Nästa Evenemang

header-sjovillan

Om ett livsavgörande ord

Ordet "om", har varit livsavgörande för mig. Det har hjälpt mig att se alternativ när allt har låst sig, att tänka utanför mina förutfattade meningar, att se att det alltid finns flera möjliga lösningar. Här berättar jag om hur ordet OM hjälpte mig att uppfylla en av mina största drömmar.

Jag och Gustaf har länge pratat och drömt om hur och var vi vill bo. Vi har inte alltid haft samma tanke. Gustaf vill ha ett nybyggt hus utan fix och jag har alltid drömt om ett Madickenhus. Men vi har alltid varit överens om att det ska ligga vid vattnet. Sen. Någongång i framtiden. Inte nu.

När vi minst anade det dök det upp på Hemnet (jag erkänner att jag Hemnet-knarkar i smyg). Jag bokade en visning med mäklaren och sa till Gustaf; ”vi kan alltid titta på det för att lära oss och kolla in området”. Vi åkte dit och med inställningen att vi inte skulle köpa något hus. Inte nu. Sen.

Efter ett par minuter in i visningen såg jag att det tändes en låga i Gustafs ögon. Och jag har svårt att tro att mitt pokerface inte sa något annat än att vi var totalt förälskade. Huset hade allt vi drömt om. Det var det där huset jag för länge sedan målat upp på min visionboard. En nyrenoverad sekelskifteshus anno 1914 med strandtomt, bryggor, gästhus och en fiskare som närmsta granne. Vi checkade av alla våra drömpunkter. Men det var lång ifrån vårt.

2018-01-22 10.21.08_preview

OM vi hade råd – hur skulle vi göra då?

Förhandlingar, besiktning, lån och kalkyler. Hur skulle vi få ihop det? Vi har inte råd. Och den stora frågan – vill vi verkligen bo här?

En av styrkorna hos mig och Gustaf tror jag är att vi inte ser allt så definitivt. Om vi inte skulle trivas – får vi väl sälja. Om marknaden faller – då får vi väl försöka hyra ut det eller rida ut stormen. Hursomhelst, vårt motto har alltid varit att det löser sig. Och det har det alltid gjort på något sätt.

Den andra stora frågan var ekonomin. Vi hade inte råd att köpa huset. Skulle pengar stå i vägen för vår dröm? Tankarna snurrade för fullt i våra huvuden under bilresan hem efter visningen. Tills Gustaf ställde den avgörande frågan: men OM vi hade råd – hur skulle vi göra då?

Ordet OM har varit livsavgörande för mig vid flera tillfällen. OM det skulle gå – hur skulle jag göra då? Det lilla ordet på två bokstäver har hjälpt mig när min hjärna har låst sig och jag inte kan se alternativ. Det har hjälpt mig att hitta lösningar och nya vägar. Att hela tiden ställa sig frågan OM? Att släppa ”jag vet inte”, ”jag kan inte” och ”det går inte” kommer att öppna för lösningar du inte trodde var möjliga.

Testa på dina barn, när de inte vet vad de vill ha till kvällsmat till exempel – ställ frågan; men om du visste, vad skulle du vilja ha då?

2018-01-21 15.10.03_preview

OM alla drömmar slår in

Om du inte definierar din dröm exakt, så kommer det inte att hända. För att få det du vill ha i livet behöver du vara tydlig mot dig själv. Kalla det för mål eller vad du vill. Gör en visionboard eller skriv ner en punktlista – vad som helst som fungerar för dig. Det viktiga är att du vet vad du vill. Hur ska du annars kunna prioritera och välja rätt väg?

OM jag själv tror att alla drömmar kan slå in? Självklart. Med vilja, tålamod, hårt jobb, uppoffringar och mod att drömma stort vet jag att vi kan åstadkomma allt vi vill i livet. Det var precis så vi gjorde. Det finns inga genvägar. Vi har jobbat hårt för att kunna köpa vårt drömhus och till slut slog drömmen in. I sommar flyttar vi till vår skärgårdsdröm.

Foto 2018-02-24 16 50 47 (1) kopia

Här kan du följa mig i sociala medier

Följ mig på Instagram Följ mig på LinkedIn Följ mig på Facebook Följ mig på Twitter

Annons 2

Annons 1

Verktyg

Snabbaste sättet att räkna ut momsen!

Fyll i ett av beloppen (inklusive eller exklusive moms) och du ser vad det motsvarar (exkl. eller inkl. moms).

Gå till våra verktyg

Annons 3

Annons 4

Annons 5

Annons 6