Nästa Evenemang

motivation-malina-sofia

Så hittade jag motivationen igen

Den senaste tiden har jag känt mig låg på energi och inte haft någon lust till något överhuvudtaget. Varför hamnar vi i svackor, och vad krävs för att hitta tillbaka till motivationen igen? Jag har gjort två insikter som har varit viktiga för mig.

Ända sedan vi kom hem från vår resa till Las Vegas för för två veckor sedan har jag haft svårt att hitta tillbaka till mina rutiner. Jag har känt mig låg på energi, otroligt trött och inte haft någon vidare lust att göra något överhuvudtaget. Jag tappade mina träningsrutiner. Jag slutade helt att skriva dagbok som jag gjort varje kväll sedan nyår och jag hade svårt att komma upp ur sängen på morgonen. Det här fick mig att fundera över varför det blir så ibland? Varför vi hamnar i svackor, och framförallt vad som krävs för att hitta tillbaka till motivationen igen.

För en sak är jag helt säker på – motivation är ingenting som bara kommer till oss. Vi måste aktivt fylla på med inspiration för att hålla oss motiverade.

I mitt fall var just resan till Las Vegas ett mål som jag sett fram emot länge. Det var ett träningsmål och jag satte upp antalet träningspass jag skulle genomföra innan resan och det var ett motivationsmål i den bemärkelsen att jag såg fram emot att få vara ledig och ville därmed ha en del saker klara för att kunna släppa det under resan.

Utmaningen för mig är när jag landar hemma och har klarat av målen och resan är över. Vad får mig då att studsa upp ur sängen på morgonen och tillbaka in i mina rutiner igen? Jag har gjort två insikter som har varit viktiga för mig.

Malina Sofia Gustafsson

Att sätta nya mål innan jag avslutar pågående

En lärdom som jag har insett är vikten av att sätta nya mål redan innan jag uppnått nuvarande mål. Varför? Jo, för att när du har klarat av ett mål är det oerhört lätt att hamna i en ”nöjd lathet”. I alla fall jag har en tendens att få svårt att komma igång igen när jag har klarat av ett mål och inte vet exakt vad jag ska påbörja härnäst. Jag menar inte att du inte ska känna dig nöjd för att du har klarat av ditt mål eller att du inte ska fira – tvärtom. Men boka in återhämtning och hur lång den får vara efter du uppnått målet. Och för att komma igång ien efter återhämtningen kan det vara till hjälp att veta exakt vart du ska börja.

Att fokusera på att ta mig tillbaka på grönt

Jag läste någonstans att en intelligent person utryckte det som att vi har två lägen; när vi är på grönt och vi mår bra, presterar bra och känner oss motiverade, och när vi är på rött och är låga på energi och motivation. Din enda uppgift när du har hamnat på rött är att ta dig tillbaka till grönt. Verkar det snurrig? Inte alls egentligen. Vad behöver du för att hitta tillbaka till motivationen? Fokusera enbart på det när du har hamnat på rött och fyll på med massor av saker som du blir motiverad av, tills du är tillbaka på grönt igen. För mig blev det betydligt mer självklart och enkelt. Det känns nästan befriande att tänka att min enda uppgift är att ta mig tillbaka till grönt igen.

Och det är precis det jag har pysslat med under Påsken. Jag har fyllt på med saker som ger mig energi; umgåtts med familj, träffat vänner, läst böcker som gör mig superpepp, lyssnat på inspirerande podcasts, reflekterat och varit ute i naturen.

Vad gör du för att hitta tillbaka till motivationen igen? Jag vill ha fler tips! 

Annons 2

Annons 1

Verktyg

Snabbaste sättet att räkna ut momsen!

Fyll i ett av beloppen (inklusive eller exklusive moms) och du ser vad det motsvarar (exkl. eller inkl. moms).

Gå till våra verktyg

Annons 3

Annons 4

Annons 5

Annons 6