Nästa Evenemang

Att slipa yxorna emellanåt – är det en avgörande framgångsfaktor?

Det räcker inte att jobba hårt för att lyckas, den tiden är sedan länge förbi. Läs istället den underbara historien om hur du slipar yxorna, och få en ordentlig tankeställare om hur du driver ditt företag.

Du jobbar på. Driver ditt företag i 180 och hinner sällan reflektera. Tar dig inte tid att fundera på vad som egentligen fungerar och vad som inte gör det. Så låt oss prata om historien om skogshuggarna, som vi lärde oss av den underbare föreläsaren Klas Hallberg.

I början av 1900-talet gjorde man en utvärdering av två olika skogshuggarlag. Man ville fastställa vilket av arbetslagen som var mest effektivt.

Den ena gruppen arbetade tolv timmar om dagen och tog endast en 22 minuter lång lunchpaus för att hinna hugga ner så många träd som möjligt. När dagen var slut hade de huggit ner 87 träd.

Den andra gruppen tog det betydligt lugnare. De tog en tio minuter lång paus varje timme och en lunchrast på 45 minuter. När dagen var slut efter tolv timmar hade man i denna grupp fällt 112 träd.

Inspektörerna blev mycket förvånade över detta: Hur kunde det arbetslag som tog det så lugnt fälla så många fler träd än det arbetslag som slet så hårt?

Nyfikna gick inspektörerna till förmannen för gruppen som huggit ner 112 träd. De ville fråga vad det var som gjorde hans lag så effektivt:

– Vad har ni för er på fikarasterna egentligen? Dricker ni någon typ av dunderdryck för att orka hugga ner så många träd?

–Tja, inte vet jag, svarade förmannen. Först dricker vi kaffe och sedan ägnar vi resten av tiden åt att slipa våra yxor.

En underbar tankeställare. Och vi behöver nog – både du och jag – ställa oss frågan: vilka rutiner har vi skapat för att slipa våra yxor.

Relaterat innehåll

Annons 1

Verktyg

Snabbaste sättet att räkna ut momsen!

Fyll i ett av beloppen (inklusive eller exklusive moms) och du ser vad det motsvarar (exkl. eller inkl. moms).

Gå till våra verktyg

Annons 3

Annons 4

Annons 5

Annons 6