Jobbar nu när, hur och var jag vill!

31 januari, 2017

Jobba Härarbeta Semester

En av mina största drömmar är frihet. Att kunna jobba var, när och hur jag vill. Och äntligen har jag kommit dit. Vill du veta hur jag gjorde?

Visst låter det som en av de ultimata drömmarna? Att jobba var jag vill. När jag vill. Hur jag vill. Tro mig, jag har drömt om det ända sedan jag startade mitt första företag 2007.

Det tog nästan åtta år att komma dit. Åtta år av tankar. Ny kunskap. Förståelse för vad som krävs. En del slit. Och många beslut åt fel håll innan det blev rätt.

I början av min entreprenörsresa var det bara ”växa, växa, växa” som gällde. Och med växa tänkte jag ”anställa”. Och det gick ganska bra. Flera av bolagen jag var med och startade fick fart på omsättningen. Vinsten halkade lite efter, men det är väl okej när man är liten och ska växa? Nja, det är nog en myt.

Själv satt jag snart mitt i ekvationen – som spindeln i nätet. Många beslut gick genom mig. Och jag kunde aldrig riktigt lämna kontoret utan dåligt samvete. Ibland tänkte jag: ”Får vi bara snurr på det här, kan vi anställa en till och då kan jag sluta vara operativ…”. Det var kul, men inte vad jag hade drömt om. Jag ville ju kunna jobba på en söderhavsö och när jag var taggad, inte 9 till 5.

Så gjorde jag för att kunna jobba var, när och hur jag vill

Därför tog jag ett beslut. Nu ska livet bli som jag vill ha det. Och när jag tänker tillbaka, var det framförallt 4 saker som gjorde att jag lyckades ta mig dit jag är idag.

1. Jag bestämde mig

En dag hade jag fått nog. Jag bestämde att ingenting ska få hindra mig från att leva företagarlivet som jag vill. Varför äga företagen om de inte fungerar som jag önskar? Och denna brinnande önskan om att förändra, var det som fick igång hela processen. Jag vägrade fortsätta leva ett liv jag inte gillade skarpt.

2. Jag valde bort

För tre år sedan var jag inblandad i sju företag. Det var minst två för mycket. Så hösten 2014 sålde jag två av mina innehav för att koncentrera mig på dem jag kunde påverka mest, och som kunde ge mig mitt drömliv utan att någon annan skulle ha åsikter om det.

3. Jag strukturerade om helt

Jag insåg att jag aldrig skulle få mitt drömliv om jag behövde sitta på ett kontor mellan 9 och 5. Samtidigt visste jag att min närvaro var avgörande. Lösningen: Jag gjorde om strukturen i bolagen och gick från anställa till anlita. Alla vi jobbar med är numera egna företagare som också vill jobba var de vill, när de vill och hur de vill. Tre stora fördelar för mig: 1) De skapar sin egen motivation och ”sköter sig själva”, 2) Jag vet exakt vad jag får för pengarna, allt bygger på ”pengar för resultat”, och 3) Jag kan anlita fyra olika experter på 25 %, istället för en ”generalist” på 100 %. Bingo!

Som grädda på moset – förutom ett roligare liv för mig – har strategin ökat lönsamheten i företagen. Och risken har minskat avsevärt eftersom vi kan anlita efter behov.

4. Jag tydliggjorde målet

En av de viktigaste orsakerna till att jag skapade ”Livet på 500 dagar” var att nå målet att kunna jobba var, när och hur jag vill. Om jag inte hade skapat den här listan och gjort den offentlig, hade jag inte lyckats. Och jag kommer aldrig att lyckas med listan om jag inte kan leva den här typen av liv.

Så, är livet roligare när jag kan jobba var, när och hur jag vill? You bet! Jag har skrivit affärsplaner i Karibien, spelat in YouTube-klipp i New York, besökt fantastiska människor över hela världen och skiter fullständigt i vad klockan är när jag jobbar. Förmodligen jobbar jag mer än innan, men det är mycket roligare. Det är som det borde vara. Och jag är mer motiverad än någonsin.

Tack livet.

/Gustaf

Se hela listan här: Livet på 500 dagar – hela listan

Här kan du följa mig och Livet på 500 dagar i sociala medier

Följ mig på Instagram Följ mig på LinkedIn Följ mig på Facebook Följ mig på Twitter




Driva
Business Hacks Digital – Coronakrisens viktigaste event för företagare
Driva
Spara 126 arbetsdagar per år med Gustaf Oscarson på Business Hacks
Bloggar
Mingelbilder från Business Hacks i Nacka