BETA

Veckans Entreprenör: Adrian Swartz

28 april, 2014

Adrian startade sitt första företag i pojkrummet och har sedan...

Adrian SwartzAdrian startade sitt första företag i pojkrummet och har sedan dess haft en imponerande företagarresa. Trots sin unga ålder har han redan samlat på sig erfarenheter och kunskaper som vi gärna vill veta mer om. Idag är han VD och medgrundare av appen Cruitway som har laddats ner av över 12 000 personer. Så här gjorde Veckans Entreprenör; Adrian Swartz för att bli en framgångsrik företagare.

 

Berätta om dig själv och ditt företag!
Jag heter Adrian Swartz, är 25 år och hittade min passion i att bygga företag redan tidigt. Det var nog redan i legolådan jag började hitta på och bygga saker. Sen startade jag mitt första företag när jag var 18 år och började importerade produkter från Hong Kong. Krånglet med tullverket-handlingar hemma i pojkrummet är fortfarande ett härligt minne. Mitt andra startade jag ett par år senare, en digital kommunikationsbyrå som heter Rodolfo som växte till 8 anställda och bra renommé innan jag gjorde exit för ett år sedan.

Idag är jag medgrundare och VD i Cruitway, en mobil tjänst som matchar studenter och unga yrkesverksamma med relevanta jobb. Man laddar bara ner appen, ställer in sin utbildning och får matchade jobbförslag. Superenkelt. Vi startade lite mer än ett år sen och har nu runt 350 arbetsgivare som är med, så idag i Cruitway finns det 2000 aktuella jobb som är unikt matchade. Över 12 000 personer har laddat ner appen och vårt eget team har gått från 2 till 11 personer, så det växer snabbt, vilket är otroligt skoj!

Vad vet du idag, som du önskar att du visste när du startade ditt företag?
Jag måste erkänna att det faktiskt var bra att jag visste så lite när jag startade mitt första företag. Naiviteten var en av faktorerna till framgång. Det är en allmän missuppfattning att man ska kunna allting innan man startar företaget. Man behöver knappt en affärsplan, det viktiga är att komma igång och börja göra. Vi körde på och tänkte att det löser sig väl säkert, och i värsta fall så lär man sig extremt mycket på vägen.

Vilka har varit de största utmaningarna hittills på din entreprenörsresa, och hur har du löst dem?
De största utmaningarna har nog varit dels att få pengarna att gå ihop, men även relationerna. Gällande ekonomi så är tryggheten i en anställning nog tyvärr det som stoppar många. Jag har gått totalt två år utan lön för att starta företag, i två omgångar. Det är värt det för att göra det man brinner för. Relationerna är ofta knepigare. Dom vill man inte offra. Företagspartners emellan är det enormt viktigt att ha en öppenhet och prestigelöshet. Men kanske ännu viktigare är att ta hand om sina relationer utanför företaget, det är lätt att bli uppslukad när man hela tiden jobbar med något man tycker är så roligt.

Hur hittar du inspiration och motivation för att lyckas?
För mig är resan det som jag brinner för allra mest. Berg och dalbanan som alla entreprenörer kan känna igen sig i är en ren njutning om man bara hänger sig till det. Delmål är mitt verktyg för att hela tiden orka springa framåt i högt tempo. Visionen är viktig, men framförallt, när är nästa gång vi får high five:a och fira. Det har varit viktigt för mig med Cruitway just att det inte handlar om ett jag, utan om ett Vi och därför väldigt roligt att vi fått med oss så mycket bra människor i teamet som bidrar till kulturen och glädjen i det vi gör hela tiden.

Avslutningsvis, vilka är dina tre viktigaste råd till landets småföretagare?
1. Att påminna dig om varför du gör det du gör. Är det inte roligt längre – sluta upp med det då.
2. Börja sälj tidigt. Ut och träffa kunder. Din affärsplan kommer ändå aldrig vara klar.
3. Var prestigelös, öppen, ödmjuk och tacksam. Det kommer hjälpa både dig själv och andra.

 

Vill du veta mer om Adrian och hans företag? Eller blev du sugen på att ladda ner hans framgångsrika app? Klicka in på deras hemsida här: Cruitway.

 
Försäljning & Lönsamhet
5 avgörande säljtips – från bokning till avslutad affär
Digitalisering
Foto av: iStock
5 trender ditt företag måste ha koll på 2020