Så finansierar du starten av ditt företag

27 augusti, 2012

Att starta eget företag kräver en stor portion vilja och...

Att starta eget företag kräver en stor portion vilja och engagemang men också oftast ett startkapital. Vi har listat olika finansieringsmöjligheter som är värda att fundera över när du startar eget företag. Det är bra att ha i åtanke att extern finansiering även medför risker, så tänk noga igenom din budget och ekonomiska plan innan du väljer bland följande alternativ. Läs mer!

Banklån
För många som startar eget är banklån den viktigaste externa finansieringen. Många banker beviljar lån och kredit i mindre skala och chanserna för detta ökar avsevärt om du är väl förberedd när du ansöker om ett lån. En trovärdig affärsplan och en stabil budget kan vara en avgörande faktor för om du ska bli beviljat lån eller inte.

Lån från Almi
En nackdel med lån från erkända banker är de kräver stor säkerhet när du lånar pengar. Statliga Almi kan låna ut pengar till dig som ska starta eget företag utan lika hög säkerhet med så kallade mikrolån på upp till 250 000 kronor. Dock kan de ta ut en högre ränta. Lånar du från Almi kan finansieringen täcka större del av behovet än bankfinansiering normalt gör.

Stöd
Stöd vid start av näringsverksamhet går att söka via Arbetsförmedlingen om du är arbetslös och betalas ut via Försäkringskassan. Är du lämplig som bidragstagare, det vill säga har en tydlig affärsidé och goda chanser att kunna driva ditt företag, så får du varje månad stöd i upp till 6 månader. Besök Arbetsförmedlingen för mer tips och råd.

Ska du öppna ett företag som främjar EU:s utveckling finns speciella EU-bidrag att ansöka om. Det går även att ansöka om regionala bidrag för små företag. Ett tips är att besöka din länsstyrelse för mer information kring dessa stöd. Pengar till kompetensutveckling, produktutveckling eller forskning går också att ansöka om på Tillväxtverkets hemsida.

Investerare
Du kan givetvis bli din egen investerare genom att jobba hårt och leva snålt under en period innan du väljer att starta ditt företag. De pengar som sedan blivit ditt sparkapital investerar du i företaget.

Det finns även företag som jobbar med att sammanföra olika företag med investerare och genom att ta kontakt med dessa och presentera ditt företags affärsidé finns det möjlighet att få en investerare till just ditt företag mot att denne investerare får en ägarandel i ditt företag.