Nästa Evenemang

Livet på 500 dagar

Rösta på mig i Nyårslöftet – ev vinstpengar till Barncancerfonden

Den 9 januari gick jag in i tävlingen Nyårslöftet – med målet att en gång för alla bli riktigt vältränad. Yes, vi snackar uppdrag #14 Skaffa ett sexpack.

81 dagar. Strikt kost. Massor med träning. Och ett sexpack som ganska tydligt börjar visa form. Det var faktiskt betydligt knepigare än väntat – kosten gör nästan hela skillnaden.

Nu kan du rösta på mig och alla andra fantastiska människor som tävlat i Nyårslöftet. Du gör det på refitness.se (tar 60 sekunder att rösta på dina tre favoriter. Pågår till 12.00 på måndag 3 april). Vilka förändringar alla har gjort, otroligt! Du måste spana in detta! Om jag hamnar på prispallen (vinnaren får 25 000 kr) skänker jag hela summan till Barncancerfonden.

Här kommer mina före- och efterbilder.

Gustaf Oscarson sexpack

PT-online Startbild

 

Se hela listan här: Livet på 500 dagar – hela listan

Här kan du följa mig och Livet på 500 dagar i sociala medier

Följ mig på Instagram Följ mig på LinkedIn Följ mig på Facebook Följ mig på Twitter

Bilder från Jamaica (helt fantastiskt!)

En bild säger mer än tusen ord, och när du har läst reseguiden till Jamaica gör du bäst i att se bilderna också. De kommer här!

Läs reseguiden till Jamaica här.

/Gustaf

Se hela listan här: Livet på 500 dagar – hela listan

Här kan du följa mig och Livet på 500 dagar i sociala medier

Följ mig på Instagram Följ mig på LinkedIn Följ mig på Facebook Följ mig på Twitter

Reseguide till Jamaica och härliga äventyr

Från början stod Kuba som ett givet resmål i Livet på 500 dagar – men sedan dök Jamaica upp som en joker i leken. Och med facit i hand var det helt rätt att göra detta byte. De milslånga stränderna med kritvit strand och alldeles turkost vatten är bland de bästa i Karibien. Och ön är full av äventyr.

Så för dig som också vill se världen och ön som fostrat såväl Bob Marley som Usain Bolt, här kommer mina favoriter på Jamaica.

YS Waterfalls

Fantastiska vattenfall i sju etapper där vi slängde oss i lianer, badade direkt i fallen och njöt i lugna vattendrag med vattnet porlande i nacken. Ett absolut måste! Och resan dit går genom böljande gröna landskap med otaliga fågelarter och den ständiga blandningen mellan lyxvillor och skjul.

Vattenfall jamaica YS Waterfalls

Krokodilsafari på Black River

Krokodilerna på Jamaica är inte lika aggressiva som de i Afrika eller Australien, och vår guide hoppar till och med i vattnet och simmar i närheten av krokodilerna. Det gör inte vi. Däremot har den största av dem (500 kg) – Terminator – kravlat sig upp precis där vi ska lägga till båten, och således strosar vi 2-3 meter från den. Coolt.

Tippar att vi såg 7-8 krokodiler i olika storlekar, några av dem uppemot 100 år gamla. Floden liknar Amazonas och vi kliver också av för att klättra i lianer i regnskogen. En riktigt fet upplevelse.

Krokodil Black River Jamaica

Ricks Café

Skönaste stället på Jamaica, och utsett till en av världens 10 bästa sportbarer. Utsikten är milsvid, solnedgången magisk och drinkarna går ner utan problem.

Det finns flera olika avsatser för våghalsiga Cliff Jumpers. För turister är 10 meter högsta avsatsen, medan de mer inbitna Jamaicanerna kliver upp 24 meter och imponerar med snygga svanhopp och dyk.

Förvänta dig riktigt bra drag, mycket amerikaner (det är Spring Break när vi är där) och fullt party.

