Nästa Evenemang

Så skapar du en säljande grafisk profil

När du startar eget företag är det ytterst viktigt att du skapar en professionell grafisk profil. Logotypen kan exempelvis vara helt avgörande för hur potentiella kunder ser på ditt företag. I den här guiden ger prisbelönta designern Majid Modir från LogoEtt flera smarta tips på hur du kan skapa en säljande profil. Hemmagjorda loggor ligger dåligt till!

Varumärke (engelskans brand) är en beteckning på en viss produkt eller tjänst. Det är i regel skyddat genom ett patent. Logotypen är en självklar del av varumärket, och bär en viktig del av varans attraktionskraft. En väl inarbetad logotyp är lika viktig som varans innehåll. Den signalerar kvalitet och går i god för att produkten håller måttet.

En viktig egenskap hos logotypen är att den ska vara tydlig och avskalad från onödiga ingredienser. Varumärket ska vara lätt att känna igen och ge positiva associationer. Men för att bygga ett varumärke krävs mycket mer än så. Namn (som ofta förekommer i logotypen), färg och form bildar en enhet där alla delar är lika viktiga. Logotypen ska kunna fungera lika ledigt i hela företagets grafiska profil – från visitkort till stortavlor. Den ska också passa på trycksaker, webbplatsen eller kanske kontorets interiör/exteriör, skyltningar mm.

Läs mer om varumärken i företag här

En logotyp är en unik identitet precis som någons personlighet eller karaktär. Det första intrycket som vi får från varandra bygger i första hand på hur vi ser ut, låter eller beter oss. Det är samma sak när en kund betraktar ett företag för första gången och han/hon kan på en kort stund avgöra hur det verkar. Är företaget något att lita på? Är de lika seriösa i sin image som i sin kompetens?

Tre konkreta tips till dig som funderar på att skapa en logotyp:

– Våga vara först med en stark idé, men se till att det görs professionellt.
– Försök inte att se ut som de andra för att det ska kännas tryggt utan var unik och lita på din egen potential.
– Du har säkert goda idéer, men låt de utvecklas av någon med fördjupade kunskaper inom området. (En hemmagjord logga kanske uppskattas av dina nära, men unna ditt företag ett riktigt brand.)

Majid Modir är mannen bakom LogoEtt som hjälper företag att utveckla varumärken och grafiska profiler. Nyligen fick han pris för bästa logodesign på den prestigefyllda BDA-galan i Barcelona. Som besökare på nyttforetag.com får du designarbetet för grafiska profilen på köpet när du beställer en logotype.

Relaterat innehåll

Annons 1

Verktyg

Snabbaste sättet att räkna ut momsen!

Fyll i ett av beloppen (inklusive eller exklusive moms) och du ser vad det motsvarar (exkl. eller inkl. moms).

Gå till våra verktyg

Annons 3

Annons 4

Annons 5

Annons 6