Avdragsskolan del 5 – Periodiseringsfonden

4 maj, 2008

I dag ska vi titta närmare på periodiseringsfonden som innebär...

I dag ska vi titta närmare på periodiseringsfonden som innebär en möjlighet att skjuta skatten på framtiden. Vilket kan vara både bra och dåligt. Vi går igenom några olika sätt att se på saken och berättar hur det går till att använda periodiseringsfonden. Snart är det deklarationsdags, så missa inte detta!

Vad är egentligen en periodiseringsfond?
Periodiseringsfonden är ett sätt att skjuta upp beskattningen på en del av vinsten. Syftet är att du ska kunna jämna ut bra och dåliga år.
Annars finns det risk att skatten äter upp en stor del av vinsten, som du annars hade kunnat använda till att betala räkningar under dystra tider.

Så här går det till
Det är lätt att använda periodiseringsfonden. Du får sätta av 30 procent av vinsten om du har en enskild firma, handelsbolag eller ett kommanditbolag. Allt du behöver göra är att fylla i en ruta i deklarationen. Har du ett aktiebolag får du sätta av 25 procent av vinsten. Och du göra avsättningen i bokföringen.

Så här blir det
Om du har en vinst på 100.000 kr i ditt företag och sätter av 30.000 kr till periodiseringsfonden innebär det helt enkelt att du bara ska betala skatt på 70. 000 kr i år. Resten skjuter du på framtiden. Svårare än så är det inte.

Det krävs i princip ingenting för att få använda periodiseringsfonden. Du behöver inte förklara varför. Du behöver inte sätta in pengarna på något konto. Du behöver inte ens ha pengarna kvar. Nästan för bra för att vara sant.

Men det finns en hake. Senast om sex år måste du ta fram periodiseringsfonden igen och betala skatt på den. Och då är det inte riktigt lika kul längre. Och det finns en hake till. Om du lägger ner företaget måste du omedelbart ta fram periodiseringsfonden till beskattning. Och eftersom du får göra avsättningen varje år så kan det hända att du har flera fonder på lager. Och nu ska alla fram.

Skatteskuld
Med andra ord; det gäller att tänka efter noga innan du sätter av till periodiseringsfonden. Kom framför allt ihåg att det innebär att du har en skatteskuld.

När är det bra och när är det dåligt?

Bra skäl
1. Du har tjänat mycket i år och vet att du kommer att tjäna betydligt mindre något av de närmaste sex åren. Du kan spara mycket skatt på flytta vinsten till ett år med lägre marginalskatt.
2. Du har pengarna kvar och vill helt enkelt bygga upp ditt företag, så att du kan expandera eller möta framtida förluster.
3. Du inser att du inte kommer att kunna betala restskatten. Periodiseringsfonden kan rädda dig från kronofogden. (Inte helt ovanligt)

Dåliga skäl
1. Du vill helt enkelt inte betala in skatten och sätter av till fonden bara för att det är möjligt. Och så tänker du likadant nästa år. Och året efter. Plötsligt har sex år gått och du står där med en stor skatteskuld. Och det är nu du inser vilken dålig idé det var.
2. Din revisor sätter av till fonden utan att fråga dig eller förklara ordentligt. Det kan hända att han eller hon gör det bara för att kunna glädja dig med en låg skatt. Det låter konstigt, men det händer emellanåt. Och i aktiebolag är det snarare regel än undantag.

Kanske bra, kanske dåligt
– Du ser fonden som ett lån från staten som du kan använda till att placera på börsen.
– Bra om börsen går din väg. Dåligt om den går åt andra hållet.
– Att spekulera med lånade pengar är ett klassikt sätt att bli ruinerad på.

Gör så här:

Enskild firma
Fyll i beloppet i ruta U1 på Förenklat-boksluts-blanketten om du gör ett förenklat bokslut. Och i ruta R34 på NE-blanketten.
Om du gör ett vanligt bokslut räcker det med ruta R34 på NE- blanketten

Handelsbolag och kommanditbolag
Bolaget kan inte göra någon avsättning till periodiseringsfonden eftersom handels- och kommanditbolag inte betalar någon vinstskatt.
Det är i stället delägarna som betalar skatt på sin del av vinsten.
Följaktligen är det delägarna som gör avsättningen i sina respektive företagsdeklarationer.
Och varje delägare väljer fritt själv om han eller hon vill göra någon avsättning.
Och då är det ruta 831 på N3A – blanketten som gäller.

Aktiebolag
Aktiebolag får sätta av 25 procent av vinsten. Och avsättningen gör i bokföringen. T ex så här:
Debet 8810 Förändring av periodiseringsfond Kredit 2120 Periodiseringsfond.

Ränta
Aktiebolag måste betala en slags ränta (skatt) på pengarna i periodiseringsfonden.
Om ditt aktiebolag sätter av 100 000 kr i år. Så blir skatten ca 600 kr att betala första gången nästa år. Och sedan varje år du ha kvar fonden.

Denna artikel är skriven 2009.