Skolfrågor är viktigast för företagare

18 februari, 2011

En undersökning som presenteras av Svenskt Näringsliv gällande företagares åsikter...

En undersökning som presenteras av Svenskt Näringsliv gällande företagares åsikter om ett bättre företagsklimat visar att relationen mellan näringsliv och skola ligger i topp.
– Företag har svårt att hitta rätt kompetens idag. Genom att öka kontaktytorna mellan företag och skola vill de säkra att rätt arbetskraft utbildas, säger Christer Mård, chef för Svenskt Näringslivs regionverksamhet.

Just nu kretsar många av företagarnas frågor kring efterfrågan på relevant, utbildad personal, eller snarare bristen på den. Det visar företagarnas prioriteringslista i en rapport från Svenskt Näringsliv över vilka frågor de nyvalda kommunpolitikerna bör fokusera på, för att det ska bli enklare att starta och driva företag lokalt under den kommande mandatperioden.

Oavsett bransch, företagsstorlek och geografisk hemvist är resultatet entydigt. 85 procent av företagarna prioriterar att skolan blir bättre på att förmedla vilken roll företagen spelar i samhället, och 75 procent vill att entreprenörskap ska få ökad tyngd i undervisningen.

Dessutom efterfrågas en politik som tar avstamp i företagarnas vardag. 84 procent av företagarna efterlyser ökad kunskap bland kommuntjänstemännen om företagens villkor, och 76 procent av företagarna vill att politiker och tjänstemän mer aktivt tar del av deras verklighet genom att komma på besök.

Regionala skillnader

65 procent av företagarna lägger vikt vid kortare handläggningstider vid exempelvis tillstånd, liksom ökad förutsägbarhet i kontakterna med kommunen. Hur lång tid kommer ärendet egentligen att ta och vad kostar det för företagaren?

– Många förbättringar har skett på kommunal nivå sedan vi först började mäta företagsklimatet för 10-11 år sedan, men det finns mycket kvar att göra vad gäller service och attityder. Det visar inte minst all frustration som rapporteras i media, säger Christer Mård.

Även om företag av olika storlek överlag gjort liknande prioriteringar finns skillnader. Till exempel är relationen mellan näringsliv och kommun viktigare ju större företaget är. Det finns också skillnader mellan länen. Företagarna i Gotlands län, Norrbottens län, Gävleborgs län, Västernorrlands lön och Västerbottens län gett betydligt högre prioritet åt kommunal upphandling och avveckling av kommunala verksamheter som konkurrerar med privata företag.

– Det speglar den politiska majoriteten och viljan, säger Christer Mård.

Källa: Svenskt Näringsliv