Nästa Evenemang

Nya regler för ROT och RUT – hur påverkas ditt företag?

Har du koll på de nya och skärpta reglerna för ROT- och RUT-tjänster (som gäller sedan 1 april)? Du som exempelvis har en bygg- eller målerifirma eller arbetar med städservice, påverkas av de nya reglerna. Här får du veta vad som gäller och vad du måste tänka på.

Privatpersoner som anlitar ditt företag för att utföra reparationer, underhåll samt om- och tillbyggnad (ROT-tjänster) eller hushållsnära tjänster som till exempel fönsterputsning, städning och trädgårdshjälp (RUT-tjänster) har rätt till skattereduktion för arbetskostnader upp till 50 000 kr per år och person. Det är du som utförare av tjänsten (ditt företag) som ansöker om avdraget hos Skatteverket och sedan 1 april i år gäller skärpta regler.

Fler uppgifter behöver lämnas in och ansökan sker via e-tjänst
Med de nya reglerna behöver du lämna in fler uppgifter än tidigare och måste använda Skatteverkets e-tjänst för att begära utbetalning.

Följande uppgifter behöver anges:

– antalet arbetade timmar
– vilken typ av arbete som är utfört
– vilken ersättning du debiterat för material
– vilken ersättning du debiterat för annat än rot- eller rutarbetet och material, till exempel resekostnader

Hanteringen blir enklare med smarta program
Hanteringen av ROT- och RUT kräver bra rutiner, och ett bra faktureringsprogram kan minimera administrationstiden och du kan då få dina pengar lite snabbare. I Fakturering Online från Hogia Small Office ingår fullt stöd för de nya reglerna.

På fakturan får du enkelt med alla nödvändiga uppgifter som fastighetsbeteckningar och personnummer, en tydlig specifikation av det utförda arbetet, antal arbetstimmar och materialkostnader såväl som en fördelning av avdraget mellan de ansökande personerna.

När kunden betalat sin del av fakturan, skapar du snabbt en xml-fi i programmet med de angivna uppgifterna och laddar upp den till Skatteverkets e-tjänst. Alternativt kan du välja att ta fram underlaget till avdraget via en rapport, och sedan mata in uppgifterna manuellt.

Skulle någon av de ansökande personerna (helt eller delvis) få avslag på ansökan, hjälper programmet till att skapa en tilläggsfaktura och debitera kunden den resterande delen av summan.

Vilken hjälper behöver ditt företag med ROT och RUT?
Är du nyfiken på Fakturering Online eller andra programvaror som förenklar företagets administration? Besök Hogia Small Office och testa gratis eller ring 0303-688 00, så får du veta mer om en lösning som kan passa just dig.

Här kan du också titta på en smart filmguide som visar hur du enkelt hanterar ROT- och RUT i Fakturering Online.

Annons 2

Kontakta

E-post Telefon Webbplats Adress

Nyttiga länkar

Följ oss

Verktyg

Räkna ut total lönekostnad för företaget

Här kan du räkna ut vad den totala lönekostnaden blir för ditt företaget baserat på den anställdes lön och ålder.


0

Semesterersättning per semesterdag enligt sammalöneregeln är: