Dag 4-5: Ett underbart dygn med Billy the Kid

6 januari, 2016

Annis Coffeeshop Drew Gomber

Ibland bara händer det. Du hamnar på platser du inte vet någonting om, helt utan förväntningar, och 16 timmar senare har du haft en av årets bästa upplevelser.

Helt utan förväntningar kommer vi till Lincoln, Westernstaden som har sett exakt lika dan ut sedan 1878. Det var här legenden Billy the Kid sköt sina två fångvaktare ifrån fängelset, och där det mytomspunna Lincoln County War utspelade sig.

Det bor 55 personer i Lincoln, och vi har bokat rum på sheriffen Pat Garretts (mannen som sedemera sköt Billy The Kid) eget hotell – The Wortley. När vi kommer fram, efter 5 timmar på vägarna i ett snöigt New Mexico (som för övrigt är som hämtat från ett vykort), står det CLOSED med stora bokstäver på dörren.

Billy the Kid och champagne

Vi knackar på och möts av ett par i 35-årsåldern. Vi blir varmt välkomnade, och får veta att de köpt hotellet – idag. Och att de planerar att öppna om några veckor, men att de blivit så nyfikna på två svenskar att vi ändå gärna får stanna.

Mannen – Troy – som tidigare jobbat som kock i Denver, lagar underbara tacos. Vi bjuds på fantastiska viner framför brasan, och får höra storyn om Billy the Kid och de hemska scener som utspelats sig just på platsen vi sitter.

Efter flera timmars berättande får vi besök av Kathrines (ägarinnan) syster och man (från Alaska), och vi bjuds in till invigningsfest med champagne och fler goda viner. Och djupa diskussioner om Donald Trump, Abba och sheriffer.

En helt oväntad, och underbar, afton.

Möte med Lincolns stora berömdhet

Vi vaknar upp till hemlagade pannkakor som serveras av parets 4-åriga dotter, Prue. För att piggna till inför dagens roadtrip promenerar vi bort till Annie´s Coffeeshop, där vi serveras varm choklad framför brasan. Och då händer det som så ofta händer i USA (men alltför sällan hemma), de andra gästerna slår sig ner bredvid oss och vill veta allt om vår roadtrip.

Först möter vi en kvinna i 80-årsåldern, som älskar Miami och som fortfarande väntar på att moderskeppet ska hämta hem henne.

Några minuter senare öppnas dörren av en man i slokmustasch som ropar ”Service”. Det visar sig vara Lincolns stora berömdhet – Drew Gomber – känd från History Channel. Och vår planerade exit skjuts timmar framåt. Nu får vi Lincolns, Billy the Kids och indianernas historia serverad på silverfat.

Och en otäck historia (apropå Obamas försök till nya vapenlagar) om hur han fått besök av mexikanare som börjat skjuta mot hans hus (från sin bil), och hur han skjutit tillbaka och högst troligt träffat en av dem mitt i prick (mord är tydligen det brott som utreds minst i området, så utgången var lite luddig).

Vi lämnar Lincoln. Med nya vänner. Med nya historier. Och med ett mycket oväntat sug efter att bo på landet. Det går att planera livet, men det är ofta de oväntade ögonblicken du minns allra bäst.

/Gustaf

 

PS. Ett nytt uppdrag avklarat, nämligen #66 Starta en blogg

PS2. Det absurda i att vi har åkt bil i 15 timmar utan att se vatten. Snacka om öken.

 

Se hela listan här: Livet på 500 dagar – hela listan

Här kan du följa mig och Livet på 500 dagar i sociala medier

Följ mig på Instagram Följ mig på LinkedIn Följ mig på Facebook Följ mig på Twitter




Driva
Business Hacks Digital – Coronakrisens viktigaste event för företagare
Driva
Spara 126 arbetsdagar per år med Gustaf Oscarson på Business Hacks
Bloggar
Mingelbilder från Business Hacks i Nacka