Innovationerna får vingar

4 september, 2012

Snart börjar fåglarna förbereda sig för höstflytten söderut. Men det...

faglar_marie1

Snart börjar fåglarna förbereda sig för höstflytten söderut. Men det är inte bara fåglar som flyttar, många europeiska företag flyttar numera sina innovationsaktiviteter till utvecklingsländer. Den allmänna bilden av den här trenden är skrämmande och negativ.

Det är dock inte alls säkert att innovationsarbete över gränserna har negativa konsekvenser. Fenomenet går inte att jämföra med företag som flyttar sin produktion utomlands, vilket innebär ett stort inkomstbortfall för hemlandet.

Innovationsförflyttningen går även åt andra hållet. Inom olje- och gasindustrin kommer nästan hälften av FoU-investeringarna i Europa från multinationella företag i utvecklingsländer, främst från Brasilien.

Den forskning som finns tyder på att det finns mycket positivt med utväxlingen av forskning och utveckling. Det finns tecken på att företag som startar en FoU-avdelning utomlands, men samtidigt behåller en del FoU hemma, blir mer innovativa. De båda avdelningarna kompletterar varandra, och den FoU som görs utomlands hjälper företaget att bli mer konkurrenskraftigt även på hemmaplan.  Det här sättet att arbeta kan också vara en hjälp för att nå ut till nya marknader.

Sanningen är att ingen vet vad dessa innovationsströmmar ska leda till i framtiden. Helt klart är i alla fall att världen har förändrats. Det medför att innovationsarbetet i företag ser ut på ett annat sätt än för tio år sedan. Vi måste våga tänka globalt. Företagen vill få tillgång till kompetens och humankapital – oavsett var det finns.

Vill du läsa mer om globala innovationer? Forskningscentrumet Circle vid Lunds universitet har projekt som berör detta området. Här hittar du en artikel om deras forskning.

Och här kan du läsa om hur forskningscentrumet Ciir intresserar sig för innovation på distans.

/Helene