Starta företag: Stora checklistan!

31 december, 2007

Det är mycket att tänka på när du startar företag....

Det är mycket att tänka på när du startar företag. För att du ska kunna lägga krut på att komma igång har vi sammanställt en checklista med det mesta du måste fixa innan och under starten. Pricka av punkt efter punkt. Nu kör vi! Förresten, grattis till ett underbart liv som egenföretagare.

Skaffa en affärsidé
Förmodligen sitter du redan inne på en idé om du har tankar på att starta eget. Om inte, ta kontakt med en organisation där entreprenörer samlas, det finns alltid någon som har en idé men inte förmågan att driva den. Sök under fliken starthjälp. Alternativt frågar du efter idéer i vårt forum.

Checka av marknaden
Innan du drar igång bör du kolla av vilka konkurrenter som finns. Vad kan du göra bättre än dem? Om du inte har någon konkurrensfördel kan det vara läge att kika på andra idéer.

Gör en affärsplan
Det blir så mycket lättare att få andra att tända på din idé om du kan förklara den i text. Speciellt bankerna älskar affärsplaner. Var konkret och tveka inte att ändra på planen under resans gång. Det finns ingen som håller sig till sin ursprungliga plan helt och hållet.

Sätt upp mål
Och belöna dig själv när du når dem!

Skaffa en back-up
Det stora problemet som nyföretagare stavas nästan alltid pengar. För att du ska kunna vara uthållig (och lyckas) är det bra att ha en alternativ inkomst om pengarna skulle börja sina. Ett extrajobb kanske. Eller varför inte konsulta inom ditt område. Ett startkapital är sannerligen inte heller en dålig idé.

Titta över kompetensen
Du kan säkert mycket själv men du kan inte vara världsbäst på allt. Fokusera på det du är bäst på och försök att få in andra som gör resten. Du kanske har någon i släkten som kan hjälpa dig med bokföringen? Eller någon polare som gärna gör en hemsida till dig? Samarbeten är guld värda  så ta kontakt med företag som kompletterar dig och föreslå ett utbyte av tjänster.

Titta på finansiering
Återigen dessa pengar. Långt ifrån alla behöver extern finansiering, men om du måste göra stora investeringar för att komma igång kan du behöva extra cash. Titta på olika alternativ och ta absolut inte första bästa, villkoren skiljer sig mycket.

Här kan du läsa 20 tips om finansiering för egenföretagare

Ha koll på skatter, tillstånd och försäkringar
En tråkig punkt, visst, men det är bra om du har koll. Vissa verksamheter kräver tillstånd, missa inte det. Skatterna skiljer sig också mellan olika branscher (inte minst moms). Försäkringar, fackföreningsavgifter och liknande glömmer många bort i början. Det kan bli kostsamt, se till att gardera dig och jämför villkoren ordentligt.

Gör ett gäng budgetar
Nästa tråkiga punkt, men kanske ännu viktigare än föregående. Med resultat- och likviditetsbudget i bagaget har du stenkoll på företaget och kan förutspå såväl dalar som toppar. Du riskerar inte heller att stå med byxorna nerdragna när kassan sinar. Se till att uppdatera budgetarna allt eftersom.

Läs mer om likviditetsbudgeten här

Välja företagsform
Enskild firma, handelsbolag, kommanditbolag, ekonomisk förening eller aktiebolag är de vanligaste. Du hittar bra information på startaegetinformation.se.

Välj namn till ditt företag
Det tar lång tid att få igenom ett namn hos Bolagsverket, och allt som oftast blir du nekad. Var ute i tid med detta och välj ett namn som du kan växa med (du kanske utökar verksamheten?). Namnet ska vara lätt att uttala, skriva och komma ihåg.

Registrera dig
Klicka in på foretagsregistrering.se och anmäl dig till både Bolagsverket och Skatteverket. Det kan vara lite lurigt, men vi jobbar på en guide som tar dig igenom den här djungeln.

Gör nödvändiga inköp och fixa lokal
Men håll i plånboken. Begagnat funkar utmärkt i många fall. Köp inte på dig för mycket i början utan väx successivt. Köp bara när det finns pengar. Krediter är farliga.

Välj leverantörer
Alltifrån bank och bokföringsprogram till grossister . Välj med omsorg. Det finns massor av erbjudanden till nya företag. Många av dem hittar du under erbjudanden. Varje krona du sparar är ett steg närmare succé.

Skaffa en miljöprofil
Det är lätt att vara miljövänlig och oftast sparar du pengar på att vara det. Dessutom får du ett gott rykte (och god kondis). Under Tips & guider listar vi massor av sätt att bli miljövänlig.

Här kan du läsa mer om miljö- och klimatarbete i företaget

Hitta rutiner snabbt
Få bort allt som tar onödig tid och skaffa rutiner för alltifrån mail till administrativa uppgifter. Du får fler tips om hur du spar tid under Vinn tid!.

Fixa en grafisk profil
Bra om du har en från början. Se till att vara enhetlig och använd alltid samma logga, färger och typsnitt. Annars ser det oprofessionellt ut. Kan du få hjälp av en expert är det bra, Sverige är överfullt av loggor som borde kastat in handduken får länge sedan.

Sälj, sälj, sälj
Hela tiden! Viktigaste punkten av dem alla. Utan försäljning, ingen vinst. Crash. Boom, bang, fiasko. Alla har en säljare inom sig och du måste våga vara den personen om du ska lyckas (vilket inte betyder att du måste vara den där sliskige säljtypen som rabblar 7653 ord i minuten).

Läs våra säljtips under Tips & guider.

Marknadsför dig
Hela tiden! Ha som mål att du ska göra en marknadsföringsåtgärd varje dag. Ju fler som känner till dig, desto fler kommer att köpa av dig. Så enkelt är det.

Ha kul!
Den största anledningen att starta eget är att du får göra precis det du vill. Det är roligt, glöm inte det! Ta inte dig själv på för stort allvar utan driv ditt företag på ett sätt som får dig att må bra. Pengar är inte allt.

Vad vill du göra nu?

Läsa fler konkreta guider och tips för företag – klicka här.

Läsa inspirerande bloggar från landets främsta företagarexperter – klicka här

Diskutera med andra företagare i vårt forum – klicka här

Läsa de senaste företagarnyheterna – klicka här

Bli medlem och marknadsföra ditt företag utan kostnad – klicka här.