Nästa Evenemang

Så skriver du ett pressmeddelande om ditt företag

Hur ofta syns ditt företag i media? Om du inte helt lyckats med dina pr-strategier får du här en tydlig och enkel guide som hjälper dig att skriva ett riktigt skarpt pressmeddelande om ditt företag. Perfekt för att få uppmärksamhet i de lokala medierna i din stad. Läs och lär!

1. Se till att din logga finns med i dokumentet. Om du vill bygga ett starkt varumärke bör du exponera den ofta.

2. Ordet pressmeddelande ska finnas med för tydlighetens skull. Det är också smart att ange datum eftersom redaktionerna vill vara tidiga med heta nyheter.

3. Lägg krut på rubriken. En bra rubrik gör att journalisten läser vidare, annars riskerar du att hamna direkt i papperskorgen. Våga sticka ut!

4. Ingressen ska locka till läsning. I ingressen bör du sammanfatta det viktigaste från ditt meddelande.

5. Citat är bra, speciellt om de kommer från intressanta människor. Kan du få in ett
känt namn har du en fördel, men det kan också fungera bra med referenser från nöjda kunder eller liknande.

6. Låt inte texten bli för lång (det räcker ofta med en halv A4). Växla gärna mellan citat och vanlig text, och bryt gärna av med en tabell eller bild. Undersökningar intresserar alltid journalister, speciellt om de är uppseendeväckande.

7. Var noga med att ange kontaktuppgifter till personen på ditt företag som är ansvarig för kommunikationen utåt. Skriv namn, titel, telefonnummer och mejladress.

8. När någon snappar upp ditt pressmeddelande vill de garanterat ha bilder. Antingen kan du bifoga dem direkt tillsammans med ditt pressmeddelande, eller så berättar du hur journalisten får tag i dem. Se till att ha högupplösta kvalitetsbilder redo.

9. Längst ned på pressmeddelandet fyller du i information om ditt företag. På så sätt kan du berätta om vad ni håller på med utan att blanda in det i själva texten.

10. Skicka inte pressmeddelandet till en allmän redaktionsadress utan ta reda på vem som har hand om just ditt område och skicka det direkt till rätt person. Du kan också använda exempelvis Newsdesk för spridning.

11. Chansen att journalisten läser ditt pressmeddelande ökar om du ringer upp och frågar om det kommit fram. Se också till att skicka vid rätt tidpunkt. På sommaren är det störst chans att komma med.

TÄNK PÅ FÖLJANDE…
1. Är detta verkligen en nyhet som andra vill läsa om? Tänk efter först och anpassa budskapet efter vad du tror folk vill veta.

2. Tänk efter vilken tid på dagen det är bäst att skicka pressmeddelandet. Om du räknar med att dagstidningen ska skriva en egen artikel och ta egna bilder så är det bäst att skicka det vid 8-tiden på morgonen, lagom till redaktionens morgonmöte.

Pressmeddelanden som kan bli notiser kan vara bäst att skicka ett par timmar före dagstidningens deadline på kvällen. Då känns din text mer aktuell för nattredaktören eller den som får den i sin hand.

3. Bifoga ditt pressmeddelande som en word-fil så att det kan öppnas av alla. Dina bilder bör kunna laddas hem via en länk. Satsa alltid på bra bildmaterial.

4. Kom ihåg att det aldrig går att tvinga en journalist att skriva om er nyhet. Tjata aldrig, utan bygg upp långsiktiga relationer.

5. Ibland ringer journalister upp dig för att få svar på frågor. Försök att ha svar klara (du kan ju lista ut ungefär vad de vill veta). Om du inte vet vad du ska säga kan du be att få återkomma om 30 minuter. På den tiden hinner du ta fram viktiga uppgifter.

Relaterat innehåll

Ecoflors framgångsstrategi: rädda miljön och tjäna pengar samtidigt

Annons 1

Verktyg

Snabbaste sättet att räkna ut momsen!

Fyll i ett av beloppen (inklusive eller exklusive moms) och du ser vad det motsvarar (exkl. eller inkl. moms).

Gå till våra verktyg

Annons 3

Annons 4

Annons 5

Annons 6