Ricks cafe

Seven Mile Beach

Negril är turistorten nummer ett på Jamaica. Och Seven Mile Beach är riktigt vass med kritvit sand och turkost vatten. Margaritaville är ställer för dig som vill dricka Margaritas eftermiddagen lång, men det finns också många mindre ställen med bra mat och lugna oaser. Strosa på beachen, välj ditt favoritställe och passa också på att testa någon av alla vattensporter som erbjuds. Rekommenderas.

Reseguide till Jamaica

Var ska man bo?

Vi bor på Palladium som ligger i Lucea, ca 35 minuter från Negril. All Inlcusive. Härlig mat och 11 restauranger. Karibiens största pool. Fullt ös och lugn på samma gång. Rekommenderas. Välj ett hotell som ligger i nordväst, antingen i Negril eller i närheten.

Summering – reseguide till Jamaica!

Jamaica är klart värt en resa. Kriminaliteten vi varnades för ser vi inte alls, men vi strosar å andra sidan inte så mycket utanför turistdelarna. På ön finns ingen stress så förvänta dig inte västerländskt tempo, men varför ska vi göra det? Ett bra tips är att hyra en taxi en hel dag som tar dig vart du vill. Det kostar runt 12-15 amerikanska dollar per person.

Amerikanska dollar fungerar utmärkt. Tidsskillnaden till Sverige är sex timmar. Maurijana sälja överallt, även om det är olagligt att sälja och köpa (men lagligt att röka). Men du behöver inga substanser alls för att njuta av denna fanstatiska ö.

Alright – ett nytt uppdrag klart – Jamaica!

Här ser du några riktigt härliga bilder från Jamaica som jag tror kommer att inspirera dig till en ny resa.

/Gustaf

Se hela listan här: Livet på 500 dagar – hela listan

Här kan du följa mig och Livet på 500 dagar i sociala medier

Följ mig på Instagram Följ mig på LinkedIn Följ mig på Facebook Följ mig på Twitter

Annons 2

Bakom kulisserna – #94 Ta modellbilder

Wow! Ett av de absolut roligaste uppdragen hittills – #94 Ta modellbilder. Jag berättar mer när jag får bilderna, men här kommer i alla fall några ”behind the scenes”-bilder. Shit vad kul det var!

/G

Gustaf Oscarson Modellbild Sport

Gustaf Oscarson Modellbild Smoking

Gustaf Oscarson modellbild skinn

Gustaf Oscarson Modellbild Smink

Se hela listan här: Livet på 500 dagar – hela listan

Här kan du följa mig och Livet på 500 dagar i sociala medier

Följ mig på Instagram Följ mig på LinkedIn Följ mig på Facebook Följ mig på Twitter

En svensk klassiker avklarad!

En svensk klassiker består – som du säkert vet – av Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet i rad. Det är fysiskt utmanande. Det är folkfest. Det är njutning och prestation i en härlig blandning.

Och nu har jag alltså lagt Vasaloppet till handlingarna, som den sista etappen. Och visst känns det helt otroligt. Jag har drömt om klassikern i många år, och till och med anmält mig till alla lopp tidigare utan att genomföra dem. Det krävdes en ”Livet på 500 dagar”-satsning för att komma i mål.

Njutning viktigare över prestation

När jag för några veckor sedan träffade och lyssnade på Carolina Klüft betonade hon glädjen snarare än prestationen som en nyckelfaktor för hennes framgång. Och även om jag såklart gjorde mitt allra bästa, försökte jag verkligen följa hennes ord på Vasaloppet. Uppleva naturen, känna stolthet över mig själv och försöka pusha och glädja mina medtävlande.

Det förhöjde verkligen stämningen, och för mig blev det första gången en tävling inte blev en tävling, utan bara en upplevelse. Sista startled gjorde också sitt för att minska möjligheten till topprestation, men en tjusig spurt blev det i alla fall. Och till slut stod det 9 timmar vid målgången i Mora.

