Din ultimata företagardag – så hittar du rätt rutiner

10 juli, 2019

Personlig utveckling - Produktivitet och effektivitet

En arbetsdag är mer som ett maratonlopp än en sprint. Även om du är frestad att gå på maxfart hela tiden så kommer du faktiskt att få mer gjort om du anpassar ditt tempo under dagen. Här hjälper vi dig att hitta din perfekta rytm och de platser där du får mest gjort!

Även för de mest produktiva är en arbetsdag fylld av toppar och dalar avseende energinivå och förmåga. Att lära känna sin egen rytm och var och när du fungerar som bäst, och att arbeta med denna rytm, är till stor hjälp för att prestera bättre totalt sett.

Du känner kanske redan din interna klocka – till exempel om du är en ”morgon- eller kvällsmänniska”. Du har emellertid mycket vinna på att nyansera denna bild. Börja med att observera förmåga att fokusera och hantera olika typer av arbeten.

Nyckeln är att tänka ”energi” mer eller åtminstone lika mycket som du tänker ”tid”. För gärna dagbok under ett par veckor för att få en så tydlig bild som möjligt.

Leta efter mönster inom dessa områden:

1. Tid på dygnet.

Din energinivå och koncentrationsförmåga kan exempelvis vara större före eller efter ordinarie arbetstid, före eller efter lunch och så vidare.

2. Dag i veckan.

Du kanske upptäcker att du fungerar bättre vissa dagar – bland annat beroende av vilka fritidsaktiviteter du ägnar dig åt. Om du vet att torsdag och fredag mornar är särskilt bra för dig vill du lägga så många möten med kunder eller nyckelkontakter som möjligt då.

3. Plats.

Var får du dina bästa idéer? Är det vid ditt skrivbord, när du sitter på tåget, i bilen när du kör hem från jobbet eller när du promenerar i skogen? Eller någon helt annanstans? Var har ni bäst möten i gruppen? I mötesrummet, på ett café, i lunchrummet eller på någons arbetsrum?

4. Före och efter andra aktiviteter.

Lär känna vilken energi du har efter olika aktiviteter. Exempelvis kanske du efter vissa möten har mycket energi och bör passa på att genomföra uppföljningsaktiviteter direkt.

5. Personer.

Vilka personer fungerar du bäst med? Lär dig vilka som påverkar din energi i positiv respektive negativ riktning.

6. Måltider.

Lägg märke till vilken effekt maten har. Kanske vill du ta lättare luncher vissa dagar, eller förändra vad du äter till frukost. Kanske behöver du lägga in ett mellanmål på eftermiddagen för att förnya din energi.

När du lär dig hur olika faktorer påverkar dig, kan du använda den informationen för att planera ditt arbete på ett mer medvetet sätt.

Använd intressanta arbetsuppgifter för att öka din energi

Forskning visar att vår energinivå ökar när vi arbetar med en uppgift vi tycker är intressant, inte bara för denna uppgift, utan också för vad du gör efteråt. Även en svår och komplex uppgift kan vara energigivande, så länge du tycker att den är intressant.

Planera din kalender så att du gör det arbete du tycker är mest intressant före eller efter uppgifter som är viktiga men som tenderar att dränera dig på energi.

När på dagen känner du dig mest motiverad? Vilken dag? På vilken plats? Med vilka människor? Efter vilka aktiviteter? Kanske finns det ett mönster…




Personlig utveckling
5 enkla sätt att bli mer produktiv
Ledarskap & Styrelse
Foto av: AdobeStock
Så leder du framtidens företag – här är de 6 stegen
Växa
Nu startar vi om Företagarsverige tillsammans!