Nya lagförändringar inför 2013

17 december, 2012

Vi närmar oss ett årsskifte med nya lagförändringar som kan...

Vi närmar oss ett årsskifte med nya lagförändringar som kan beröra dig som företagare. Det handlar bland annat om sänkt bolagsskatt och expansionsfondsskatt och att värdegränsen för skattefria minnesgåvor höjs. Det kan också vara viktigt att uppmärksamma de så kallade 3:12-reglerna. Läs mer om de nya lagändringarna här.

Sänkt bolagsskatt och expansionsfondsskatt till 22 procent
Med syftet att stärka företagsklimatet och göra Sverige attraktivare för utländska investeringar har riksdagen nu beslutat att bolagsskatten sänks från dagens 26,3 procent till 22 procent från och med 1 januari 2013. För att likställa enskilda näringsidkare och handelsbolag med aktiebolag har riksdagen också beslutat att expansionsfondsskatten samtidigt sänks till 22 procent.

Ränteavdragsmöjligheter inom koncerner begränsas
Med avsikten att skydda den svenska bolagsskattebasen mot skatteplanering med ränteavdrag, så kallade räntesnurror, har riksdagen beslutat att de befintliga reglerna för begränsning av ränteavdrag ska utvidgas till att gälla ränteutgifter för alla skulder inom en intressegemenskap. De nya reglerna, som träder i kraft den 1 januari 2013, förväntas av regeringen också förstärka de offentliga finanserna genom ett ökat skatteuttag inom bolagssektorn.

Höjd värdegräns för skattefria minnesgåvor
Från och med den 1 januari 2013 har riksdagen beslutat att höja värdegränsen för så kallade minnesgåvor som en arbetsgivare kan ge skattefritt till anställda, från 10 000 kr till 15 000 kr. Som framgår av Skatteverkets hemsida är en minnesgåva en gåva av minneskaraktär som lämnas till varaktigt anställda, under vissa förutsättningar, i samband med att den anställde uppnår viss ålder, längre tids anställning eller när en anställning upphör. Mera detaljerad information om vad som gäller för minnesgåvor och andra förmåner i form av gåvor kan du hitta på Skatteverkets hemsida.

Eventuellt införande av investeravdrag
I budgetpropositionen för 2013 aviserar regeringen också att det bör införas ett så kallat investeraravdrag för att stimulera investeringar i mindre företag och på så sätt öka de mindre företagens tillgång till kapital. Innebörden av detta är att fysiska personer och dödsbon som förvärvar andelar i ett mindre företag i samband med företagets bildande eller vid en nyemission ska kunna får göra avdrag för hälften av anskaffningsutgiften för andelarna i inkomstslaget kapital. Avdrag ges dock med högst 650 000 kronor per person och år givet att ett antal villkor är uppfyllda.

Investeraravdraget är ett statligt stöd som måste notifieras och godkännas av Europeiska kommissionen innan det kan genomföras. Därför bedöms förslaget kunna träda i kraft tidigast den 1 september 2013. Regeringen har sagt att de har för avsikt att återkomma till riksdagen under 2013 med sitt förslag.

De så kallade 3:12-reglerna – alltid lika aktuella att bevaka för dig som är fåmansföretagare!
Som vanligt gäller för dig som är fåmansföretagare att du bör vara extra uppmärksam på hur det så kallade 3:12-regelverket påverkar just dig och ditt företag. 3:12-reglerna gäller för beskattning av utdelning och kapitalvinster från fåmansföretag till delägare som varit aktivt verksamma i fåmansföretaget i betydande omfattning under de senaste fem åren.

Om du har planerat att använda dig av den så kallade förenklingsregeln för utdelning gäller gränsbeloppet 150 150 kr för inkomståret 2013 (2014 års taxering). Motsvarande belopp gällande inkomståret 2012 (taxeringsåret 2013) är 143 275 kr. Tänk på att du inte får lov att beräkna årets gränsbelopp enligt förenklingsregeln för flera än ett företag.

För det fall att du istället har tänkt utnyttja den så kallade huvudregeln för utdelning under inkomståret 2013 (2014 års taxering) är det bland annat viktigt att du tänker igenom hur stort ditt kontanta löneuttag ska vara under 2012 för att inte regelverket ska påverka dig negativt. En förutsättning för att du ska kunna få räkna med ett så kallat lönebaserat utrymme är exempelvis. att du (eller närstående till dig) under 2012 har gjort ett löneuttag i form av kontant ersättning från företaget eller vissa av dess dotterföretag. Uttaget ska ha uppgått till minst 546 000 kr eller 327 600 kronor plus fem procent av samtliga kontanta ersättningar i företaget och dess dotterföretag (det lägsta av dessa). Om du har tänkt att bilda ett nytt fåmansföretag eller köpa andelar i ett sådant företag kan det bra att tänka på att det krävs att du har ägt andelarna i ditt företag vid beskattningsårets ingång för att du ska kunna få räkna på något gränsbelopp. Beroende på din ålder kan det också vara värt att fundera på hur ditt löneuttag styr ditt företags kostnader för arbetsgivaravgifter.

Kortare karenstid för näringsidkare
Beslut har fattats i riksdagen om nya regler kring egenföretagares karenstid i sjukförsäkringssystemet. I och med detta blir det möjligt för dig som är egenföretagare att i utbyte mot en högre egenavgift välja en karenstid på en dag i sjukförsäkringen. De nya bestämmelserna träder i kraft den 1 januari 2013.

(Källa: SEB)