Ny lag om sena betalningar mellan företag

27 december, 2012

EU-kommisionen har beslutat att sätta ett stopp mot sena betalningar...

EU-kommisionen har beslutat att sätta ett stopp mot sena betalningar mellan företag och har därför kommit fram till att införa en lag på högst 30 dagars betalningstid. Samtidigt som en förseningsavgift på 450 kronor införs direkt när fakturan förfaller till betalning. I en artikel från Svea Ekonomi berättas det om vilka förändringar och problem detta kan innebära för företagare. Läs mer här.

Kunder som drar ut på betalningen är problem för många företag. Undersökningar visar att det ofta är storföretag och den offentliga sektorn som är sämst på att betala sina fakturor i tid.

För att få bukt med sena betalningar införs nu en lag på högst 30 dagars betalningstid. Lagen har tillkommit efter att EU-kommissionen redan 1995 uppmanade sina ?medlemsländer till krafttag mot sena betalningar. Men medlemsländerna hade ingen brådska, så för två år sedan infördes ett EU-direktiv, som medlemsstaterna måste införa som nationell lag.

Sverige har ändå dröjt länge med att hörsamma EU. Lagen mot sena betalningar införs den 16 mars 2013, då EU:s tidsgräns går ut.

Från början innebar lagförslaget en längsta betalningstid på 60 dagar, men regeringen ändrade sig, så nu sätts gränsen vid 30 dagar. Frågan är vad företag som tidigare motvilligt tvingats acceptera långa betalningstider nu ska göra?

– Lagen gäller alla fakturor som är grundade på avtal som ingåtts efter den 15 mars 2013, så företagen ska inte själva behöva kontakta sina kunder om detta, säger Mats Kärsrud, vd för Svea Inkasso.

Dessutom införs vid samma period en ny förseningsavgift på 450 kronor. Avgiften kräver inget avtal eller föregående information. Du behöver alltså inte ens ange på fakturan att avgiften kommer att tas ut, utan avgiften kan tas ut omedelbart efter att fakturan förfallit till betalning. Den nya förseningsavgiften gäller för fakturor som har förfallodag efter den 16 mars 2013.

– Men vi på Svea rekommenderar att man informerar på minst en faktura om vad som kommer förändras, säger Mats Kärsrud.

Men det finns fler saker att tänka på när den nya lagen införs.

– Kruxet är att avgiften om 450 kronor är en maxavgift, säger Mats Ihd, bolagsjurist på Svea Ekonomi. Man kan alltså inte först ta ut 450 kronor och sedan lägga på de vanliga avgifterna för påminnelse, inkassokrav och eventuell amorteringsplan.

Detta kan ställa till problem för företag som kanske måste lägga om rutiner och förändra debiteringssystem för att ta ut den nya avgiften. Så ett förslag som vid första påseendet ser ut att gynna fordringsägarna, kan också innebära en omställning av rutiner för att kunna hantera avgiften.

– Företag som tvekar att ta ut förseningsavgift för att man inte vill riskera förhållandet till kunden kan ta hjälp av Svea Inkasso, säger Mats Kärsrud.

Observera att den inte gäller fakturor till privatpersoner, utan enbart till företag, myndigheter och andra institutioner.

Därför är det viktigt att företagen håller reda på vilka av deras kunder som är enskilda näringsidkare. Om man gör affär med dem som näringsidkare gäller den nya ?lagen, men inte om man säljer till dem som privatpersoner.

Källa: sveaekonomi.se