Factoring som finansieringsform – Så fungerar det för ditt företag

26 november, 2012

Att man måste kunna finansiera sin verksamhet är något som egenföretagare ständigt får erfara. Då du som företagare säljer varor eller tjänster till privatpersoner eller andra företag ligger det stor vikt i att du får in pengar för det du säljer i tid för att klara av att betala dina utgifter. Den här guiden belyser vad det innebär att hantera fakturor samt hur du kan säkerställa att du får in betalning snabbt.

Faktura

Det vanligaste sättet att få betalt är via faktura, och det finns vissa standarddelar som du alltid bör ha med. Naturligtvis ska ditt företags namn vara med, datum för när fakturan skickats ut samt din mottagares namn och vad fakturan avser.

Uppgifter som när betalningen senast ska ske, eventuell dröjsmålsränta och moms ska också stå på fakturan, likaså ditt företags organisationsnummer och momsregistreringsnummer. Givetvis behövs även information om hur stort beloppet som ska betalas är och till vilket kontonummer (bankgiro etc) kunden kan överföra betalningen.

Elektronisk fakturahantering

Det finns otaliga internetsidor som erbjuder program för fakturahantering så att du slipper stora delar av jobbet själv. Sök på ”fakturahantering” och välj det alternativ som du tycker verkar bäst.

Factoring

Factoring, eller fakturabelåning, innebär att du kan sälja dina fakturor till en tredje part. Genom att göra detta får du snabbt in pengar för de fakturor som du skickat ut istället för att få vänta upp till kanske en månad eller mer. Detta skapar mer rörlighet i din företagskassa och gör affärshandlingarna smidigare.

Ett sådant sätt att få hjälp med snabb finansiering erbjuds av en rad olika bolag i dagens läge. Du som säljer din faktura till ett factoringbolag får tillgång till faktureringsbeloppet bara någon dag efter försäljningen.

Vid fakturabelåning tecknar du avtal med factoringbolaget och ofta tas det ut en årspremie. Du får då kontinuerlig belåning på alla de fakturor som skickas ut från ditt företag och bolaget kan ofta hjälpa till med hela fakturahanteringen.

Att tänka på när det gäller factoring

Du som företagare bör göra research på vilket factoringbolag du väljer att sälja dina fakturor till. Det finns mer eller mindre seriösa bolag och att ringa upp företaget och ställa frågor är en bra rekommendation.

Naturligtvis får du som säljer fakturan inte 100 % av beloppet eftersom bolaget som köper din faktura tar en viss procent av beloppet. Bolag brukar ta ut runt 5 %.

Kolla upp vilka avtal som gäller och hur du binder dig till ditt factoringbolag. Gör även en kalkyl över hur mycket pengar som ”försvinner” i fakturabelåningsprocessen.