Nästa Evenemang

Undersökning visar: Det här är viktigast när kunden väljer nätbutik

Bra leveransvillkor, tydlig köpprocess och en enkel returprocess kan vara helt avgörande om kunderna handlar i din e-butik eller inte. I en undersökning gjord av Bring Research visar det tydligt att det kan löna sig att lägga extra krut på köpupplevelsen. Ta del av resultatet av undersökningen här.

I takt med att vi handlar mer och mer på nätet ökar även förväntningarna från konsumenterna. Bra leveransvillkor och en enkel returprocess kan vara avgörande för om kunden handlar eller inte. Att lägga extra krut på att göra köpupplevelsen så bekväm och smidig som möjligt kan alltså löna sig. Tidig och tydlig information är högt på önskelistan.

I Bring Research konsumentundersökning svarade hela 9 av 10 att de kontrollerar leveransvillkoren innan de handlar i en ny nätbutik. Fraktkostnaden är bland det första man tittar på, men var och hur varorna ska levereras kommer direkt därefter. Kunden vill också veta att det finns en enkel lösning för retur.

– Flera uttrycker ”utan en enkel returprocess, gör jag inget köp”, berättar Jenny Linder, specialiserad på ehandelsfrågor på Brings marknadsavdelning. Hela 6 av 10 läser returvillkoren innan de handlar i en ny nätbutik.

Enkel retur, i form av en redan ifylld returetikett, samt en förpackning som även kan användas som returemballage, är populärt bland nätshopparna.

Om kunden inte hittar tillräcklig information om produkten som den är ute efter, eller hur den blir levererad och eventuellt returnerad, blir de otrygga. Risken är då stor att kunden väljer att köpa varan i en fysisk butik istället, eller en annan nätbutik.

Se till att ge kunden tydlig information om leverans och retur, redan i ett tidigt stadie. Då är chansen större att du behåller kundens intresse och att denne konverterar. Dessutom slipper du tidskrävande samtal till kundtjänst.

Undersökningen visar att snabba leveranser är viktigt när kunden väljer nätbutik

Det ska inte bara vara en smidig leverans, det ska också vara en snabb leverans.

– 50 % förväntar sig leverans inom 3 dagar idag, säger Jenny Linder. År 2015 hade 44 % samma förväntningar, så här sker en förändring.

Vi ser exempel på nätbutiker som försöker möta detta önskemål, och samtidigt konkurrera med fysiska butiker, genom att leverera hem samma dag som kunden beställer. Andra ger kunden möjlighet att ”smita före” i orderkön och få snabbare leverans, genom att betala extra. Och ju snabbare, desto bättre – Bring Research visar att 8 % förväntar sig leverans samma dag, till skillnad från 2 % 2015.

Kundernas behov av att få hem varorna snabbt ser ut att hålla i sig, och butikerna anpassar sig. Zalando har t.ex. investerat i ett lager i Sverige för att kunna leverera snabbare. Tidigare skickades allt från Tyskland. Det är de större aktörerna som sätter ribban och skapar preferenser för kunderna.

Här hittar du en sammanfattning av undersökningen med tips och råd

Det här är en annons från Bring

Relaterat innehåll

I framtiden bär alla företagare tights – och andra trender du måste förstå

Vill du ha egen nätbutik? Så här enkelt kommer du igång.

Annons 1

Verktyg

Snabbaste sättet att räkna ut momsen!

Fyll i ett av beloppen (inklusive eller exklusive moms) och du ser vad det motsvarar (exkl. eller inkl. moms).

Gå till våra verktyg

Annons 3

Annons 4

Annons 5

Annons 6