BETA

Framgångsskolan del 3: Töm hjärnan och skapa fokus

26 november, 2013

Genom att eliminera störande, lösryckta och röriga tankegångar blir det...

Genom att eliminera störande, lösryckta och röriga tankegångar blir det enklare att fokusera på nuet. Planera in två tillfällen per dag då du ”tömmer” hjärnan på allt du inte behöver fokusera på för stunden.

Genom att skriva ner idéer, kommentarer, uppgifter och övriga pusselbitar som snurrar runt i huvudet och stjäl uppmärksamhet gör du det enklare för dig själv att både fokusera på arbetsuppgifterna, och dessutom kunna slappna av på fritiden. Se även löpande efter vilka av dessa nedskrivna uppgifter du kan stryka eller lämna till någon annan.

Enkel checklista för att bedöma allt som kommer i din väg
Att vara effektiv och nå de mål vi vill handlar till stor del om hur vi hanterar det som löpande kommer i vår väg. Det är lika viktigt att besluta vad du gör och vad du inte gör som när du gör det. För att öka precision i detta löpande beslutsfattande kan du använda dig av följande fem frågor:

– Kan jag nå framsteg mot ett viktigt mål just nu genom att göra detta? – Gör!
– Kan jag be någon annan att göra det? – Delegera, överlämna
– Kan jag lika gärna göra det senare? – Skjut fram
– Räcker det om jag gör endast en del? – Minska uppgiften
– Kan jag låta bli att göra detta helt? – Stryk uppgiften

Ha fokus på att vara just effektiv
“Bästa sättet att effektivisera sig själv tycker jag är att hela tiden vara medveten om att vara så effektiv som möjligt och inte fastna/lägga tid på för mycket som inte ger motsvarande utdelning. Man måste verkligen utmana sin perfektionistiska sida varje dag om man ska få så mycket gjort som man borde.”

Nyckeln till framgång (och en enklare vardag) är att kunna säga nej
Du har hört det förut: framgångsrika personer gör inte bara rätt saker – de vet också vad de inte ska göra. Grundprincipen är lika enkel som den är betydelsefull: Genom att säga “nej” till vissa möjligheter och åtaganden kan du säga “ja” till de rätta. Den framgångsrike amerikanske investeraren Warren Buffett beskriver hemligheten bakom sina framgångar på detta sätt: “Av 100 möjligheter som kommer i min väg, säger jag “nej” 99 gånger. “

Tips! Om du inte hade tillräckligt med tid förra veckan för att få allt gjort som du hade på listan, titta i din kalender och avslutade ”att-göra-listor” för att hitta de uppgifter, åtaganden eller löften som du skulle ha tackat nej till.

Här hittar du fler delar i Framgångsskolan. Klicka här.

Framgångsskolan presenteras i samarbete med Insight Lab – som har förenklat chefers och företagares vardag sedan 1995. För dig som besöker oss på Mittföretag.com har vi förhandlat fram en superskön deal på Insight Labs storsäljande effektivitetspaket “Enklare vardag – Insightonline”. Ange kod “mittföretag” och du får 1 000 kronor i rabatt när du investerar i paketet på följande sida hos Insight Lab.
Försäljning & Lönsamhet
5 avgörande säljtips – från bokning till avslutad affär
Digitalisering
Foto av: iStock
5 trender ditt företag måste ha koll på 2020