Sökmotoroptimering (SEO) för nybörjare

7 januari, 2016

I den här guiden går vi igenom vad du behöver göra på din hemsida för att den ska komma med i sökmotorernas resultatlistor – och för att den ska klättra uppåt i listorna.

Lyckas du med ditt SEO-arbete kan du öka trafiken och dra många nya besökare till din hemsida. Så ta tag i ditt SEO-arbete idag och få fler besökare imorgon!

19 tips för din sökmotoroptimering

Tidningen Internetworld presenterade en undersökning, gjord av Oneupweb, som visar hur stor betydelse en topplacering på Google har. Finns du exempelvis med på den första sidan av sökträffarna så kan du räkna med upp till sex gånger fler besökare än tidigare. Det visade sig också att hälften av alla de som gör en sökning aldrig bläddrar längre än de tre första sidorna med sökresultat – så se till att din hemsida finns med där!

För att din hemsida ska hamna högt upp i sökmotorernas resultat gäller det att skapa en hemsida som betygsätts högt. För att du ska få höga “betyg” gäller det att sökmotorerna kan identifiera ditt innehåll – det innebär att din hemsida måste var relevant och överensstämma med den information som exempelvis Google letar efter.

Testa kostnadsfritt och snabbt att bygga din hemsida här.

Så här kan du få hög placering hos sökmotorerna – utan att betala.

1. Val av domännamn.

När du väljer ditt domännamn är det bra om du kan få med ditt viktigaste sökord. Äger du en verkstad som heter Race bilverkstad så vinner du mycket på att välja domännamnet www.racebilverkstad.se istället för www.race.se som inte berättar något om vad hemsidan faktiskt innehåller.

2. Vilka nyckelord använder du?

Ta dig en funderare och försök definiera vilka ord dina potentiella kunder söker på när de söker efter din typ av verksamhet. Google strävar efter att presentera ett så relevant resultat som möjligt till de som söker. Därför ska du helst använda samma typ av ord eller fraser som “sökaren” använder.

På så vis är chansen större att Google lyfter upp och föreslår just din hemsida.Så se till att leta upp de sökord som är mest populära i din målgrupp och använd dem löpande i text och innehåll på hemsidan.

Johanna tipsar: Följ gärna vad som är trendigt “snack” i just din bransch. Kanske dyker det upp något nytt namn eller slang för någon produkt. Våga prova nya ord och uttryck i texterna på din hemsida och se vad som händer i sökmotorernas resultatlistor.

3. Tänk igenom dina sidtitlar!

Sidtitlar spelar stor roll för sökmotorerna när de går igenom ditt innehåll. Därför är det bra om du har mer specifika namn i dina sidtitlar (rubriker i menyn) snarare än generella. Med det menar jag att istället för att skriva exempelvis tjänster eller produkter är det bättre att skriva “Ekonomisk rådgivning” eller “Barnvagnar”.

Johanna tipsar: Det kan vara bra att känna till att Google värderar sidtitlarna till vänster högre än de till höger. Tänk därför på att lägga de viktigaste sidorna först.

4. Namnge dina bilder och dokument.

När du laddar upp en bild, dokument eller en PDF på hemsidan ska du tänka på hur du namnger filen. Sökmotorerna tar nämligen hänsyn till fil-namnet varför det är mycket bättre om din bild heter tennisrack-r54i.jpg än IMG576.jpg. Döper du dina bilder är chansen stor att de också kommer med i sökmotorernas bildsök.

Johanna tipsar: När du döper dina bilder med flerordiga namn tänk då på att använda bindestreck för att särskilja dem åt – inte understreck.

5. Skriv alltid bildtext.

Besök till hemsidan, köp och förfrågningar kan många gånger härledas till Googles bildsök. Det är därför bra om du alltid har bildtexter till dina bilder. Glöm inte att du kan dölja bildtexten om du önskar – det viktiga är att den finns med!

Johanna tipsar: Kolla gärna vilka av dina bilder från hemsidan som finns med i Googles bildsök och som inte har filtrerats bort av Googles Safe Search Filter. Gå till Google bilder och skriv i sökfunktionen in site:dittdomännamn.se för att se vilka bilder som finns med.

6. Få andra att länka till din hemsida.

Om någon länkar till din hemsida uppfattar sökmotorerna det som en typ av rekommendation. Därför är det bra om du kan få så många som möjligt att länka till din hemsida. Kanske har du återförsäljare, en e-tidning, bloggare eller nöjda kunder som vill marknadsföra ditt företag på sina hemsidor?

7. Lägg till din hemsida på Google Business.

Det innebär att om någon söker efter ditt företagsnamn + din stad så kommer all relevant information upp: karta, telefonnummer, öppettider och så vidare. ​Lägg till ditt företag på Google Business här.

8. Ge dina produkter bra namn.

Ett coolt namn kanske slår högt hos kunderna men om du ger dina produkter namn som faktiskt talar om vad det är så är chansen större att dina kunder hittar till din hemsida genom sökmotorerna. Istället för att döpa din stol till “Sittbar” så skulle du till exempel kunna döpa den till “Stolen Sittbar”.

9. Länka till hemsidan från dina sociala medier.

Genom att länka till din hemsida och hemsidas undersidor får du högre ranking i  sökmotorerna. Det är därför bra om du har med en ikon för dina sociala medier på hemsidan och du bör använda och regelbundet uppdatera din blogg så att inläggen kan delas på exempelvis Twitter och Facebook.

10. Bestäm vilka produkter eller tjänster du vill vara sökbar på.

Vilka av dina tjänster eller produkter är det viktigast att du är sökbar på? Låt dessa ta störst plats i kommunikationen på din hemsida. Kan du dela in dem i kategorier?

Johanna tipsar: Ett bra verktyg att testa olika sökord på är till exempel http://www.google.se/trends/explore. Du behöver ha ett Google-konto för att komma åt tjänsten men det är både lätt att skapa och kostnadsfritt.

Vill du läsa de sista 9 tipsen? Klicka här!

// Johanna Bohlin
Kommunikationsansvarig på Hemsida24



Digitalisering
Sökmotoroptimering: 10 tips för företagare