Nästa Evenemang

Sofie-engstrom-decoria

Så ökade hon försäljningen i sin butik

Sofie Engström startade butiken Decoria som ingen trodde på. Idag säljer hon och hennes medarbetare unika smycken, inredningsartiklar och egendesignade produkter. Med kreativ marknadsföring och fokus på service har hon lyckats slå sig fram i en konkurrensutsatt bransch. Här delar hon med sig av sina bästa knep för att sälja mer i butiken.

Sofie-engstrom-decoriaBerätta om hur allt började med Decoria!

– Allt började med att jag var väldigt trött på mitt dåvarande jobb. Jag insåg att om jag vill förändra något i mitt liv är det bara jag själv som kan göra det. Jag sade upp mig från mitt fasta jobb hösten 2009 och hittade en lokal i utkanten av stan. Innan jag skrev kontrakt på lokalen gjorde jag egna undersökningar, bland annat satt jag i bilen utanför vid flera tillfällen för att se hur flödet med folk var i området. Jag kollade också utbudet på liknande verksamheter i Falun, och insåg att mitt koncept fattades.

– Jag hade cirka 30 000 kr när jag startade och jag köpte bara nya varor när jag hade fått ihop en slant att handla för. Jag tog aldrig några lån. Efter 1,5 år i den lilla lokalen kunde jag flytta in i en större lokal i stan, vilket var min plan redan från början. Nu har jag två anställda och en ännu större lokal mitt i centrala Falun.

Vilka har varit de största utmaningarna och hur har du löst dem?

– En av de största utmaningarna i början var såklart att få folk att hitta till butiken. Varje gång jag var i stan eller på platser med stora parkeringsplatser bestämde jag mig för att sätta fina tryckta lappar med information om den nyöppnade butiken på minst 30 bilar. Mina övriga familjemedlemmar var rätt trötta på mig ett tag, eftersom de också blev inblandade och fick hjälpa till.

– Jag jobbade, och jobbar fortfarande väldigt hårt med attackerande marknadsföring och det ger resultat. Det fanns till slut inte varken en anslagstavla eller en bilruta som kom undan. Folk började komma, om inte annat för att kolla vem det var som hade kommit på den märkliga idén att öppna en butik i ett bostadsområde. När jag väl hade fått dem till butiken handlade de och sedan pratade de med  sina bekanta som också kom.

Vi har förstått att ni är stjärnor på service, hur gör du för att motivera din personal?

– Vi har roligt på jobbet, och trivs väldigt bra tillsammans vilket är en god motivation i sig. Jag tror inte att min personal liksom jag, känner på söndag kväll att de har en jobbig arbetsvecka framför sig, utan snarare att det är kul att gå till jobbet. Eftersom vi har en så god relation har de också eget ansvar och sköter saker galant även när jag inte är på plats i butiken.

Vilka är dina bästa tips för att sälja mer i sin butik?

– Mina bästa tips är det som sker hos oss automatiskt nämligen att kunderna känner att vi inte bara ”säljer på dem”, utan att de får en känsla av att vi löser deras problem. Vi visar alltid fler varor som skulle passa ihop och vi gör det med hjärtat. Ingen vill känna att de blir påtvingad något.

– Jag jobbar också aktivt med sociala medier, och har ett stort personligt engagemang även där. Jag har lagt ner väldigt mycket tid på det, men det lönar sig bevisligen. Nu går det av bara farten att lägga ut bilder när vi får nyheter. Genom att vara snabb med att svara på frågor  på Facebooksidan förstår folk att de kan känna samma bemötande och engagemang i butiken när de kommer dit. Att ha en Facebooksida där det väldigt sällan är aktivitet är att visa kunden att det troligtvis är samma fart i butiken.

Du nämnde tidigare att du inte har någon söndagsångest – hur gör du för att motivera dig själv?

– Mitt motivation är att jag vet att jag varje dag har härliga möten med olika slags människor, och jag gör allt för att de ska ha en positiv känsla när de lämnar butiken. Jag längtar på riktigt till jobbet varje dag, det är mitt andra hem och jag är så sagolikt lycklig och stolt över det jag har byggt upp från ingenting. Min butik är mer en livsstil än ett arbete, vilket jag tror är en förutsättning när du har eget företag.

 

Sofie vann nyligen Stjärnföretagaren 2016 i Falun. Läs mer om utmärkelsen här.

Är du mer nyfiken på Sofie och hennes butik Decoria? Klicka här!

Annons 2

Om bloggen

Följ mig

Annons 1

Verktyg

Snabbaste sättet att räkna ut momsen!

Fyll i ett av beloppen (inklusive eller exklusive moms) och du ser vad det motsvarar (exkl. eller inkl. moms).

Gå till våra verktyg

Annons 3

Annons 4

Annons 5

Annons 6