#47. Spara minst 10 % varje månad

9 september, 2015

Spara 10 procent pengar

Warren Buffet och de gamla babylonierna sägs tipsa om det, och det räcker för mig. Att spara 10 % varje månad är nyckeln för att bygga en grym ekonomi, och som uppdrag #47 i Livet på 500 dagar tänker jag äntligen slå slag i saken.

Varför ska jag spara 10 % varje månad?

Frågar du privatekonomiska experter från alla tider verkar en teori komma tillbaka: att spara minst 10 % av sina inkomster varje månad. Summan i sig blir inte alltid betydande, men det är fenomenet ränta-på-ränta som gör att månadssparandet med tiden kan växa till enorma summor. Så lite som 1 000 kronor som investeras varje månad kan med tiden bli enorma belopp med ränta-på-ränta-effekten.

Tror du mig inte? Använd den här kalkylen och fyll i dina egna uppgifter. Testa till exempel med att lägga undan 5 000 kronor varje månad. Under 40 år. Och anta att du kan få en genomsnittlig avkastning lik börsens (tror det är cirka 9 % per år i snitt).

Jag hänkar på Warren Buffett och babylonierna här, och tänker använda deras strategi som en viktig del för att lyckas med #2.

Hur ska jag gå tillväga? Hade jag haft 50 år på mig att bli ekonomiskt oberoende hade det räckt med att investera en mindre summa per månad, och lita på ränta-på-ränta-effekten (världens åttonde underverk, enligt Einstein).

Nu är det turbofart som gäller, och därför kommer jag att maxa de månatliga investeringarna. Min strategi för att spara minst 10 % varje månad blir följande.

– När lönen kommer, låta banken automatiskt dra av 10 % som går direkt till köp av fonder eller aktier. Jag är ingen aktieexpert och huvudprincipen blir därför att hitta fondbolag (med experter) som verkligen försöker prestera bättre än börsen. Didner & Gerge och Spiltan är exempel på fonder som presterat bra över tid och har överkomliga förvaltningsavgifter.

Nyckeln är att banken ska dra pengarna innan jag hinner se dem, så att jag vänjer mig vid 10 % mindre varje månad. Och nyckeln är definitivt att hitta fonder som har låga avgifter. Avanza Zero (indexfond med 0 % i avgift) är ett annat bra exempel.

– Försöka skapa utrymme för extra investeringar utöver mina 10 %. Därför kommer jag att ägna 30 minuter av min fritid varje dag åt något som ger så bra lön det bara går, dvs högsta möjliga timpenning. I mitt fall blir det att producera textmaterial, som jag gör snabbt och bra. Den här extralönen kommer att gå direkt till ytterligare investeringar, för att sätta ordentlig fart!

Jag återkommer definitivt med fler strategier!

När är uppdraget slutfört? När jag varje månad har sparat/investerat 10 % av min lön.
Kategori: Business & Money
Svårighetsgrad: 3
Deadline: 9 mars 2017

Se hela listan här: Livet på 500 dagar – hela listan

Här kan du följa mig och Livet på 500 dagar i sociala medier

Följ mig på Instagram Följ mig på LinkedIn Följ mig på Facebook Följ mig på Twitter
Driva
Business Hacks Digital – Coronakrisens viktigaste event för företagare
Driva
Spara 126 arbetsdagar per år med Gustaf Oscarson på Business Hacks
Bloggar
Mingelbilder från Business Hacks i Nacka