Någon kranskulla blev det inte, men mina fantastiska föräldrar mötte upp med en dalahäst och gratulationer. Tänk vad tråkigt det hade varit att komma i mål utan någon som tog emot mig. Jag är så otroligt tacksam över att ha människor i mitt liv som vill vara med och heja.

Fysisk toppform

Mina ansträngningar med uppdrag #14 Skaffa ett sexpack börjar verkligen ge resultat. Jag har tränat nästan varje dag de senaste veckorna, och det kändes under loppet. Trots bara fem timmars skidträning var jag pigg hela loppet och fräsch även i mål. En riktigt go känsla att känna att kroppen svarar och orkar. Jag kan inte komma på någon anledning i världen till att träna mindre i framtiden. En mycket bra investering i mig själv.

En svensk klassiker – en sammanfattning

Hur ska jag nu sammanfatta en svensk klassiker. Låt oss börja från början.

Vätternrundan

Jag tränade 13 mil på min hybridcykel innan loppet. Det räckte, men det hade verkligen inte skadat med mer träning. En härlig upplevelse att i solnedgången glida förbi vajande fält mot Jönköping. Inte lika mysigt att i regnoväder (utan regnkläder) glida uppför backarna åt andra hållet. Jag tror jag körde om 500 andra cyklister bara för att jag frös så och ville till nästa station. 13 timmar blev tiden på 30 mil.

Jobbigt lopp. Väldigt stelt dagarna efter och ont överallt. Kanske det mentalt mest utmanande. Ingen personlig favorit.

Vansbrosimningen

Enkelt, vem som helst som kan simma bröstsim och har någorlunda kondition fixar det. Go stämning trots regn och blixtrar. Efter Vätternrundan blev simningen nästan ett antiklimax eftersom det gick så fort och var så enkelt.

Lidingöloppet

Om Vätternrundan och Vansbrosimningen inte alls innefattar mina favoritsporter, är löpning motsatsen. Jag har alltid sprungit mycket, och nu var målet väldigt högt ställt. 2.09, vilket i princip skulle innebära en plats bland de 500 bästa. Sjuk dagarna innan, inte optimalt. Satsningen höll två mil, sedan rakt in i krampväggen och gång in i mål. Men frisk vågat, hälften vunnet. Jag kommer att nå tiden i höst istället.

Men ett underbart lopp som är riktigt jobbigt sista milen. Jag behöver verkligen få fler långa pass i kroppen för att lyckas som jag vill. Min favorit!

Vasaloppet

Den klart största folkfesten och ska du åka ett klassikerlopp så är det vasan. De flesta säger att du behöver 30 mil i kroppen innan, jag säger att du fixar det med fem mil om du har bra kondition och lite styrka. Det gjorde ju jag i alla fall. Det kommer nog snart en liten vasaloppsguide också från mig!

Alright, klassikern avklarad. Boom! Ett riktigt utmanande, roligt, jobbigt (och dyrt) uppdrag. Men värt alla ansträngningar. Stolt!

/Gustaf

Se hela listan här: Livet på 500 dagar – hela listan

Här kan du följa mig och Livet på 500 dagar i sociala medier

Följ mig på Instagram Följ mig på LinkedIn Följ mig på Facebook Följ mig på Twitter

Kan jag skriva en hitlåt?

Okej, nu är jag äntligen igång med ett av mina roligaste uppdrag, nämligen # 1 Skriva en hitlåt. Och för att säkra framgången har jag tagit rygg på två riktigt duktiga musiker, eftersom jag själv har NOLL koll på hur musik skapas. Däremot kan jag skriva, och känner mig väldigt komfortabel i att jag kan skriva en låttext som fungerar.

Intro
Vers, pre-chorus, chorus
Vers, pre-chorus, chorus
Brygga
Chorus * 2
Outro

Är det så enkelt att skriva en hitlåt?

