Nästa Evenemang

Vishal_Nanda_ServiceFinder

Från källaren till maktens korridorer

I en källarlokal startade tre pluggkompisar framgångssagan ServiceFinder. Nu har de ca 50 anställda, är utsedda till Sveriges supertalanger, årets IT-entreprenörer och har Schibsted som delägare. Vi tog ett snack med grundaren Vishal Nanda för att få reda på hur företaget lyckats växa rekordsnabbt. Vill du också veta?

 Grundarna_ServiceFinderNu är vi nyfikna, berätta lite kort om ditt entreprenörskap!

– Vi grundade ServiceFinder när vi var 19 år. Vi var tre killar som pluggade teknik och det var ett projekt direkt ifrån skolbänken. Idén uppkom i samband med att vi började få frågor från föräldrar och bekanta om vi kunde rekommendera duktiga hantverkare. Vi tyckte det var intressant att de frågade oss och inte löste det på egen hand. Det var samma år som ROT och RUT-avdraget infördes, vi upplevde att Eniro var trötta och Google dåliga på att bemöta hantverkare, så vi bestämde oss för att ta tag i det med egna händer.

– Vi är inte födda i entreprenörsfamiljer, utan det var ganska självklart att vi skulle gå den traditionella vägen: studier – heltidsjobb – pension. Vi satte idén i rullning på fredagen och på måndagen efter hoppade vi av plugget. Vi var unga och naiva, riskmedvetenheten fanns inte. Så här efteråt är jag oerhört tacksam för det. Vad är det värsta som kan hända? Att vi får gå tillbaka till skolbänken igen? Idag är vår 50 anställda och en del av mediehuset Schibsted (en av Nordens största mediekoncerner).

Ni har växt oerhört snabbt, har du några konkreta råd till alla läsare som vill växa lika snabbt som ni har gjort?

1. Blicka bakåt. Som företagare går du igenom många beslut och vardagen förändras hela tiden. Därför är det viktigt att hela tiden reflektera; vad har gått bra och vad har gått mindre bra? Hur kan vi använda insikterna för att ta nästa steg och bli ännu bättre?

2. Omringa dig med duktiga människor. Vi ser till att träffa förebilder och personer som vi anser är bättre än oss själva, för att lära och inspireras av. Det är viktigt att vara ödmjuk, fråga efter hjälp och hitta personer som kompletterar dina kunskaper.

Apropå rätt människor, hur viktigt har det varit för er att vara tre grundare?

– Vi är tre helt olika individer. Vi har olika fritidsintressen, är duktiga på olika saker och har olika ansvarsområden. Vi skrattar och bråkar tillsammans. Jag tror att det har gett oss en dynamik i våra beslut, och att det är en framgångsfaktor. Du får inte automatiskt ett JA på ditt förslag, utan vi får hela tiden argumentera, vrida och vända fram ett beslut.

Vad gör du för att motivera dig en mindre bra dag?

– Många brukar fråga mig; slutar du aldrig jobba? Jag ser det inte på det sättet, för mig är privatliv och jobb gränslöst. Jag tror att det är den viktigaste faktorn till min motivation, att göra det jag tycker är roligt.

– Dessutom ser jag alltid till att träffa människor som ger mig inspiration och gör min vardag bättre. Mina vänner är entreprenörer, duktiga idrottare eller något annat som konstant motiverar mig. Det gör att varje dag fortfarande känns som första dagen vi startade bolaget, vi håller framåtandan vid liv. Det är nya utmaningar och satsningar hela tiden – det motiverar mig.

Vad tror du är huvudanledningen till att vissa företag lyckas, och andra inte?

– Om jag generaliserar tror jag att det är hårt jobb, att inte ta saker för givet och att se bolaget som sin ”baby” (det vill säga att företaget alltid är första prioritet). Sedan finns det givetvis något som heter talang, känsla för affärer och så vidare. Men jag har träffat många företagare och de som är framgångsrika är de som lägger ner mest tid och själ på sin verksamhet.

– De företagare som inte har lyckats är de som tror att det är glamoröst att driva företag, de som ser ”entreprenör” som en fin titel och köper dyra bilar i ett tidigt stadium.

– Att driva företag är inte en dans på rosor. Du måste vara beredd att offra lön, semester och att jobba helger och kvällar. Alla kan inte vara entreprenörer, det är en livsstil som inte passar alla. Det är mycket uppoffringar och därmed är det viktigt att ha en klar vision i horisonten som gör det värt det. Om du brinner för det du gör kommer det inte att kännas som uppoffringar.

Slutligen, vill du tipsa om några böcker eller andra inspirationskällor som hjälpt dig på vägen?

– Jag läser inte speciellt mycket men en bok som har varit viktigt för mig är ”Good to Great” av Jim Collins. Jag hittar min inspiration på YouTube. Sök på till exempel ”motivera säljpersonal” och du kommer att få upp massor med tips och hjälp. Jag rekommenderar även alla föreläsningar på TED.com, där finns en uppsjö av idéer och inspiration.

– Utöver det vill jag återigen trycka på vikten av nätverk. Andra människor är en stor del av min inspiration. Skaffa dig en mentor om du inte redan har en.

 

Vill du veta mer om Vishal och ServiceFinder.se? Klicka här.

Annons 2

Om bloggen

Följ mig

Annons 1

Verktyg

Snabbaste sättet att räkna ut momsen!

Fyll i ett av beloppen (inklusive eller exklusive moms) och du ser vad det motsvarar (exkl. eller inkl. moms).

Gå till våra verktyg

Annons 3

Annons 4

Annons 5

Annons 6