7 sätt att sänka kostnaderna

2 september, 2013

Genom att sänka företagets kostnader kan du öka lönsamheten. Enkelt, va? Här får du tipsen du behöver för att minska kostnaderna och öka lönsamheten.

Gör en budget

Första steget för att sänka kostnaderna är att se till att få stenkoll på hur företagets ekonomi faktiskt ser ut. Sanningen är den att många företag arbetar planlöst och får sedan en skrämmande överraskning av utfallet – var inte en av dem.

Gör en budget och se till att arbeta mot målen, då lär du dig vilka kostnader som skapar intäkter. På mittföretag.com kan du läsa mer om hur du skapar en fungerande budget.

Välj rätt leverantör

Se över samtliga leverantörsavtal som ditt företag har: el, telefon, bredband, larm och andra abonnemang. Jämför de olika leverantörerna och se vad du faktiskt får för pengarna.

Att byta leverantör kan göra att du sänker dina kostnader, men det kan också göra att du får bättre produkter och tjänster.

Se över ditt hus

Hyran är en stor kostnadspost som det är lönsamt att lägga lite tid och fundering på. Antingen börjar du leta efter nya billigare lokaler eller också ser du till att förhandla ner hyran när kontraktet löper ut. Ofta behöver du då skriva en längre bindningstid som motprestation.

Ett annat alternativ är att hyra ut delar av din lokal till andra företag, som i sin tur genererar en hyresintäkt för dig.

Låna rätt

Har ditt företag lån så finns det mycket pengar att spara genom att lägga ner tid på att träffa olika banker. Det kan vara stor skillnad mellan bankernas räntor – spela ut dem mot varandra i förhandlingen.

Ett annat förhandlingsargument är att du bör få bättre villkor om du lägger dina privata lån på samma ställe som företagets.

Betala bara för tjänster du verkligen behöver

Har du anlitat en revisionsbyrå? Se till att alltid fråga hur byrån arbetar med företag i din storlek och bedöm utifrån det om kostnaden verkar rimlig.

Många företagare lägger pengar på tjänster de inte ens behöver. Därför är det viktigt att du går igenom dina avtal och ser vad du faktiskt betalar för (och om det i slutändan bidrar till lönsamheten).

Se upp för små kostnader

Små kostnader som fika, julgåvor, småannonser, personal förmåner och representation i vissa former kan tillsammans bli större än du tror.

Glöm inte bort att analysera även de små kostnader som lätt kan gömma sig bakom de större posterna – det kan löna sig. Finns det billigare alternativ? Vad kan vi ta bort? Se till att sätta en tydlig policy för företagets kostnader.

Har du några tips på hur man kan spara pengar? Kommentera gärna!

Läs även:

Så får du en bättre privatekonomi

Mats Gabrielsson tipsar om investeringar