Företag som är nystartande, innovativa och internationella

26 oktober, 2012

I min förra blogg skrev jag om företag som flyttar...

I min förra blogg skrev jag om företag som flyttar sina innovationsaktiviteter utomlands. I detta inlägg berör jag företag som använder sig av internationella resurser och säljer sina produkter utomlands redan från starten. De kallas för born globals, och drar nytta av tidigare erfarenheter och internationella nätverk.

Typiska born globals erbjuder en kombination av tjänster och produkter, och deras vd:ar är ofta mer strategiska än operativa. De ser till att ha en organisation som fungerar utan att de är fysiskt närvarande. En vd som reser uppemot 100 dagar per år måste ju ha en decentraliserad organisation som fungerar även om han/hon befinner sig på andra sidan jordklotet.

Den här typen av företag är fortfarande sällsynta i Sverige, men antalet ökar hela tiden. De är vanligare inom vissa branscher: högteknologisk tillverkningsindustri är ett exempel, medicinteknik ett annat. Produkter från dessa branscher kräver ofta stora investeringskostnader, vilka är svåra att räkna hem om man endast säljer i Sverige. Hemmamarknaden är helt enkelt för liten!
Spotify och Skype är exempel på kända svenska born globals.

En liten hemmamarknad är alltså en förklaring till att företag väljer att snabbt etablera sig utomlands, men det finns fler. Dagens globaliserade värld medför att många har kontakter i andra delar av världen, de kanske har släktingar eller vänner som underlättar etableringsprocessen i just det landet.
Det finns naturligtvis hinder för etablering också, både när det gäller lagstiftning och sättet att distribuera produkter och tjänster. Det är därför viktigt att tänka igenom vilken strategi man ska använda sig av, och vilken marknad som är bäst att rikta sig mot.

Tycker du att det låter intressant? Har du kanske en produkt eller tjänst som du vill lansera på marknader utanför Sverige? Här hittar du en del lästips om den här typen av företagande.

Det finns flera forskare som har detta som sitt intresseområde. Här nedan hittar du några exempel:
Svante Andersson är verksam vid Högskolan i Halmstad, du kan ta del av hans forskning här.
Emilia Rovira Nordman och Sara Melén Hånell finns båda vid Handelshögskolan i Stockholm och båda intresserar sig för den här typen av företag.

Har du andra tips på hur man kan förkovra sig inom området? Kommentera gärna!
/Helene