Veckans Entreprenör: Camilla Oldberg

16 juni, 2014

Hon har startat succéföretaget Creo Hälsa. Hon brinner för friskvård, kreativitet och skolmat. Läs om Veckans Entreprenör; Camilla Oldbergs spännande företagarresa och hennes bästa tips för att bli framgångsrik och kombinera familjeliv med företagarliv.

Berätta om dig själv och ditt företag, Camilla!
Jag heter Camilla Oldberg och är 33 år. Jag har drivit företaget Creo Hälsa sedan 2007 tillsammans med min kollega Lisa Flink. Creo Hälsa jobbar med utbildning, utvärdering och inspiration inom hälsorelaterade områden. En rätt bred inriktning, men det är precis så vi vill ha det. Vi stänger inga dörrar och vår verksamhet har under dessa sju år bytt inriktning och fokus med lite jämna mellanrum. Vi känner oss organiska och flexibla och vår fördel är att vi är väldigt anpassningsbara och har en bred kunskap inom hela hälsospektrat. Just nu jobbar vi främst med friskvård riktat mot kommunal sektor. Vi ansvarar till exempel för friskvården för de anställda i Vara kommun. Ett uppdrag vi haft sedan 2011 och som vi kommer att fortsätta med till åtminstone 2015. Vi jobbar också som konsulter för att stärka upp friskvårdsarbetet i Essunga kommun just nu.

Ett annat stort område för oss är mat. Skolmat har vi jobbat med lite extra mycket och på flera olika sätt. Vi har suttit med i juryn till skolmatstävlingen White Guide Junior, vi näringsberäknar och kvalitetssäkrar skollunchmatsedlar för att säkerställa att de når upp till lagkraven om näringsriktig skolmat, vi sitter med i referensgrupper kring skolmat och jobbar just nu med SIK i framtagandet av en ny modell för hur man kan tänka kring och förbättra skollunchen som helhet. Utöver detta utvärderar vi med jämna mellanrum olika typer av hälsoprojekt och vi kan också erbjuda företags friskvård där vi ser över friskvårdsarbetet på arbetsplatsen men också erbjuder praktiskt friskvårdsarbete. Vårt namn Creo kommer av ordet kreativitet och det är ett viktigt ledord för oss i allt v gör!

Vad vet du idag, som du önskar att du visste när du startade ditt företag?
Att det tar så mycket längre tid att etablera sig än vad man kanske tror inledningsvis. Det gäller att ha en ocean av tålamod och framtidstro, men när man väl kämpat sig upp till toppen av berget får man faktiskt njuta av utsikten och på vägen tillbaka är det nedförsbacke. Vi brukar tänka så när det känns svårt. Efter en uppförsbacke kommer en nedförsbacke. Kämpar man i motgång vänder det tillslut och den sköna vändningen har vi känt på vid flera tillfällen.

Vilka har varit de största utmaningarna hittills på din entreprenörsresa, och hur har du löst dem?
En utav mina största utmaningar har helt klart varit att kombinera företagande med graviditet och småbarnsliv. Vi var bara i början utav vår resa som företagare när både jag och min kollega blev gravida. Det blev förstås en stor omställning och en väldig massa pusslande för att få tillvaron att gå ihop. Det vi lärde oss var att hitta fördelarna med att vara företagare samtidigt som man bildade familj och en fördel var absolut att man kan styra sin tid och välja när man vill jobba och när man vill vara ledig. Det har gett oss en del kvälls- och helgjobb, men också mer tid mer våra barn vilket vi verkligen uppskattat. En annan sak vi lärt oss är att inte anpassa oss efter företaget utan att anpassa vår verksamhet efter våra förändrade villkor. Det blev en nytändning.

Hur hittar du inspiration och motivation för att lyckas?
Jag älskar flexibiliteten och friheten i att vara egenföretagare och efter sju år ser jag det som svårt att gå från ett liv som företagare till att bli anställd. Jag älskar min vardag, att få styra över min tid och göra det jag tycker om och att få möjlighet att fortsätta med det motiverar mig till att jobba hårdare när man stöter på motgångar. Jag är också en inspirationsjunkie som äääälskar att läsa om framagångssagor inom vilket område som helst och jag tror att om man vill så kan man oavsett område. Det inspirerar mig till att sätta nya mål och ta mig dit.

Avslutningsvis, vilka är dina tre viktigaste råd till landets småföretagare?
– Våga vara kreativ och hitta nya vägar. Ibland stirrar vi oss blinda en viss typ av kunder eller verksamhetsområde, men det kan vara farligt att vara för smal. Marknaden och dess förutsättningar kan ändras så det är alltid viktigt att ha en plan b och tänka utanför boxen.

– Nätverka. Det är så oerhört viktigt att vara om sig och kring sig och att omge sig med människor som både ger energi men som också kan bidra till nya affärsmöjligheter. Ut och bredda ditt nätverk.

– Du behöver inte göra allt själv. Satsa på att ansvara för de delar du är bra på. Om du inte är bra på bokföring, låt någon som kan göra jobbet. Det sparar tid, pengar och många timmars frustration och oro för att göra fel.

 

Är du mer nyfiken på Camilla och hennes företag? Kolla in deras hemsida här: Creo Hälsa.