Nästa Evenemang

beata198x191

Veckans Entreprenör: Beata Wickbom

beata w talarbild

Inspiratören, entreprenören och nätentusiasten Beata Wickbom är en genuin digital nörd. Hennes brinnande intresse för digital kommunikation tog fart runt 1995 och Beata har sedan dess oavbrutet jobbat med internet, digital media och hur dessa kanaler kan bidra till ett företags utveckling. 

Hennes digitala karriär har minst sagt blomstrat och hon har de senaste 17 åren bland annat varit med och byggt upp internetföretaget Spray samt branschkonferensen SIME (Scandinavian Interactive Media Event).  Idag är Beata en flitigt anlitad föreläsare, rådgivare, inspiratör och mentor i det egna bolaget Socialight AB. Hon jobbar även som lärare på den digitala utbildningen Hyper Island.

Här är hon – Veckans Entreprenör: Beata Wickbom!

Vad vet du idag, som du önskar att du visste när du startade ditt företag?

Hur viktigt det är att bygga upp och vårda relationer. Det visste jag i och för sig innan, men jag har bättre verktyg och rutiner idag. Jag är väldigt strukturerad och fokuserad, men ibland så slarvar jag med detaljerna. Det har jag lärt mig: att ha ordning och reda och ligga steget före med det praktiska är ovärderligt. Skjut inte upp pappersarbete och administration. Det bygger värde och frigör tid för att vara kreativ och utveckla nya affärer.

Vilka har varit de största utmaningarna hittills på din entreprenörsresa, och hur har du löst dem?

Att verka ”stor” fast jag bara är enmanskonsult. Det har jag löst genom att jobba med referenser och rekommendationer från tidigare uppdragsgivare. Be alltid om feedback på dina jobb och fråga sedan om du får använda omdömen och citat i din marknadsföring.

Hur hittar du inspiration och motivation för att lyckas?

För mig kommer inspirationen framförallt i krockarna mellan olika aktiviteter. Därför blandar jag olika typer av inspiration under veckan: sport, läsning, möten, utställningar, föredrag och skrivjobb. Jag ser till att gå på saker jag får inbjudningar till för att få nya intryck. Jag brukar också bjuda blandade gäster på lunch som jag inte känner för att träffa nya människor och utvidga mitt och deras nätverk. Ibland plockar jag upp en artikel eller bok som inte alls intresserar mig vid första anblick för att tvinga in mig i nya tankebanor. I vardagen försöker jag alltid att välja ett nytt okänt alternativ, tex en ny väg från tunnelbanan, en ny ölsort eller bara en ny plats att sitta på med tekoppen.

Vilka är dina tre viktigaste råd till landets småföretagare?

1. Följ inte strömmen – Det finns inga givna sanningar. Var unik. Skapa ditt eget recept för framgång.

2. Ge för att få – hjälp andra att komma vidare, utveckla idéer och hitta kunskap. Skicka dina kontakter länkar, artiklar, tips och idéer på mail eller via LinkedIn. Tänk att kunskap, idéer och stöd alltid kommer tillbaka till dig i någon form senare.

3. Akta dig för att vara normal…

Följ Beata på Twitter på @beataw

Annons 2

Om bloggen

Gustaf är entreprenör och författare. Han är grundare av Mitt Företag och Academy of Excellence (Sveriges kanske främsta tillväxtprogram) och delägare i flera andra bolag. Även författare till Mind Your Own Business, Driva Företag och 299 strategier.

Följ mig

Annons 1

Verktyg

Snabbaste sättet att räkna ut momsen!

Fyll i ett av beloppen (inklusive eller exklusive moms) och du ser vad det motsvarar (exkl. eller inkl. moms).

Gå till våra verktyg

Annons 3

Annons 4

Annons 5

Annons 6