Nästa Evenemang

fredrik-lischtenstein-selected-office

Så smart skapade Fredrik sitt drömföretag

Han ville bygga ett företag som var helt oberoende av honom själv, och skapa ett riktigt drömliv. Nu har han lyckats, och för MittFöretag.com avslöjar Fredrik Lichtenstein hur han har gjort. Vad kan du ta efter?

Fredrik-Lichtenstein-selected-office-2

Foto: Ulla Andesong

Fredrik Lichtenstein är VD för Selected Office som erbjuder flexibla kontorsplatser för att underlätta vardagen för alla företagare som vill jobba när och var de vill. På köpet har han själv skapat sitt drömliv.

Nu är vi nyfikna, vem är du och hur började din företagarresa?

– Jag har några gånger sagt att Selected Office känns som mitt examensarbete i management. Jag slutförde faktiskt aldrig mitt examensarbete i Fashion Management på Textilhögskolan i Borås, utan blev istället anställd direkt efter högskolan som extern VD för det bolag som jag nu även deläger och driver. Innan dess pluggade jag Internationella Civilekonomprogrammet vid Linköpings universitet, inklusive en avstickare på ett år till EDHEC Business School i Nice, Frankrike.

– VD låter ju väldigt flott men i praktiken innebar det en väldig massa slit med allt ifrån försäljning, personalansvar och budgetarbete till att skruva ihop möbler och sätta upp tavlor på väggarna. Numera kallar jag mig, om än något skämtsamt, oftare för vaktmästare eller allt-i-allo snarare än VD. Det är fortfarande väldigt mycket hands-on i vårt lilla företag.

Vilka har varit dina framgångsfaktorer som företagare?

– Jag har från första början sagt att mitt mål är att jag själv inte ska behövas för att verksamheten ska rulla. Det innebär i praktiken att företaget sett till organisation, processer och arbetssätt ska vara så väloljat och inarbetat att VD:n inte behöver arbeta operativt för att det ska fungera på daglig basis.

– Nu är vi snart där, vi kommer under våren att genomföra en omorganisation där jag lämnar över det operativa ansvaret till en kontorschef samtidigt som jag går på pappaledighet. När jag kommer tillbaka till hösten ska jag iklä mig en ny roll där jag enbart jobbar strategiskt med affärsutveckling.

– Detta fokus från första början tror jag har varit väldigt viktigt för företagets utveckling. Ett företag ska inte stå och falla med en person. Utöver detta tror jag vi har varit duktiga på att testa olika affärsmodeller, koncept och produkter som andra företag inte har erbjudit.

– Det kanske är en fördel att jag inte har haft så mycket erfarenhet i bagaget, utan varit tvungen att prova mig fram vad det gäller det mesta. Det har givetvis resulterat i en del fallgropar men framförallt att vi har kommit på många nya bra saker som har fört verksamheten framåt. En ständig ambition att alltid vilja bli bättre i det vi gör tror jag också är viktigt för företagets framgång.

Vi vet att du är en mästare på att bygga företag på dina egna villkor, hur har du gjort för att kunna leva det liv du vill leva och samtidigt driva ett framgångsrik företag?

– Företagandet för mig är en del av livet. Våra interna ledord är värme och positiv energi. Dessa genomsyrar allt vi gör och det är i mångt och mycket också så jag vill leva. På Selected Office är alla välkomna; hundar samsas med barn, sambos, vänner och förstås alla våra fantastiska företagare som har kontor hos oss.

– Jag tror att om dina egna värderingar lyser igenom i hur du bedriver din verksamhet får du väldigt mycket på köpet. Sedan kan det ofta krävas en hel del slit för att komma till en punkt där man kan skifta fokus från ren och skär överlevnad till företagande på sina egna villkor. När man är i överlevnadsfasen känns allt annat som en lyx. Det viktigaste då har för mig varit att stå fast vid min vision och målbild, det fick mig att kämpa vidare när det kändes som tyngst.

Vilken är den största motgång du råkat ut för som företagare?

– Vi gjorde en felinvestering i en ny lokal för några år sedan. Det resulterade i att kassan tömdes och övriga ägare tvingades skjuta till kapital för att företaget skulle överleva. Jag kände det som att det var jag som hade klantat till det och de andra fick städa upp efter mig. Vi var visserligen alla ansvariga men det var många som var besvikna och jag som VD tog givetvis på mig det största ansvaret.

Vad hände sen?

– Det var tungt. Men vi kom igen och det resulterade framförallt i att vi blev mycket bättre på att löpande följa upp kassaflödet och resultatet för att ständigt ligga steget före och ha koll på hur verksamheten mår. Idag gör vi grundläggande rapportering till styrelsen på månadsbasis och vi följer internt upp över 20 nyckeltal varje månad. Det känns tryggt.

Avslutningsvis, har du några riktigt konkreta företagarråd till alla läsare, som kan hjälpa dem att lyckas?

1. Fundera kring HUR du vill bedriva verksamheten och låt det bli en del av företagets strategi.
2. Var din vision och målbild trogen – påminn dig ofta när det är motigt om varför du gör det du gör.
3. Våga vara personlig, låt livet, familj, vänner etc. – komma in i ditt företagande och låt dem vara en del av din vision.

 

Är du mer nyfiken på Fredrik Lichtenstein och Selected Ofiice? Klicka här!

Annons 2

Om bloggen

Följ mig

Annons 1

Verktyg

Snabbaste sättet att räkna ut momsen!

Fyll i ett av beloppen (inklusive eller exklusive moms) och du ser vad det motsvarar (exkl. eller inkl. moms).

Gå till våra verktyg

Annons 3

Annons 4

Annons 5

Annons 6