BETA

Veckans Entreprenörer: Hampus & Tobias Schildfat

7 april, 2014

De nobbade drakarna i Draknästet och tackade nej till en...

Tobias_Hampus_Schildfat3De nobbade drakarna i Draknästet och tackade nej till en investering på 1,5 miljoner. Och tur var nog det, idag driver framgångsbröderna företaget Solentro som är ledande i Sverige inom sin bransch. Med “bästsäljande författare” och “framgångsrik manusanalytiker i Hollywood” på meritlistan är vi övertygade om att bröderna kommer fortsätta att utföra stordåd även i framtiden. Läs och inspireras av veckans entreprenörer: Hampus och Tobias Schildfat.

 

Berätta om er själva och ert företag!
Vi grundade och lanserade Solentro i början på 2008. I TV-serien Draknästet fick vi stor uppmärksamhet när vi nobbade drakarna och en investering på 1,5 miljoner kronor. Idag är Solentro en av de ledande aktörerna på den svenska marknaden när det gäller att erbjuda möjligheten att göra en egen bok och få den tryckt och hemskickad. Solentro erbjuder även författarpaket till de som vill ge ut sina böcker.

Hampus Schildfat
 har en kandidatexamen i litteratur/film vid Lunds universitet och University of Santa Barbara, California. Tidigare manusanalytiker på Spyglass Entertainment i Hollywood och tagit fram filmer som 27 Dresses (2008). I Sverige har han arbetat bland annat för Svensk filmindustri med Göta Kanal 2, Rosa – the movie och Arn-filmerna. Har även varit verksam som projektledare och AD på reklambyrå med kunder som Leaf och Findus.

Tobias Schildfat 
har en magisterexamen vid Lunds universitet och Napier Business School i Edinburgh med huvudämne i ledarskap och marknadsföring. Har varit verksam som aktiemäklare på Handelsbanken och som affärsområdeschef på Findus. Flerfaldigt utgiven författare och har bland annat skrivit succéboken som toppat försäljningslistorna ”Vägen till din första miljon” som sålts i över 45 000 exemplar.

Vad vet ni idag, som du önskar att ni visste när ni startade företag?
Ingenting. Hade resan varit “förutbestämd” så hade vi nog inte gjort detta. En del av tjusningen när man startar något från grunden är att man vill trampa sin egen stig. Man tar sig fram där ingen tidigare gått och möter hinder som ingen tidigare mött och upplever därmed saker som ingen tidigare upplevt – på gott & ont!

Vilka har varit de största utmaningarna hittills på er entreprenörsresa, och hur har ni löst dem?
Det har varit många utmaningar på vägen. Vi hade exempelvis ingen kunskap om programmering. För att lösa det fick vi söka med ljus och lykta efter duktiga programmerare. Vi har varit kräsna för vi kräver både passion för programmering och affärsmannaskap i att hålla vad man lovar och leverera på utsatt tid. Den kombinationen är ofta svår att hitta. Men idag, efter tusentals timmar av programmering och affärsutveckling, har vi en egenutvecklad webbaserad plattform som används av kunder i 25 länder och som finns på 6 språk.

Lyfter man blicken så är förmågan att öka försäljningen mer än vad kostnaderna ökar alltid den ständiga utmaningen. Vi har resonerat som så att ju fler nöjda kunder vi har desto bättre bör försäljningen utvecklas över tiden. Därför har vi alltid satsat hårt på kundservice och att lyssna noga på våra kunder och förbättra våra tjänster därefter.

Hur hittar ni inspiration och motivation för att lyckas?
Det är mycket som ger inspiration. Det är alltifrån nöjda kunder till bättre försäljning. I grunden handlar det om att bygga ett företag som fungerar, det motiverar oss. I ett större perspektiv är det oerhört inspirerande att vi skapat ett företag som bidrar med skatteintäkter och arbetstillfällen till det samhälle vi är en del av. Som entreprenör upplever vi även en stark frihet. Att vi kan gå från tanke till handling direkt och att styra över våra dagar på ett sätt som är få förunnat. Goda vänskapsrelationer och familjeband såväl som andra intressen utöver företagandet ger också avgörande inspiration för att lyckas.

Avslutningsvis, vilka är era tre viktigaste råd till landets småföretagare?
Att starta ett företag är ett högriskprojekt. Har man passion, uthållighet och de bästa medarbetarna så ökar möjligheterna att lyckas betydligt. Och framför allt, sysselsätter man sig med sin passion tillsammans med de bästa så har man förmodligen väldigt roliga och givande dagar. Då både vill och orkar man länge. Det är också ett av de bästa sätten att fördriva tiden på oavsett hur det går.

 

 Vill du veta mer om Hampus, Tobias och deras företag Solentro? Kolla in deras hemsida här.

 
Försäljning & Lönsamhet
5 avgörande säljtips – från bokning till avslutad affär
Digitalisering
Foto av: iStock
5 trender ditt företag måste ha koll på 2020