Nästa Evenemang

Nytt riksdagsbeslut: Utvalda företagare ska få skattefritt år (april, april...)

För att få fart på Sveriges företagande igen, har riksdagen beslutat att utvalda företag med under fem anställda ska få ett skattefritt år. Du behöver skicka in en ansökan innan 3 april för att få det skattefria året. Här läser du mer om ansökningsprocessen.

Företagandet i Sverige har minskat under 2016, och allt färre startar företag. Dessutom visar en ny undersökning att små företag med under fem anställda växer långsammare än jämförelseåren 2014 och 2015. Därför gav regeringen i uppdrag åt intresseorganisationen Skattelobbyisterna att utreda om skattesänkningar för målgruppen kan få fart på företagandet, och få fler företag att våga anställa.

Förslaget har bearbetats under höst och vinter, och klubbades av riksdagen den 26 mars. Bakom förslaget står samtliga partier utom Vänsterpartiet, som håller fast vid sin linje om förbud mot vinster i företag.

Här kan du ansöka om ett skattefritt år

Den nya lagen kommer att prövas under 2018. Precis som med ”friårs-propositionen”, kommer lagen att prövas under en begränsad tid, samt för ett begränsat antal företag. Utvalda företags tillväxt och förmåga att anställa kommer sedan att utvärderas.

Under provperioden 2018 kommer 1 000 företag att få möjlighet till ett skattefritt år. Kriteriet är att företaget ska ha under fem anställda. I skattefriheten ingår slopade arbetsgivaravgifter, bolagsskatt och moms.

Riksdagen räknar med en stor anstormning av företag som önskar ett skattefritt år, och har därför satt en kort ansökningsperiod som pågår till och med den 3 april.

Ansökan sker via ett av de 15 ombud som utsetts av riksdagen. Av dessa är merparten företagarorganisationer, varav Mitt Företag är en. Ansökan via Mitt Företag sker på följande sätt:

Du skickar ett mail till skattefritt@mittforetag.com med följande uppgifter:

– Företagsnamn

– Organisationsnummer

– Företagets adress

– Kontaktuppgifter till VD

– En kreativ motivering till varför just ditt företag skulle ha nytta av ett skattefritt år

Samtliga ansökningar skickas vidare för utvärdering, och beslut om vilka 1 000 företag som får ett skattefritt år tas i slutet av april. Om inga andra hinder föreligger, väljs företag i följande ordning. 1. Den mest kreativa motiveringen. 2. Tidpunkt för inskickad ansökan.

Varmt välkommen med din ansökan.

April, april!

Tack till alla er underbara företagare som har skickat in era ansökningar. Tyvärr måste vi meddela er att detta var årets aprilskämt. Men visst är det en härlig idé!

Relaterat innehåll

Annons 1

Verktyg

Snabbaste sättet att räkna ut momsen!

Fyll i ett av beloppen (inklusive eller exklusive moms) och du ser vad det motsvarar (exkl. eller inkl. moms).

Gå till våra verktyg

Annons 3

Annons 4

Annons 5

Annons 6