Ja, det verkar faktiskt så. Så min tanke är.

1. Jag skriver en riktigt vass text
2. Jag tar rygg på en riktigt bra musiker (eller två) som står för fiolerna.
3. Vi sätter ihop allt och skapar symfoni

Kom ihåg: det blir inte svårt förrän någon säger att det är svårt :) Återkommer när jag träffar mina musiker nästa gång i mars. Laddat!

Stay tuned.

/G

Ps. Imorgon ska jag förhoppningsvis träffa en riktigt grym magiker som kan hjälpa mig med uppdrag #61 Lära mig trolla

Se hela listan här: Livet på 500 dagar – hela listan

Här kan du följa mig och Livet på 500 dagar i sociala medier

Följ mig på Instagram Följ mig på LinkedIn Följ mig på Facebook Följ mig på Twitter

Skaffa hemhjälp – uppdrag klart!

Varför är det viktigt för mig att skaffa hemhjälp? Svaret är enkelt, jag vill fokusera min tid på det som är viktigt för mig. Mina relationer. Mina företag. Min utveckling. Och att – förhoppningsvis – göra världen lite bättre.

De fem ingredienser i livet jag gärna vill outsourca är städning, laga mat, handla, stryka och tvätta.

Det två sistnämnda – tvätta och stryka – ägnar jag väldigt lite tid åt. Därför har jag bestämt att jag kan fortsätta göra det själv, det känns ju bara fånigt att någon annan ska ägna 20 minuter i veckan åt detta.

Städa, laga mat och handla däremot – det har jag nu tagit hjälp med.

Spara tid genom att ta hemhjälp

Laga mat Vad ska vi laga? Kan du laga mat idag? Jag känner inte för att laga mat, ska vi äta ute? Du känner kanske igen dig. Lösningen: Få hemleverans av färdiga matlådor med god och näringsrik (och hemlagad) mat. Vi har precis valt Foodh i Västerås, som levererar direkt till dörren där vi jobbar på Dream Valley. För att minska transporterna kommer vi beställa med tre-dagars-intervall. Bonus: Vi slipper handla mer än en gång var tredje vecka, och då bara frukost. Ps. Bor du i Stockholm skulle jag definitivt rekommendera appen Karma, som också gör gott för miljön.

Städa Den här ekvationen är superenkel. Städhjälp varannan vecka (det räcker!). Sparar massor med tid. Görs mer ordentligt. Aldrig något snack om vems tur det är. Och underbar känsla att komma till ett nystädat rum. Finns inga ursäkter för att inte ha städhjälp, om du frågar mig.

Ta-da – så enkelt var uppdrag #97 Skaffa Hemhjälp avklarat. Viss njutning går faktiskt att köpa för pengar!

/Gustaf

Se hela listan här: Livet på 500 dagar – hela listan

Här kan du följa mig och Livet på 500 dagar i sociala medier

Följ mig på Instagram Följ mig på LinkedIn Följ mig på Facebook Följ mig på Twitter

Sexpack – en riktig utmaning!

Det finns verkligen en anledning till att så få lyckas skaffa ett sexpack på magen. Jag är inne på mitt fjärde försök på ett år, och visst går det framåt, men väldigt sakta.

En sak är ställd utom allt rimligt tvivel – det räcker inte med träning. Sedan början på året har jag tränat 4-5 gångar i veckan (minst), och visst går det framåt. Men så snart jag slarvar med kosten är det spikrak tillbakagång.

Jag jobbar med en PT Online som ger mig både kost- och träningsprogram som byts ut var femte vecka.

Huvudprinciperna är:

1. Äta sex gånger om dagen och aldrig bli hungrig. Ca 2 500 kalorier per dygn. Fokus på protein/bra fetter. Mindre kolhydrater. Mycket keso/kvarg och nötter.

