. Avsätt till periodiseringsfond

För dig som har enskild firma lönar det sig oftast att skjuta på skatten med periodiseringsfond, eftersom det inte blir ränta på den uppskjutna skatten, vilket det blir för aktiebolag. 30 procent av överskottet i enskild firma och handelsbolag kan då skjutas upp.

Men tänk på att pengarna måste tas upp till beskattning inom sex år. Det gäller att då ha pengar så att det räcker att betala skatten.

I enskild firma kan man också skjuta på skatten genom expansionsfond. Skatten blir då 22 procent. Resten av skatten och egenavgifterna måste man betala senare år när det passar företaget bäst.

Dessa två möjligheter att sänka skatten använder framgångsrika företagare för att dra ned den egna årsinkomsten under brytpunkten för statlig skatt. För 2015 får den totala inkomsten av näringsinkomst plus lön och pension inte överstiga 443 300 kronor om du ska slippa statlig skatt. För den som är 66 år eller mer är den gränsen 469 600 kronor.

3. Skriv reseräkning

Eftersom den deklaration vi nu gör gäller inkomsten för 2015 är det för sent att nu skaffa sig avdragsgilla kostnader i årets deklaration. Men missa inte att i bokföringen och deklarationen ta upp kostnader som du själv haft för resor i tjänsten med egen bil under förra året. Avdraget är 18,50 per mil.

Du kan då skriva reseräkning till ditt företag för dina tjänsteresor. Om du varit borta över natten får du då ta upp traktamente med 220 kronor per dygn. För avresedagen blir det 110 kronor om resan startat efter klockan 12, och samma belopp om du kommit hem före klockan 19.

4. Sänk skatten med pensionärsjobb

Från och med det år man fyller 66 år finns det ett avdrag som Skatteverket göra automatiskt. Det är jobbskatteavdraget, som från och med fyllda 66 blir extra stort. För löneinkomster och arbetsinkomster från eget företag blir det 20 procent i skattereduktion på årsinkomst upp till 100 000 kronor. Detta jobbskatteavdrag blir det inte på pensionsinkomster.

Det betyder att en pensionär som i år har 100 000 kronor i arbetsinkomster får 20 000 kronor i direkt skattesänkning. Den som har aktiebolag kan ta ut lön från bolaget även om man inte jobbar.

För dig som får arbetsinkomster från eget företag sänks också de sociala avgifterna rejält från och med 66 års ålder. De var förra året 10,21 procent, men har i år höjts med cirka 6 procentenheter. Största delen av den avgiften betalas tillbaka i form av framtida höjd pension.

5. Betala tillbaka uppskovsbeloppet

Detta råd gäller privatpersoner som tidigare sålt villa eller bostadsrätt och fått uppskov med att betala skatt på vinsten. Det lönar sig då att betala den uppskjutna reavinstskatt och redovisa detta på blankett K2. Det beror på att låneräntan är rekordlåg, medan den årliga uppräkningen av uppskovsbeloppet ligger på en oförändrat och hög nivå.

Därför lönar det sig att ta lån för att betala uppskovet om du kan låna till en lägre årsränta än 3,25 procent. Du måste då betala tillbaka minst 20 000 kronor.

 

Råden kommer från Anders Andersson, som just har släppt boken Mitt liv med dina pengar, som innehåller totalt 152 råd. Signerade exemplar av boken kan köpas för 230 kronor direkt av författaren på www.andersandersson.se/boken. Pengarna skickar han vidare till Läkare utan gränser.