Nästa Evenemang

Så driver du mer trafik till din e-handel

Webbshoppen NoElDo säljer egendesignade barnkläder och drivs av Hanna Sjöstrand. Här avslöjar Hanna hur hon lyckades med försäljningen och att driva trafik via sociala medier för att få sin e-handel att växa snabbt.

Vad bör jag tänka på om jag vill starta en e-handel från scratch?

– Research före något annat är superviktigt. Kika igenom nätet och spana in massor av olika e-handelslösningar och plocka bitar från de sidor som du tycker är bra. Gör upp en lista på vad du vill ska finnas med i din egen e-handel, hur upplägget ska vara och ta med dig detta till någon som sedan kan uppfylla det du önskar.

Var noga med att även kolla upp flera olika företag som kan hjälpa dig med din e-handel. Det finns ju även flera redan färdigbyggda e-handels plattformer att utgå ifrån och även här är det viktigt att kolla upp vad de erbjuder innan du sätter igång.

Försök att ha så mycket som möjligt färdig innan du öppnar. Till exempel:

– Hur sköter ni logistiken?
– Hur löser vi bokföringen?
– Ska vi skicka endast inom Sverige?
– Om inte så kolla upp hur leveranser utomlands fungerar.

Listan kan göra lång men försök att vara så förberedd som det bara går för det kommer dyka upp många frågetecken på vägen trots att du tror att du har koll på det mesta.

Vilka fallgropar bör jag se upp med när jag startar min e-handel?

– De punkter som har varit väldigt viktiga för mig är att redan från början lägga över uppgifter som jag inte är bra på till någon annan – till exempel bokföringen. Det är inte något du vill göra fel med så har du inte koll på precis hur du ska göra – låt en person som kan det sköta det åt dig.

Vi har vid ett tillfälle även flyttat vår e-handel från ett företag till ett annat då vi kände att vi inte hade utrymmet att växa som vi önskade hos den första, här skulle vi gjort en bättre research gällande olika företag eftersom det är en stor kostnad att bygga upp en e-handel från grunden.

Vilka är dina bästa tips för att driva mer trafik till din e-handel?

– Är du ute efter att skapa mer trafik till sin e-handel på kort sikt är ett riktigt bra erbjudande självklart något som lockar mycket folk. Men att få ett jämt ökat flöde under en längre period är betydligt svårare. Om du med jämna mellanrum förnyar en liten del av din sida, visar någon nyhet som du via sina sociala medier länkar till är det lättare att hålla ett jämt flöde på kunderna. Att skapa något som kunderna pratar om och som väcker deras intresse och visa upp det via en bra bild med tillhörande text på sociala medier fungerar väldigt bra.

Fler tips från Hanna: Så bygger du en riktig vass logistik i din e-handel

Hur viktigt är sociala medier för att driva trafik till din e-handel?

– För oss så är våra sociala medier oerhört viktiga. Vi driver i stort sett hela företaget via sociala medier och våra kunder är väldigt beroende av att vi visar allt som händer just där. Vår e-handel är egentligen bara punkten där kunderna genomför sitt köp.

Vilka är dina bästa tips för att lyckas nå ut i sociala medier?

– Bra bilder som tilltalar kunderna och med tillhörande text som är aktuell för bilden är viktigt. Lägger du upp en bild av dålig kvalitet är det betydligt färre personer som interagerar. Det ger också kunderna en indikation på att dina produkter kan vara av samma klass. En riktigt bra bild kan få flera kunder att faktiskt besöka din e-handel och även få dom att genomföra ett köp.

Få dina kunder att känna sig delaktiga, be dom skicka över bilder där dina produkter används och re-posta dessa på dina sociala medier – det får kunder som är tveksamma till ett köp att tänka att det måste vara produkter av bra kvalitet och som andra kunder gärna visar upp sig tillsammans med

Tar ni extern hjälp eller bygger ni kampanjer  själva på sociala medier? Om ni tar hjälp, vad tycker du man ska tänka på?

– I dagsläget sköter jag alla kampanjer och alla inlägg på egen hand. Det ger mig bra kontroll på vad om visas och vilka produkter vi väljer att trycka lite extra på. Framöver kommer jag önska hjälp från någon som är mer kunnig och som är strået vassare än mig för att öka försäljningen ännu mer. Det ligger mycket kunskap i att kunna marknadsföra sig på rätt sätt och det ser jag fram emot att lägga över på en redan vald person lite längre fram.

Nyfiken på Hannas butik NoElDo? – Klicka här!

Relaterat innehåll

Annons 1

Verktyg

Snabbaste sättet att räkna ut momsen!

Fyll i ett av beloppen (inklusive eller exklusive moms) och du ser vad det motsvarar (exkl. eller inkl. moms).

Gå till våra verktyg

Annons 3

Annons 4

Annons 5

Annons 6