Så bygger du en ”app” till ditt företag

16 juni, 2010

Så kallade ”appar” har tagit världen med storm, och det...

Så kallade ”appar” har tagit världen med storm, och det bästa av allt är att även ditt företag kan göra en. I den här artikeln bjuder vi dig på tipsen som hjälper dig att skapa en framgångsrik ”app” till ditt företag. Du får veta hur du kan ta betalt, vad du ska tänka på när du bygger ”appen” och hur du sköter marknadsföringen. Missa inte detta.

1. Omvärldsbevaka
Vad finns det för appar på marknaden, nationellt och internationellt. Titta vad som finns och inte finns. Lär dig mer om hur appmarknaden verkar fungera. Specialstudera de appar som är framgångsrika. Vad har de för grundidé, funktioner, design och hur har de marknadsförts så att du kan ta rygg på de som kan sin sak men med din egen ”twist”. Vilka appar har inte lyckats så bra? Vad kännetecknar de idéerna, designen och sättet att nå ut till kunder? Lär av andras misstag så att du inte behöver gå samma väg.

2. Brainstorma en behovsanalys
Av de appar som nått framgång, vad är det som folk har verkat vela ha? Du behöver inte uppfinna hjulet själv, det kan vara en idé att koppla ihop ett par tre olika appidéer och av dem göra en egen. Bli inte nedslagen om du upptäcker att ”din idé” redan finns på marknaden. Se om du kan göra den ännu bättre, enklare, fräckare, billigare, snyggare osv.

3. Vem är din kund?
Bli klar över vem du tror kommer att behöva/vilja använda din app. Är det slutkonsumenter eller företagskunder? Män eller kvinnor eller båda delar?  I vilka åldrar är användarna och var bor de? Desto mer du vet om din kund desto lättare blir det att marknadsföra genom rätt kanaler.

4. Vilken är din USP?
Vad har din app för USP – Unique Selling Proposition, det vill säga vilka är din apps tre främsta fördelar?  Detta ska märkas i alla led, när du säljer in dina idéer, presenterar den och självklart även när den används av kunden.

5. Enkelhet framför allt
Skala bort och tänk ”enkel”. Pedagogisk och enkel prestanda är bäst för att ”vanligt folk” ska kunna använda den. Testa gärna på nybörjare. Fattar de hur man ska göra och vad den går ut på?
Se till att diskutera designen med flera olika personer, för det mesta kan man fånga enkla misstag och rätta till dem innan man hunnit programmera för mycket.

6. Bilda produktionsteam
Slå dig ihop med människor som kompletterar dig med annan kompetens än du själv har för bästa resultat. Kan du programmera men är inte så bra på att marknadsföra så erbjud en person som är bra på att sälja och nå ut med saker en andel i ditt appbolag. Har du många idéer men är mindre bra på det tekniska, teama ihop dig med hackers som hjälper dig realisera idéerna i fungerande teknik. Du kan också köpa arbetskraft på nätet.  Det finns webbsidor där man kan få specialister som är jätteduktiga på vissa områden till ett bra pris. Se till att specificera allt ordentligt, ju bättre uppdragsbeskrivning desto bättre slutresultat kan du räkna med.

7. Testa appen innan release
Välj ett representativt urval av personer som står för den målgrupp som du vänder dig till. Om appen vänder sig till ungdomar som spelar snabba spel så bör ju gruppen representera just dem.
Se till att testa noga innan du släpper, bättre försäkra sig om att allt är på plats än att få dålig kritik på grund av de mest uppenbara felen.

8. Olika betalningssätt
Det finns flera olika sätt att få betalt för applikationer. Lägger man ut dem hos Apple så betalar du 30% av intäkterna på applikationsförsäljningen till Apple. Det finns inga riktiga gränser för hur mycket man kan ta betalt för en applikation men ju billigare de är desto större chans är det att många köper dem.

Lägg gärna upp en strategi för vilken målgrupp du vänder dig till, den kanske inte är så priskänslig som du tror. Ett annat alternativ kan vara att skaffa en sponsor som finansierar utvecklingen mot att de får med sin reklam när appen lanseras som då blir kostandsfri för slutanvändaren”

9. Marknadsföring är a och o
Oavsett hur bra din app är så kommer du inte så någon större framgång om du inte når ut ordentligt. Ingenting säljer tyvärr sig själv även om man kanske ibland lurar sig med att ”detta är världens bästa app”. Därför bör du väva in dina tankar om hur appen ska marknadsföras i ett tidigt skede. Ofta räcker det heller inte med en kanal utan det krävs en mängd olika kampanjer under en längre tid för att appen riktigt ska lyckas. Det kan vara sociala medier som ex twitter och facebook, hemsida, annonser, bli omskriven i nationell och internationell press, att andra bloggar om din app etc. Tänk gärna ”utanför boxen”.

10. Reflektera
När du gjort och lanserat din app stanna upp en stund och fundera över vad du lärt dig. Vad har funderat bra? Vad har gått mindre bra? Vad vill du göra om nästa gång och vad vill du gärna undvika? Kanske blir inte din första app någon större succé men tänk på alla lärdomar du kan ta med dig i nästa projekt.

Artikeln är skriven av ”app-experten” Paul Cronholm på www.crunchfish.com