2. Undvik socker, salt, vitt mjöl, alkohol etc

3. Fokus på styrketräning, 5 pass i veckan. Plus min innebandy/löpning/skidåkning (ca 2 pass/vecka). Här är ett exempelpass.

Traningspass Sexpack

 

Och varför går det så sakta?

Det är ju så enkelt. När jag följer kosten och träningen är det rak kurva till sexpacket. Men det räcker med några dagars sämre kosthållning för att tillbakagången ska synas. Och då menar jag inte fullständig Big Mac-kollaps, utan snarare ”vanlig kosthållning”.

Kontentan är: Rigid och strikt kosthållning krävs för att nå sexpacket. Jag kommer att klara det, men det är väldigt mycket svårare än jag trodde. Så återigen, en riktig eloge till alla er som strosar runt med rutor.

Vad händer mer just nu i Livet på 500 dagar? Sånglektion på onsdag. Vasaloppet om två veckor (sedan är Klassikern klar). Jamaica i kalendern om några veckor. Gitarren börjar lira. Investeringar för att bli klimatneutral. Ingångar på medverkan i film. Spännande tider!

/Gustaf

Se hela listan här: Livet på 500 dagar – hela listan

Här kan du följa mig och Livet på 500 dagar i sociala medier

Följ mig på Instagram Följ mig på LinkedIn Följ mig på Facebook Följ mig på Twitter

Investera i solenergi med Trine

Häromdagen skrev jag om ett spännande sätt att bli klimatneutral – med trädplantering via Better Globe. Jag har dock hittat en artikel med tips från Sveriges miljöguru Johan Rockström, som tycker att det finns mer relevanta sätt att bli klimatneutral. Läs den här.

Därför har jag titta extra noga på Trine, där jag (och du) kan investera i projekt som lånar ut pengar till företagare i Afrika, som i sin tur bygger parker för solenergi. Det skapas arbetstillfällen och dåliga energikällor byts ut. Dessutom får du avkastning på ditt lån, i det projekt jag tittar på är den årliga avkastningen 5,53 % (naturligtvis förelägger en risk i detta).

Hur gör det mig klimatneutral?

Det aktuella projektet behöver lån för 160 000 dollar. Den estimerade reduktionen av koldioxid är 1 314 ton. Och som jag nämnde i mitt inlägg här, önskar jag reducera min klimatpåverkan med 14,4 ton. Min enkla uträkning: Då kostar varje ton som reduceras ((160000 dollar * dollarkurs 9 kr)/1314 ton reducering) 1 096 kronor. Jag behöver alltså investera 15 782 kronor för att bli klimatneutral. Och jag förväntas få en avkastning på c5,53 % per år på investerat kapital.

Känns ju toppen. Återigen, detta är ju investeringar med tydlig risk (projekten har också olika riskklasser), så vi får verkligen se dem som välgörenhetspengar som KAN få avkastning.

Jag tycker det är otroligt spännande. Bli klimatneutral. Få avkastning. Bidra till arbetstillfällen och en bättre värld. Och samtidigt stötta ett spännande svenskt företag, som tagit detta initiativ. Kul!

/Gustaf

Ps. Har äntligen hittat några ingångar för att lyckas med uppdrag #71 Vara med i en film. Otroligt spännande!

Se hela listan här: Livet på 500 dagar – hela listan

Här kan du följa mig och Livet på 500 dagar i sociala medier

Följ mig på Instagram Följ mig på LinkedIn Följ mig på Facebook Följ mig på Twitter

Life Hacking!

Efter 409 dagar med Livet på 500 dagar har jag lärt mig att det går att ”hacka livet”. Det kallas Life Hacking, och betyder att du hittar små trick, genvägar och kunskaper för att göra vardagen lite lättare, bättre och roligare.

Jag hittade precis en sida med 100 Life-hacks som är riktigt roliga och användbara, du hittar dem här.

Själv har jag hittat tre mer allmänna Life Hacks som både sparar tid och pengar.

