Så undviker du som företagare nybörjarmisstagen

12 april, 2012

När du startar företag finns det en rad misstag som...

När du startar företag finns det en rad misstag som de flesta faller dit på. Man brukar säga att man ska lära sig av sina misstag, vilket är delvis sant, men det är minst lika viktigt att lära sig av sin framgång. Därför har vi samlat de vanligaste misstagen som de flesta nya företagare gör, och vad du kan göra för att undvika dem.

Beställ inte trycksaker för tidigt
Det klassiska nybörjarmisstaget. Se till att allt är helt klart med företagets namn, logotyp och grafiska profil innan du beställer visitkort och
andra trycksaker.

Planera inte för mycket
Många planerar företagsstarten i detalj – och missar då ofta möjligheten att ta marknad eller att vara först med en ny produkt. Testa din produkt eller tjänst på marknaden i stället, du kan ändå inte planera för alla eventualiteter som garanterat dyker upp under resans gång.

Planera inte för lite
Det brukar sägas att varje minut som ägnas åt planering innebär en besparing på tio minuter vid utförandet. Vidare innebär det att regelbun- den planering gör det möjligt för dig att ägna din tid åt företagets mest betydelsefulla aktiviteter.

Skapa en lista över allt som behöver göras i företaget den kommande tiden. Rangordna uppgifterna i viktighetsordning, och fall inte för frestelsen att ta itu med det enklaste först.

Hitta disciplin i att enbart ägna dig åt sådant som är viktigt för ditt företag. Om du lyckas med detta – som väldigt få gör i verkligheten – ligger vägen till framgång för ditt företag öppen.

Delegera tidigt
De företagare som tidigt lär sig att delegera får ofta en lite långsammare start, men tjänar in detta flera gånger om när företaget börjar växa. Gör inte misstaget att lägga alla uppgifter på dina egna axlar, utan outsourca allt som inte kan anses vara dina huvudkompetenser.

Missa inte gratis hjälp!
Det finns massor av gratis hjälp att få när du startar företag. Vänd dig till NyföretagarCentrum eller Almi för fri rådgivning, eller ta kontakt med din lokala företagarförening eller inkubator. På mittföretag.com och andra sajter hittar du också massor av smarta tips som hjälper dig framåt.

Anpassa din kostym
Ta inga stora investeringar i början. Köp begagnade möbler, gör gemensamma inköp och ifrågasätt varje kostnad. Varje sparad krona snabbar på utvecklingen (men var inte dumsnål!).

Ha inte allt i huvudet
Alltför många småföretagare har hela företaget i huvudet. Gör inte samma misstag du också, utan skaffa ordentliga ekonomi- och affärssystem. Denna investering kan svida något i början, men är alltid värd investeringen.

Var inte beroende av en kund
Då lever du farligt – se på underleverantörerna i bilindustrin. Se till att få flera kunder inom olika branscher och sprid företagets risker.

Glöm inte att skydda dig
Var noga med att skydda företagets intressen från start.