Nästa Evenemang

Kjell A Nordström: Förbered företaget för framtiden

Många upplever att det är mycket att tänka på när man startar företag. Att då också planera några år framåt kan ibland vara knepigt när man hela tiden tvingas att jobba för att överleva dagen. Men att förbereda företaget för framtiden redan från start är en viktigt del menar Kjell A Nordström. I boken Mind Your Own Business berättar han på vilket sätt du bäst förbereder ditt företag för framtiden. Vi har gjort en sammanfattning av hans tips som vi ger dig i den här artikeln.

1. Se till att företaget fortsätter vara litet så länge som möjligt. Förväxla inte storlek i form av antalet anställda med framgång.

2. Ha tokfokus. Gör en sak, en sak och en sak. Var gärna lite manisk.

3. Var en rolig person så mycket du orkar och kan. Glada och pigga människor lockar till sig människor som kan hitta en lösning eller en kund. Var en människomagnet och bygg upp din telefonbok. Det är lite skamligt i Sverige och Europa att medvetet bygga upp sina länkar, men det är nödvändigt.

4. Tänk internationellt redan från början, dina idéer har säkert potential på flera marknader.

5. Fundera inte så mycket på bokföring eller handelshögskolegrejer utan tänk som ett hushåll. Hur mycket har jag i kassan? För en privatperson heter det plånbok, och så borde företag också tänka. Hur mycket har jag och hur länge ska det räcka? Oj då, hela månaden? Det är att styra på kassan.

6. Bygg långsiktiga relationer med kunder och leverantörer eftersom det minskar transaktionskostnaderna. Du måste inte administrera och skriva avtal varje gång. Med långsiktiga kunder och leverantörer får du mycket gjort genom ett enkelt samtal.

7. Om du anställer en kvinna så får du ofta mer värde för pengarna, så anställ kvinnor. De håller vad de lovar och är bra konfliktlösare. Anställ även från invandrargrupperna som vi har och underutnyttjar löjligt mycket.

All ekonomisk forskning visar att invandrare förnyar, och att de är också beredda att jobba mycket hårdare för att ta sig in i samhället.

8. Tänk dig företaget som en nattklubb. Som nattklubbsägare kan du inte säga till folk att vara snyggare eller roligare, men en sak styr du: dörren. Ta in några bögar, några modeller, lite svennar, någon diplomat, nåon popstjärna. Det är då det händer. Släpp inte bara in nördar från Handelshögskolan, det blir inte kul.

Fler tips och viktiga råd från Kjell A Norström hittar du i boken Mind Your Own Business – där 50 av Sveriges mest framgångsrika entreprenörer ger sina viktigaste framgångstips. Du köper dina exemplar (perfekt gåva!) av Mind Your Own Business här.

Relaterat innehåll

Annons 1

Verktyg

Snabbaste sättet att räkna ut momsen!

Fyll i ett av beloppen (inklusive eller exklusive moms) och du ser vad det motsvarar (exkl. eller inkl. moms).

Gå till våra verktyg

Annons 3

Annons 4

Annons 5

Annons 6