Lilla Leadsskolan 2: Så fångar du besökarens intresse på din webbplats

14 oktober, 2013

En utav de största utmaningarna för de flesta företagen idag...

En utav de största utmaningarna för de flesta företagen idag är att bli hittad på nätet och att få ”rätt” besökare att både stanna och komma tillbaka till webbplatsen. I en serie om fem artiklar går vi igenom allt du behöver veta om hur du skapar en webbplats som genererar fler och bättre kvalificerade leads (affärsmöjligheter) åt ditt företag, och som dessutom kan öka din försäljning. Här får du del 2 av 5 – hur du fångar besökarens intresse!

(Missade du del 1 i Lilla Leadsskolan? Då rekommenderar vi att börja med att läsa den för att få baskunskaperna och  förstå fortsättningen i denna artikel. Du hittar den här: Så driver du rätt trafik till din webbläsare)

Som vi nämnde i del 1 är innehållet avgörande för trafiken på webbsidan och har du lyckats locka en publik gäller det att underhålla, utbilda, ge tips och råd för att få dem att vilja stanna. För att vinna förtroende och fånga upp dina webbesökares kontaktuppgifter måste värdet av det du erbjuder vara högre än insatsen, dina besökare måste känna att de får “betalt” för att lämna ifrån sig sin valuta –  personliga kontaktuppgifter.

Att prata om sig själv, sina produkter eller tjänster skrämmer iväg de flesta – ingen vill bli såld på, men alla vill få hjälp. Det är sant även på ditt företags webbsida och därför ska fokus förflyttas från dig till dina potentiella kunder – vilka utmaningar har de? Lyckas du identifiera verkliga “problem” hos din publik och skapar innehåll för att bidra till att lösa dem förtjänar du din publik. Där förtroende finns finns det alltid en chans att inleda en relation, och det är en förutsättning för att få en ny kund.

Valutan är kundens kontaktuppgifter
Du kanske har varit med om det själv, varit på en webbsida där du tvekar om du ska ge ifrån dig dina kontaktuppgifter för du inte är säker på att det värt det, eller? Du är inte ensam. Många har varit där, ganska så ofta. Men de har också varit med om motsatsen, där de finner en källa till kunskap, en sajt eller blogg där frågor de intresserar sig för omskrivs, beskrivs, förklaras och “tycks om” på ett för dem tilltalande och givande sätt. Då har de inga som helst problem att lämna ifrån sig sina kontaktuppgifter för att fortsättningsvis få ta del av den kunskapen som erbjuds. De betalar med sin “valuta” och förväntar sig ett värde tillbaka.

Se ditt innehåll i alla dina digitala kanaler som dina viktigaste marknadsföringstillgångar, för det är de. Om det tidigare handlade om snygga broschyrer eller möjligheten att kunna köpa annonsutrymme så är det idag kvalitativt innehåll som avgör hur väl du lyckas med att attrahera nya kunder via din webbplats.

Vad ska det då vara för innehåll? Nedan följer några exempel:

Guider
T ex. steg-för-steg guider som visar hur ett projekt eller en process skall fungera inom ett område som är relevant för din publik.

Rapporter
Att själv genomföra eller beställa grundliga rapporter är ofta allt för kostsamt, men se till vad andra organisationer/föreningar har producerat. Att erbjuda andras (oberoende) rapporter till en marknad kan i många fall fungera utmärkt. Allt innehåll du erbjuder behöver inte vara producerat av dig för det handlar inte om dig, det handlar om att bidra till att lösa problem och du kan mycket väl erbjuda innehåll som du själv inte producerat.

Blogg
Ett måste som jag ser det. Det absolut “enklaste” sättet att börja visa din passion för dina kunder genom att regelbundet adressera de utmaningar de står inför. Återigen, skriv inte om dina nyheter, skriv om dina kunders verklighet.

Video
Idag kan du enkelt producera en video utan nästa några fasta kostnader för att på ett personligt och informativt sätt utbilda din publik.

Podcast
Ett verkligt effektivt sätt att paketera intressant innehåll på. Testa dig fram, bjud in gäster eller skapa en serie poddar. Kanske kan du göra ännu mer tillsammans med en partner?

