Nästa Evenemang

Så marknadsför du företaget i nätverk

Vi gör affärer med människor vi tycker om, och ju fler människor vi har i vårt kontaktnät desto fler affärer kan vi göra. Här får du lära dig hur du marknadsför i olika nätverk. Vi tittar närmare på hur du bör förbereda dig, hur du identifierar vilka som är "rätt" i nätverket och hur du skapar win-win. En guide i nya affärer, helt enkelt!

Förbered dig rätt
Visitkort och penna är självklar rekvisita när du ska ut och affärsnätverka. Läs också gärna på om de människor som förväntas komma.

Sätt ett mål
Sätt upp mål inför mingeltillfället och gå igenom vilka behov du har just nu. Vad behöver jag hjälp med? Vilka vill jag prata med? Tänk också igenom vilket nätverk du besöker, du kan ju inte springa på evenemang hela dagarna. Välj ut de viktigaste och var 100-procentigt fokuserad där.

Avsätt tid för möten
Se till att avsätta tid i kalendern för nya mötestider. På så sätt kan du direkt boka in möten med de intressanta människor du träffar. Det har visat sig att intressenivån sjunker drastiskt redan timmarna efter ett möte, så var inte rädd att boka möte direkt.

Identifiera människorna
Bli en bra människokännare. Vilka är där för att äta god mat och vilka är där för att göra affärer? Ett tips är att ställa dig nära ingången, där har du stenkoll på vilka som kommer och kan snabbt hälsa och bestämma dig för vilka du vill prata mer med.

Hjälp till först
Ställ alltid frågan: Hur kan jag hjälpa dig? I nätverk handlar det om att ställa upp för varandra, tipsa varandra samt kunna ge och behålla ett förtroende. På så sätt kommer dina kontakter i sin tur att rekommendera dig till vänner och bekanta.

Skapa win-win
Se till att alla affärer du initierar gör att alla blir vinnare, även tredje part. Samtliga inblandade kommer då att jobba i samma riktning, eftersom alla vill vara med och vinna.

Öppna ditt affärssinne
Öva på att se möjligheter där en affär kan tänkas uppstå. Titta efter förbättringsmöjligheter, vänd upp och ner och gör tvärtom. Det tar tid att öva upp ett öppet affärssinne, men det är väl investerad tid eftersom det öppnar många dörrar för dig.

Var dig själv
Det är dig människor vill göra affärer med, så var den du är. Klä dig efter det intryck du vill ge. Var orädd och våga göra misstag, som du alltid ser till att rätta till.

Sortera dina kontakter
Direkt efter mingeltillfället är det viktigt att du skapar någon form av struktur bland alla kontakt- uppgifter du fått. Använd ditt affärssystem, skanna in visitkorten eller skaffa en visitkortsbok. Samla så många detaljer som möjligt om personen och samtalet.

Följ upp
Här fallerar de flesta ovana nätverkare; se till att vårda de kontakter du skapat. Följ upp inom 48 timmar, antingen via telefon eller mejl. Boka in uppföljningstid i kalendern, så kan du inte missa denna process.

Relaterat innehåll

Annons 1

Verktyg

Snabbaste sättet att räkna ut momsen!

Fyll i ett av beloppen (inklusive eller exklusive moms) och du ser vad det motsvarar (exkl. eller inkl. moms).

Gå till våra verktyg

Annons 3

Annons 4

Annons 5

Annons 6