Nästa Evenemang

Så får du ditt företag att växa

Vad är din strategi för att få företaget att växa? De flesta har ingen plan för tillväxt, utan låter slumpen avgöra. Vi tror att du är smartare än då, och här bjuder vi på 8 nycklar som är helt avgörande för att du och företaget ska nå målen.

Hitta strukturen
Ett företag kan aldrig växa med bibehållen lönsamhet om det inte finns en tydlig struktur. Se till att alla processer i bolaget (försäljning, ekonomi, administration etc) är glasklara och att alla vet precis vad de ska göra.

Outsourca gärna sådant som ligger utanför ert kärnområde, och var noga med att automatisera eller eliminera så mycket som möjligt.

Skapa kreativa miljöer
I tillväxtfasen står ditt företag dagligen inför stora utmaningar, vilket ofta kräver kreativa lösningar och en stor portion inspiration. Din uppgift som ledare är att skapa en miljö där dina anställda tillåts utnyttja sin fulla potential.

En inspirerande miljö framkallar du genom att ge frihet och ansvar till dina anställda, samtidigt som du ger dem verktygen de behöver.

Talangförsörjning
Om du vill bygga stort behöver ni vara fler. Var extremt noga när du rekryterar, fel person kan kosta dig uppemot 500 000 kronor. Ha en tydlig kravspecifikation och nöj dig inte förrän du hittar någon som passar precis. Leta gärna personal i dina egna nätverk och be alltid om ordentliga referenser innan du anställer.

Dina första anställningar är väldigt viktiga för företagets kultur och image, så se till att välja
människor som delar dina värderingar och visioner. Se också till att anställa människor med andra kompetenser än dina egna.

Bygg laget!
När du fått in rätt personer i ditt företag gäller det att få dem att trivas och prestera maximalt. Börja med att ta reda på vad som driver personerna i fråga, och anpassa mål och belöning efter det. Försök att vara så individuell som möjligt.

För att få människor att prestera tillsammans krävs tydliga mål där alla tjänar på att företaget går bra. Använd gärna bonussystem eller provisioner, och se alltid till att det finns tydliga karriärvägar. Glöm inte bort att du som företagsledare måste våga delegera och ge ansvar!

Rätt kommunikation
När ditt företag växer är det viktigt att du skapar en enhetlig kommunikation såväl externt som internt. Vilka känslor vill ditt företag förmedla? Vilken bild har kunderna av er?

Var noga med att redan från början ha en tydlig profil som inkluderar värderingar, image, vision, grafisk profil, logotyper och så vidare. Om allt finns på plats tidigt är det enklare att skapa en tydlig kommunikation. Det får också företaget att se professionellt och framgångsrikt ut.

Försäljning och lönsamhet
Det är lätt att växa i personalstyrka, men det är svårt att växa med bibehållen lönsamhet. Ha som mål att alla nya anställda ska bidra till ökad vinst i företaget.

Framgångsrika företag satsar tydligt på försäljning och lönsamhet. För din del kan det betyda att säljare är högsta prio när du rekryterar. Identifiera de områden där ni har lättast att bli lönsamma, och satsa stort på dem. Skala bort (eller outsourca) de områden som kostar pengar utan att ge intäkter.

Hitta rätt finansiering
Många företag använder Almi och banken som finansieringsalternativ, men i en tillväxtfas kan riskkapital och affärsänglar vara bra alternativ. Var alltid noga med att få in intelligent kapital, det vill säga affärsänglar eller riskkapitalister som bidrar med mer än pengar.

Kom ihåg att självfinansierade företag alltid är säkrast och ofta bäst. På så sätt slipper du också dela med dig av ägarandelar och får en större uppsida om du en dag vill sälja bolaget.

Ledarskapet i tillväxt
Det är en sak att vara entreprenör och en helt annan sak att vara ledare i ett företag som växer. Som grundare går du från detaljstyrning till att verka mer som en manager, vilket ställer helt andra krav på ditt ledarskap. Kanske är det inte du som ska vara vd när företaget börjar växa?

Relaterat innehåll

Annons 1

Verktyg

Snabbaste sättet att räkna ut momsen!

Fyll i ett av beloppen (inklusive eller exklusive moms) och du ser vad det motsvarar (exkl. eller inkl. moms).

Gå till våra verktyg

Annons 3

Annons 4

Annons 5

Annons 6