Så ger storytelling dig fler kunder

11 mars, 2015

Vem är du och hur skapades ditt företag? Har du...

Vem är du och hur skapades ditt företag? Har du haft drömmen sen barnsben, är det ett familjeföretag som gått i arv i generationer eller damp idén ner en solig dag för tre år sedan?

Använd ditt företags historia för att skapa intresse och för att stärka din identitet. “Om oss” är en av de sidor på din hemsida som är viktigast när det kommer till att bygga relationer med dina kunder, för att skapa förtroende och en känsla av samhörighet!

 Vad gör ditt företag intressant?

Begreppet storytelling har det senaste åren blivit en stor snackis som metod för att stärka det egna varumärket. Med storytelling kan du personifiera ditt företag genom att berätta din historia som du sedan kan använda i marknadssyfte för att öka din försäljning. Poängen är att din berättelse ska vara så bra att dina kunder för den vidare. Du berättar historien och kunderna blir budbärare.

 Storytelling enligt Wikipedia, även kallat “corporate storytelling”.

“Storytelling går ut på att bygga försäljningen för exempelvis en restaurang eller ett hotell kring en historia. Syftet är att förstärka och förhöja upplevelsen av ett varumärke, ett företag eller en organisation.”

Storytellning används för att stärka det egna företaget/varumärket, för att attrahera nya medarbetare och motivera gamla men också för att addera värden till företagets varor och tjänster. För att storytelling ska fungera är det viktigt att det du berättar är sant. Storytelling talar till hjärtat och används för att skapa förtroende, en påhittad berättelse kan därför stjälpa företaget snarare än att hjälpa.

Storytelling är ett kostnadseffektivt sätt att marknadsföra ditt företag. En bra berättelse säljer dessutom bra mycket bättre än en traditionell annons!

3 företag som lyckats

Innan vi går igenom hur du kan arbeta med storytelling i ditt företag ska vi titta på tre företag som lyckats enormt bra genom att koppla en historia till sitt varumärke.

IKEA

IKEA kanske är en av de mest självklara exemplen när vi talar om storytelling och svenska bolag. Ingvar Kamprad, IKEAs grundare, valde att knyta varumärket till sina småländska rötter och sitt eget namn.

IKEA symboliserar svenskhet och idag känner de flesta till Ingvars bakgrund och att allt började i de småländska skogarna. Idag finns det till och med ett museum, “IKEA genom tiderna”, som berättar historien om Ingvar och hans resa med IKEA, från Agunnaryd och ut i världen.

Ben & Jerry´s

Ben & Jerry’s är ett glassmärke som de flesta av oss känner till. Nästan lika många har också hört historien om de två farbröderna och sett deras kortfilmer där de berättar hur Ben & Jerry’s startade och utvecklades i en renoverad bensinmack i Burlington i Vermont, USA, 1978.

Ben & Jerry’s äventyr pratas det nästan lika mycket om som glassen i sig. Ben & Jerry’s firar fortfarande varje årsdag med gratis glass åt alla på sina skopbarer runt om i världen, precis som under företagets första år på 70- och 80-talet.

Stora Hotellet Bryggan i Fjällbacka

På Stora Hotellet Bryggan i Fjällbacka berättas det historier om Kapten Klassens resor runt om i världen.

Många av hotellets rum är inspirerade av Kaptens Klassens resor och här hittar du rum från hamnstäderna han besökte, kvinnorna han träffade och upptäckarna han beundrade. Alla rummen är personligt inredda efter en specifik resa och har sin egen historia.

Så här kan du arbeta med storytellning

Idag arbetar många företag medvetet med storytelling för att skapa intresse för sina produkter och tjänster men främst för att positionera det egna varumärket.

Genom att skapa en snackis kring ditt företag kan du skapa nya kundrelationer såväl som stärka relationen med befintliga kunder. Innan du börjar arbeta på ditt företags “story” läs igenom tipsen nedan!

1. Vilken effekt vill du uppnå?
Vad vill du att dina kunder ska tänka eller känna när de tagit del av din historia? Bestäm det först så blir det lättare att forma din historia för att nå målet, sanningsenligt naturligtvis.

2. Håll det kort och var inte för långrandig
Håll din historia så kort som möjligt. Vi tappar generellt intresset ganska snabbt, så inga uppsatser utan korta händelserika berättelser utan att tappa känslan.

3. Enkel så att den lätt går att återberätta
Se till att din historia inte innehåller massa konstiga termer eller för mycket krångligheter. Du vill att dina kunder ska komma ihåg din historia och återberätta den för andra så att kunskapen om ditt varumärke sprids.

Johanna tipsar: Berätta din historia för personer som inte känner till den. Be dem sedan återberätta och se hur mycket – och vad – de minns. Gissningsvis kommer de inte att komma ihåg allt. Du får ändå en bra uppfattning om vad som fastnar och vad som inte gör det.

4. Lyft händelser och människor
Ofta är det en händelse, en framgång eller motgång, som ligger till grunden för en historia. Det kan ha varit något med produkten, en kundupplevelse, en motgång innan företaget startades och så vidare. Vilka händelser var avgörande när du bildande företaget?

Vilka personer var involverade i dessa händelser? Lyft fram de som är relevanta för berättelsen och som har betydelse för slutpoäng.

Läs resten av tipsen här!

 

// Johanna Bohlin
Kommunikationsansvarig på Hemsida24