Nästa Evenemang

Så kan du trygga din framtid efter att du slutat arbeta

Att inte ha tjänstepension kan få stora konsekvenser för dig som företagare om du inte tar tag i situationen. Det är framförallt små och medelstora företag som inte avsätter pengar till tjänstepension i dag. Så här kan konsekvenserna bli om du inte agerar.

Saknar du tjänstepension? I så fall är du inte ensam. Vart tredje företag med upp till 20 anställda sätter inte av pengar till tjänstepension för vare sig ägare eller anställda. Anledningen till att småföretagare inte gör avsättningar är att de upplever pensionsfrågorna som svåra och krångliga. Andra anser att de inte har behov av det eller att ekonomin är för svag.

Att arbeta länge utan tjänstepension kan innebära att du får väsentligt lägre pension när du slutar arbeta. Du riskerar även ett betydligt sämre skydd vid långvarig sjukdom, olycksfall och dödsfall. Det är därför viktigt att du skaffar dig hela bilden av vad det kan ge för konsekvenser att sakna tjänstepension och vad det kan betyda för framtiden.

Läget är värst i storstäderna

Allra sämst på att göra avsättningar till tjänstepension är småföretagare i storstadsregionerna. Värst är det i Stockholm där hela 44 procent av småföretagen saknar avsättningar. I Skåne län saknar 37 procent och i Göteborg och Bohuslän 35 procent. Det innebär att drygt 40 000 små företag saknar sparande i tjänstepension bara i Stockholmsregionen. I Skåne och i Göteborgsområdet handlar det om cirka 25 000 små företag.

Problemet är vanligast inom serviceyrken. Här är de anställda ofta unga människor som jobbar korta perioder för att sedan byta arbetsplats, bransch eller gå på tillfällig ledighet. I det läget blir det lättare för både arbetsgivare och anställda att prioritera bort tjänstepensionen. Samtidigt är den viktigare än någonsin för dagens unga eftersom den utgör en stor del av deras framtida pension.

– De flesta har bra koll på hur mycket de har i lön och andra anställningsvillkor. Om jag fick önska borde alla lägga lika mycket kraft och tid på pensionsfrågan som på själva löneförhandlingen, säger Tua Holgersson, vd för Länsförsäkringar Fondliv.

Läs mer om hur du skaffar tjänstepension på länsförsäkringar.se

Relaterat innehåll

Annons 1

Verktyg

Snabbaste sättet att räkna ut momsen!

Fyll i ett av beloppen (inklusive eller exklusive moms) och du ser vad det motsvarar (exkl. eller inkl. moms).

Gå till våra verktyg

Annons 3

Annons 4

Annons 5

Annons 6

Advertisement