Mina XX Life Hacking-strategier

1. Träna och utbilda mig samtidigt

Jag tränar hårt för uppdrag #14 Skaffa ett sexpack, uppdrag #15 Springa milen på 38 minuter etc. Det tar en del tid. Samtidigt jobbar jag dagligen på min personliga och professionella utveckling, till exempel genom att lyssna på ljudböcker, podcast och se videoklipp.

Life Hack: Att göra det samtidigt. På samma tid som jag tidigare ”bara tränade”, får jag nu in hela min personliga och professionella utbildning. Ett annat alternativ är att göra din ”utbildning” när du reser. Eller att göra som Frans Nilsson. Träna, utbilda dig och tjäna 20 000 kr i månaden samtidigt. Läs Frans underbara story här.

2. Tjäna pengar och bidra till klimatet/välgörenhet samtidigt

10 % av inkomsterna till välgörenhet, är grundregeln. Men tänk om jag också kan få avkastning på de pengar jag ger till välgörenhet, kommer jag att bidra med ännu mer då? Absolut! Genom att investera i projekt/företag/tillgångar som förbättrar miljön och människors liv runt om i världen, och samtidigt få relevant avkastning, är mitt mål nu att öka från 10 % till 20 % av mina intäkter som går till ”tydligt välgörande projekt”.

Varför inte 100 %? Jag tänker så här: 20 % av mina investeringar ska gå till projekt och företag med extremt tydlig ”göra världen bättre-fokus”. Detta är pengar jag önskar avkastning på, men där det primära är att bidra till världen. Resterande investeras i mer ”säkra” papper som indexfonder etc (helst med ett ”sustainibility”-fokus) och spännande tillväxtföretag (som jag brinner för).

Läs här hur jag planerar att bli klimatneutral och få avkastning samtidigt.

3. Sluta vara min egen hemhjälp

För några dagar sedan skrev jag ett inlägg om hur jag skapar mer tid. Det fick mig att tänka på alla sysslor jag gör automatiskt – sysslor som jag inte är expert på, som jag inte tycker är roliga, och som andra definitivt skulle göra bättre.

Laga mat, stryka, städa, handla, diska. Kort sagt – sådant som går att lägga ut på entreprenad, och som också är uppdrag #97 Skaffa hemhjälp. Jag tänker så här. Allt jag inte tycker om att göra och som kostar mindre att köpa in än ”mitt eget värde per timme”, ska jag lägga ut.

Stryka: Insikten är att jag stryker alldeles för lite för att vilja lägga ut det. Men – jag ska göra det samtidigt som jag lyssnar på utbildningsprogrammet ”Your Best Year Ever” med Robin Sharma.

Städa: Städhjälp = check! Spar tid och spar definitivt pengar.

Handla: Älskar Karmas tjänst där man kan hämta upp färdiga matlådor till reducerat pris. Och bra för miljön!

Laga mat: Och det blir ju en fluga i samma smäll med Karma

Diska: Också för liten ansträngning för att outsourca.

Alright, det var tre sätt att hacka livet. Små, enkla knep för att få mer tid över till det som är viktigt. Vad gör du? Kommentera gärna här eller på Facebook. Livet är en lek!

/Gustaf

Se hela listan här: Livet på 500 dagar – hela listan

Här kan du följa mig och Livet på 500 dagar i sociala medier

Följ mig på Instagram Följ mig på LinkedIn Följ mig på Facebook Följ mig på Twitter

Om bloggen

På 500 dagar ska jag skapa mitt drömliv och mitt drömföretag. Här följer du min största utmaning någonsin.

Följ mig

Annons 1

Verktyg

Snabbaste sättet att räkna ut momsen!

Fyll i ett av beloppen (inklusive eller exklusive moms) och du ser vad det motsvarar (exkl. eller inkl. moms).

Gå till våra verktyg

Annons 3

Annons 4

Annons 5

Annons 6