Nästa Evenemang

Så gör du affärer i sociala medier

Sociala medier är inte bara för nöjes skull. Om du jobbar på rätt sätt kan du göra bra affärer här, men som alltid måste du ha en tydlig strategi för varje kanal. Därför går vi i den här guiden igenom hur Facebook, Twitter, LinkedIn, YouTube, Pinterest och Instagram kan uträtta stordåd för ditt företag.

Facebook
Facebook känner nog de flesta till vid det här laget. Oavsett om du använder din företagssida på Facebook för marknadsföring, kundservice eller rekrytering är det viktigt att behandla dina ”fans” som vänner. Ge tips och information på er sida – gör er till experter – men skippa säljtugget.

Bygg in Facebook-applikationer på er sajt, till exempel genom funktioner för kommentarer, rekommendationer och betygsättning av produkter eller artiklar. Om du låter dessa funktioner gå via Facebooks plugins får du stor spridning.

Twitter
För att tjäna pengar på Twitter krävs att du skapar förtroende och därmed måste du vara personlig. Skriv vad som händer i ditt företag, ge kortfattade nyheter och erbjudanden. Var tillgänglig och svara på frågor, använd Twitter som ett komplement till den vanliga kundservicen.

Fördelen är ökad kundnöjdhet när kunderna får svar på sina frågor direkt, och du skapar förtroende med öppna svar. Men det är viktigt att ni ger snabba svar och tänker igenom vilket språk ni ska använda. Var också beredd på att missnöjda kunder kommer att skriva till er, men det är er respons på kritiken som gör att ni vinner konkurrensfördelar.

Linkedin
Har du sett Linkedin mest som ett affärskontaktnät för egen personlig vinning? Då är det dags att
tänka om. På LinkedIn finns det oändliga möjligheter för ditt företag att göra affärer, men som på alla andra sociala medier gäller det att hålla sig aktiv.

Skapa en affärsprofil för ditt företag och följ andra företag för att knyta kontakter och eventuella samarbetspartners. Lägg upp länkar och information om dina produkter och tjänster. För att hitta kunder bör du delta och diskutera i grupper och nätverk där dina kunder kan tänkas vara med.

Samla även dina anställda som är bra ambassadörer för ditt företag.

Youtube
Glöm inte bort Youtube i ditt företags strategier för sociala medier. Video är ett av de mest effektiva kommunikationssätten på nätet och dessutom kommer Youtube på plats två av världens största sökmotorer – och är nära integrerad med Googles vanliga sökfunktion.

Använd Youtube för att skapa instruktionsklipp med tips och råd som kunderna kan använda i vardagen. Se till att alltid ha en tydlig plan för hur du vill att kunderna ska agera när de har sett videon, exempelvis med länk till ett erbjudande på din sajt. Observera, ingen kommer hitta till ditt företags Youtube-sida utan anledning – du måste aktivt sprida dina videor via andra kanaler och sociala medier.

Pinterest
En relativt ny och outforskad kanal för många. Pinterest är numera ett av de största sociala medierna i USA och därmed en spännande uppstickare. På Pinterest söker användarna efter bilder för inspiration, rekommendationer och produkter inom olika områden.

Som företagare gäller det att synas inom ditt område – du vill ju skapa ett intresse och driva trafik till din sajt. Pinna dina produktbilder, inspirationsbilder och artiklar och möjliggör även för dina kunder att pinna dina produkter och dela bilder från din sajt.

Instagram
Instagram är inte det första av alla sociala medier du tänker på i marknadsföringssyfte, men det finns möjligheter för ditt företag att nå ut även här. På Instagram är det viktigt att inte kommunicera rena reklambudskap, eftersom det är en personlig kanal som genom bilder visar vad som händer i din värld just nu.

Se Instagram som ett komplement till övriga sociala medier genom att koppla mediet till Facebook, där dina bilder från Instagram visas. Det kanske är en bild på er nya produkt eller på en nöjd kund.

Posta bilden med rätt hashtag (#) när du tagit en bild. Hashtags är oerhört viktiga för att dina bilder ska bli sökbara, precis som dina Twitter-inlägg.

Relaterat innehåll

Annons 1

Verktyg

Snabbaste sättet att räkna ut momsen!

Fyll i ett av beloppen (inklusive eller exklusive moms) och du ser vad det motsvarar (exkl. eller inkl. moms).

Gå till våra verktyg

Annons 3

Annons 4

Annons 5

Annons 6