Nästa Evenemang

3 utmaningar med att driva eget

Att vara egen företagare innebär precis som i alla andra jobb både för och nackdelar. Frågan är vilka utmaningar du i rollen som företagare ställs inför och hur du bäst tacklar dem. Läs igenom utmaningarna här – se vad som stämmer in på dig och hur du kan vända dem till din fördel!

Driva Eget-utmaning 1 – Att vara ensam

Att vara ensam i ett företag kan kännas helt underbart – det kan vara befriande och ger dig möjlighet att helt gå din egen väg! MEN, det kan också vara väldigt ensamt att driva eget.

Något som många företagare någon gång upplevt under sin företagarkarriär är att de känt sig ensamma. Vem förstår mig? Vem ska jag prata med och vem vill och kan hjälpa mig att lyckas driva eget företag?

Din roll som företagare kan många gånger upplevas som isolerad eftersom det kan vara svårt att hitta någon att bolla tankar om företaget med. Någon som har insyn och på “riktigt” förstår det du säger.

Som tur är behöver du inte vara ensam – eller snarare du borde inte vara ensam! Genom att dela med dig av dina tankar är chansen att du kommer på nya smarta idéer betydligt större. Det här är några alternativ för att bryta isoleringen:

1. Engagera dig i ett affärsnätverk

Tänk att det faktiskt vimlar av små och stora nätverk för dig som driver eget. Briljanta nätverk där ni kan utbyta erfarenheter och dela såväl bekymmer som framgångar! Ta reda på vilka nätverk som finns på din ort eller i din kommun. Kanske finns det någon organisation som driver detta, exempelvis Almi, Nyföretagarcentrum, Connect eller liknande? Ta dig i kragen och gå på ett frukostmöte och se vad det ger!

Johanna tipsar: På Facebook hittar du Hemsida24s Hemsidecoach där du kan få feedback på din hemsida från andra småföretagare. Testa hemsidecoachen för att få konstruktiv kritik och hjälp med din hemsida!

2. Hitta en mentor
Alla behöver vi någon att diskutera vår verksamhet med, eftersom det är tufft att driva eget. Det är precis lika viktigt som när vi sitter och delar våra vardagsproblem med vänner. Vi behöver ventilera och vi vill ha råd.Har du någon förebild eller någon i din närhet som kan vara din mentor? Någon som du kan ringa när du behöver ta ett jobbigt beslut eller när det går trögt och du behöver inspiration?

Kanske någon som har gjort samma resa och vet vad du går igenom när du driver eget.Var inte rädd för att fråga om ett mentorskap – de flesta kommer att känna sig hedrade av att du frågade just dem!

Johanna tipsar: Något som många egna företagare drar sig för att göra är att dela med sig. Man vill gärna hålla sina mest briljanta idéer för sig själv men faktum är att de bästa idéerna kommer när man delar med sig och får feedback. Med det sagt; våga dela med dig!

Här kan du också få hjälp att bygga din egen, säljande hemsida (testa kostnadsfritt under 30 dagar.

Driva Eget-utmaning 2 – Att sälja & växa

Så fort du har registrerat ditt bolag så ligger allt fokus på att sälja. Har du valt att satsa helhjärtat på ditt företag så är pressen stor. Du vill nå ut, du vill sälja mer och du vill växa. Det låter kanske lätt, men det är det inte alltid!

1. Få i gång försäljningen

Att få till din första försäljning kan ta tid. Till och från planar försäljningen ut och det kan vara svårt att veta vad du ska göra härnäst. För att sälja mer behöver du lära känna dina kunder och din marknad – du behöver investera tid!I blogginläggen nedan hittar du bra tips på hur du kommer i gång med försäljningen och hur du blir bättre på att sälja dina produkter.

25 tips för att komma i gång med din försäljning

Bli din egen stjärnsäljare!

2. Lär känna marknaden & marknadsför dina styrkor

Nästa uppgift, efter att du fått i gång försäljningen, är att ta reda på var dina kunder finns. När du vet det kommer nästa fråga – hur ska du nå ut till dem? För att nå ut till dina kunder och för att växa som företag behöver du lägga kraft på att marknadsföra dig själv, ditt företag och dina produkter.

Så här kommer du i gång med din marknadsföring

Idag är det svårt att hitta en konkurrensfri “zon” på marknaden. Alla har vi direkta eller indirekta konkurrenter som sätter press på oss och våra verksamheter. Försök att definiera vad som skiljer dig från konkurrenterna och vad som gör ditt företag unikt. Lyft fram unikiteten i din marknadsföring för att skapa styrka att växa!

Driva Eget-utmaning 3 – Ekonomi & lönsamhet

När du väl fått din första försäljning eller dina första utgifter så behöver du bokföra. Förutom att bokföra behöver du sätta upp mål för verksamhet, hur mycket behöver du sälja för att gå runt och hur går du bäst tillväga?

1. Få ordning på ekonomin
Som tur är behöver du inte vara ekonom för att få ditt företag att gå runt. Det finns otroligt användarvänliga bokföringsprogram som hjälper dig med mycket av detta. Det gäller dock att hitta ett program som passar dig och dina behov!

Om du har någon i din närhet som också startat förtag eller som arbetar med den typen av frågor kan det vara bra att stämma av med den personen när du känner dig osäker!Ett vanligt råd är att oavsett storlek på företaget är det alltid lönsamt att ta hjälp av en professionell ekonom.

2. Vad kan du göra för att öka lönsamheten?
Börja litet och väx i takt med omsättningen. Ett tips för att inte kastas omkull av alla utgifter är att inledningsvis snåla och undvika större investeringar. Starta med så begränsade resurser som möjligt. Om du tänker efter; behöver du verkligen en kontorslokal, ett lager eller nya broschyrer? Kanske kan du vänta med det tills du tjänat ihop pengar och har råd med det utan att ta lån.Kom ihåg att det inte är de stora inkomsterna utan de små utgifterna som gör dig förmögen!

Här läser du om utmaning 4 – att prioritera rätt. Klicka här.

Vi rekommenderar också följande:

Vill du också skapa en säljande hemsida? Testa kostnadsfritt i 30 dagar här.

Så här gör du för att få fler besökare till din hemsida

Så här lyckas du också med Google AdWords

 

// Johanna Bohlin
Kommunikationsansvarig på Hemsida24

Annons 2

Verktyg

Räkna ut total lönekostnad för företaget

Här kan du räkna ut vad den totala lönekostnaden blir för ditt företaget baserat på den anställdes lön och ålder.


0

Semesterersättning per semesterdag enligt sammalöneregeln är: