Nästa Evenemang

Så får ditt företag ordning på skatten

Skatter är inte alltid det roligaste ämnet för oss företagare, men icke desto mindre något alla företag måste ha stenkoll på. I boken Mind Your Own Business bjuder Anders Andersson på sina bästa tips om skatter för småföretagare och starta eget-aspiranter. Här får du de bästa tipsen – missa inte!

1. Att välja bästa företagsformen är inte bara en skattefråga. Risktagande och administration är minst lika viktigt. För en riskabel verksamhet och för ett företag med anställda är aktiebolag det naturliga valet. För den som startar en mindre verksamhet är det oftast bäst att börja med enskild firma.

2. Skatteplanering går ofta ut på att skjuta skatten framför sig. Det kan man göra med periodiseringsfond, men tänk på att det blir ränta på den uppskjutna skatten i aktiebolag.

3. Genom att avsätta lagom mycket till expansionsfond och periodiseringsfond kan den som har enskild firma lägga sig på en årsinkomst strax under brytpunkten för statlig skatt. Men se upp för att ta ut så låg inkomst att pension, sjukpenning och a-kasseersättning blir alltför låg.

4. För dig som har aktiebolag är 3:12-reglerna, som reglerar utdelningens storlek, mycket viktiga. Om du har anställda kan du använda dig av en regel som gör att du kan få ut stor utdelning med låg skatt, men du måste då själv ta ut en rätt hög lön. Se till att du inte tar för låg lön och missar 3:12-reglerna.

5. I en nystartad firma kan du kvitta underskott på upp till 100 000 mot lön under firmans första fem år. Men oftast är det bättre att spara underskottet tills firman går med vinst. Då slipper du egenavgifter på näringsinkomsten som du använder för kvittningen.

6. Pensionsinkomster beskattas numera hårdare än löneinkomster, som ger jobbskatteavdrag. Utdelningsinkomst ger också lägre skatt än pensionsinkomst. För dig som har aktiebolag har det därför blivit sämre att ha pensionsförsäkring. Beskatta i stället kapitalet och använd det år för år till maximal utdelning och lön fr o m det året du fyllt 66 år, eftersom jobbskatteavdra- get då höjs och de sociala avgifterna sänks.

7. För att få ut mesta möjliga efter skatt kan ett bolag med stort kapital läggas i karantän i fem år. Om bolaget inte haft någon verksamhet under denna tid kan aktierna i bolaget säljas med 25 procents skatt.

Fler tips och viktiga råd från Anders Andersson hittar du i boken Mind Your Own Business – där 50 av Sveriges mest framgångsrika entreprenörer ger sina viktigaste framgångstips. Du köper dina exemplar (perfekt gåva!) av Mind Your Own Business här.

Relaterat innehåll

Annons 1

Verktyg

Snabbaste sättet att räkna ut momsen!

Fyll i ett av beloppen (inklusive eller exklusive moms) och du ser vad det motsvarar (exkl. eller inkl. moms).

Gå till våra verktyg

Annons 3

Annons 4

Annons 5

Annons 6