Tankar om ekonomisk frihet

16 april, 2013

Denna vecka har jag fått i uppdrag av er läsare...

20130404-bild-tankar-om-ekonomisk-frihet

Denna vecka har jag fått i uppdrag av er läsare att skriva om ekonomisk frihet. Så, vad är frihet? Läser vi på finner vi att: “Frihet är rättigheten att utöva och utveckla självbestämmande utan begränsningar i form av förtryck”. Ordet fri är mycket gammalt och förekommer i fornsvenskan i betydelsen “fri” i motsats till “träl”. Frihet kan definieras som de faktiska möjligheter vi har att kunna handla fritt.

Ekonomisk frihet – som vi på Balansekonomi ser det – betyder: “De faktiska möjligheter vi har att kunna handla fritt utan att vara trälar under vår ekonomi”, alltså i vilken mån vi är fria från vår ekonomi. Det handlar inte om hur mycket pengar vi har på banken eller i vilket hus vi bor. Det handlar om i vilken mån vår ekonomi behöver oss för att skapa ett överflöd. Ett överflöd som är tillräckligt stort för att vi ska kunna uppfylla våra önskningar, mål och visioner.

För många är detta enkla påstående en utopi. I vår stressade vardag är vi så upptagna med att hitta bättre sätt att “träla” åt vår ekonomi så att vi inte ens överväger att det kan finnas ett sätt att bryta oss fria ifrån bojorna. Tillhör du dem som anser att “tid är pengar” borde du känna dig träffad. Tid blir bara pengar om du har ett system där din tid är det som jobbar för att skapa pengar i din ekonomi. Detta innebär alltså att du byter din tid mot pengar som du sedan använder för att dra runt din ekonomi.

Här någonstans finns också lösningen. Man kan se det som att vår ekonomi är en vagn lastad med allt vi har i våra liv. De flesta av oss jobbar för att förbättra vår ekonomi genom att träna våra muskler i att skaffa pengar så att vi bättre och snabbare kan dra vagnen. Ibland är det uppförsbacke, ibland är det nedförsbacke men det är ALLTID vi som drar. Ofta resulterar detta i ett liv där vi fyller vagnen med fler saker vi tycker oss behöva så fort vi byggt nya muskler. Vi blir starkare och starkare för varje år men vi blir aldrig fria att handla utan hänsyn till vagnen.

För att KÄNNA dig friare från din vagn bör du minska lasten. Har du mindre ekonomi att släpa runt på känns resan helt klart lättare. Du är friare att välja vägar som är mindre trampade och som kanske till och med bär uppåt långa sträckor. Skulle jag ge ett enda råd till den som är ung och på väg att skapa sin ekonomi (den frågan har jag fått ofta på sistone) så skulle det vara: “Samla inte på dig fasta kostnader som tar från din frihet. Varje fast utgift eller avbetalning som du “unnar dig” gör dig mindre fri”.

Detta är dessutom en dold jämställdhetsfråga. För 75 år sedan hade svenska kvinnor mycket begränsad frihet. Som hemmafruar var de helt beroende av mannens inkomst. Skilsmässa var därför mycket sällan ett alternativ och många tvingades stanna kvar i destruktiva förhållanden hela livet! Tack och lov tjänar dagens kvinnor egna pengar vilket gör att de i mångt och mycket också kan styra över sina liv. Något har dock hänt de senaste åren. I det moderna konsumtions- och kreditsamhället har vi lastat vagnen så tung att det krävs två för att dra en ekonomi. Vips är kvinnan – oftast med den lägre lönen – till stor del ekonomiskt tillbaka där hon var för 75 år sedan.

Jag diskuterade nyligen detta med en bank som vittnade om att den vanligaste frågan kvinnor i dag ställer till sina bankmän är just: “Har jag råd att skiljas?”. Enligt banken är svaret oftast: “Nej!”. Jag tror inte att det i dagens samhälle är många par som kan se att de ger upp sin frihet att välja hur de vill leva sina liv i framtiden när de köper ett hus eller en bil.

Den som vill känna sig friare gör klokt i att lätta på lasten! Problemet kvarstår dock för hur lätt lasset än blir så är du ändå spänd framför vagnen. För att bli helt fri krävs något annat. Det krävs att du spänner en häst eller två framför din vagn eller att du kanske till och med bygger en motor som drar vagnen. Det handlar helt enkelt om att hitta andra sätt att fylla din ekonomi med pengar så att du själv slipper dra den framåt.

Kanske är ändå första steget att inse att du och din ekonomi är två helt skilda saker. De flesta av oss är så vana att dra på vagnen att vi tror att den sitter ihop med kroppen. Det gör den inte! Lyckligtvis finns det alltid sätt att designa om ditt liv och din ekonomi. Då behöver du också våga släppa vagnen, kliva bort en bit längs vägen, titta på den från håll och fråga dig: “Hur skulle jag kunna lätta på bördan och bygga en motor som gör mig fri att springa över ängarna?”.

Charlie Söderberg
Rikedomscoach, Balansekonomi