Stress är dyrt…

23 april, 2010

…man måste jobba på som sjutton för att ha råd...

…man måste jobba på som sjutton för att ha råd med det!

Finns det något mer frustrerande än att försöka hjälpa en stressad människa? Stress är en negativ spiral som verkligen ställer till det för oss i vårt arbete, i vårt företag, i vår familj, ja i hela livet. Som jag ser det är stress intimt knutet till det i kallar “Den starka muskeln”.

“Den starka muskeln” handlar om att i stort sett alla människor har ett specifikt sätt att göra saker på som de använder mer än alla andra och därmed är mer tränade i än någonting annat. För många handlar det om att “jobba hårt”, andra “att veta bäst”, ytterligare andra har muskeln “ha full kontroll” eller “vara så osynlig som möjligt”. Det är ett sätt att göra saker som kommer automatiskt för oss och används frekvent OAVSETT om det är till situationens fördel eller ej.

För att nå nya resultat i livet måste man göra förändringar. Einstein lär ha sagt ungefär “Att göra samma sak om och om igen och förvänta sig ett nytt resultat, är det första tecknet på en idiot!”. Aldrig någonsin beter vi oss mer som idioter än när vi är stressade. All vår energi läggs in för att i fart och desperation fortsätta göra ännu mer av det som uppenbarligen inte funkar.

Ett klassiskt råd till den som har problem är “Om du står i en grop är första rådet att sluta gräva”. Låt oss ta några exempel:

I Lyxfällan där många lånat på tok för mycket och sedan inte pratat med varandra är deras beskrivning på lösning ofta: “Jag försöker övertyga banken om ett större lån och vill helst inte berätta om det för min fru för hon blir bara stressad.” -Tror ni man lyckas rädda sin ekonomi med den modellen?

Jag höll en föreläsning i veckan för att ge mer energi till lärare, flera platser stod tomma pga. att lärare som inte orkat ta sig dit. -Tror ni att lärarna förändrar sin ohållbara situation på det sättet?

Jag var för ett par år sedan del av en företagsinkubator dit unga företag vände sig som ville utvecklas, men ingen av företagen hade tid att utbyta erfarenheter, träffa mentorer eller ta coaching. De hade fullt upp att själva försöka lösa sina problem. -Tror ni dessa unga företag hittade vägen till framgång med den arbetsmodellen?

Einstein lär även ha sagt de kloka orden “Ett problem kan aldrig lösas på den nivån som det uppstått”, men det är paradoxalt nog när livet är som hårdast vi är minst sugan på att ge upp vårt sätt att göra saker och testa något nytt, men det är enda vägen framåt. När vi har problem så är det verkligenhetens sätt att tipsa oss om att det är läge att pröva nått nytt. Om vi inte tar till oss den feedbacken kommer verkligheten vänligt men bestämt att fortsätta ge oss problem till vi äntligen fattar. “Gud kittlar oss med en fjäder och om vi inte lyssnar, då tar han fram en slägga”.

Allt handlar om perspektiv! Det handlar om att mitt i stressens epicentrum ha sinnesnärvaro nog att för ett ögonblick kliva utanför sin egen stressade känsla och titta efter; vad jag kan göra annorlunda? Den som bemästrar den förmågan kommer att få mycket rikedom i sitt liv, så väl kunskapsmässig och själslig som karriärmässigt och ekonomisk.

Vart har du kört fast i livet?
Vad kan det vara du gör som inte funkar?
Vad kan du testa nytt som du inte testat förut?
Vem har redan gjort den resan och kan hjälpa dig på vägen?
Vad hindrar dig från att be om hjälp redan idag?

Charlie Söderberg,
Ekonomicoach
Pengakoll, Mendec, Balansekonomi