Nyhetsbrev
Många av er har säkert redan nyhetsbrev och har ni det inte tycker jag det är hög tid att utvärdera möjligheten, men tänk mer “kunskapsbrev” än “nyhetsbrev”. Det handlar som sagt inte om att berätta nyheter om ditt företag, det handlar uteslutande om att förmedla värdefullt innehåll.

E-book
Är oftast i grunden en pdf- eller Powerpoint-fil som presenterar innehållet i en bokliknande struktur, men är betydligt mer “levande” med bilder och grafik som element.

Presentationer
Och jag tänker då absolut inte på tråkiga och krängiga gamla “säljpresentationer”, dessa är förbjudna! Släng dem en gång för alla. Idag är det enkelt att ladda upp en presentation på Slideshare för social spridning och samtidigt “bygga in” den på din webbsida. Ett enkelt, snabbt och effektivt sätt att sprida er unika kunskap.

Webinar
Live-sändning på nätet som du sedan kan spara som en fil för dina potentiella kunder att titta på senare. Då det här formatet är live rekommenderar jag många timmars repetition innan och ett genomtänkt manus. Den största fördelen som jag ser är att du kan visa din personlighet och ditt engagemang för frågor som berör din publik.

Rekommendationen är att du börjar med det skrivna ordet, det är det minst “riskabla”, men våga testa andra format också. Du kommer snabbare än vad du tror finna din “ton” och ditt sätt att förmedla kunskap även i bild- och ljudformat. Testa, utvärdera, gör om, lär och testa igen. En gyllene formula i många fall och så även här.

Det är dessutom viktigt att allt innehåll du producerar inte är “belagt” med avgifter. Allt material är inte av den karaktären att du ska “gömma det” bakom ett formulär. Kom ihåg: att bjuda på kunskap är centralt och därför skall du tänka till om vad det är som har så högt värde att besökaren vill “betala” för det och vad som ska låtas vara fritt att ta del av. Kom ihåg att det långsiktiga arbetet handlar om att bygga upp en relation där ditt företag ses som en källa till kunskap, ett bolag som kan sin sak och som är beredda att erbjuda den expertisen i lagom portioner.

Innan du skrider till verket  – tänk på att producera innehåll som fungerar i olika delar av köpprocessen. Till din hjälp behöver du skapa “personas” av dina köpare och vilket typ av innehåll som de behöver i olika delar av sin köpprocess. I stora drag handlar det om att identifiera vilka direkta köpare och indirekta köpare som finns på kundföretaget och sedan, förenklat dela in dem i tidig – mellan – sen i en fiktiv köpprocess. När den matrisen finns på plats är det dags att fastställa vilken typ av innehåll som behövs i sina respektive steg i en köpprocess.

Det kan låta aningen komplicerat, men behöver inte vara det. Tänk till, anpassa innehåll efter var de köparna befinner sig i sin process och addera din kreativitet och ditt marknadsföringssinne så kommer du att få fram mer idéer till innehåll än vad du tror. Det viktigaste av allt är att komma igång – du känner nog dina kunder väl och du förstår vad som är viktigt för dem – och det är alltid utgångspunkten i all effektiv “innehållsmarknadsföring”. Med tiden utvecklar du din berättarförmåga och skapar mer och mer underhållande innehåll för varje tillfälle.

För att förse rätt innehåll till rätt person i rätt tid behöver du mer än en talang för att skapa värdefullt innehåll – du behöver använda smart teknologi och den stavas Marketing Automation och har den lyckosamma förmågan att få ditt innehåll att “arbeta” och kvalificera nya affärsmöjligheter över tid.

bild (6)
Nästa vecka fokuserar vi på hur du får dina besökare att lämna sina kontaktuppgifter. Missa inte det!

Artikeln vänder sig främst till B2B-företag men informationen är även viktig att känna till för andra företag.

Serien är ett samarbete med Leadsius som utvecklar teknik som omvandlar digital marknadsföring till affärer.

Text: Stefan Krafft, Leadsius