Nästa Evenemang

Innovation & Immaterialrätt

Varumärkesvård på verktygshyllan

Design som en del av varumärkesbyggandet är något jag arbetat med i många år, ändå blev betydelsen av det än mer tydligt häromdagen.

Så här under sommaren är det nog inte bara jag som tagit tag i olika projekt hemmavid. Arbetet ledde bland annat till att jag och dottern begav oss till en järnaffär för att köpa en slipmaskin. För alla som vill se ett exempel på design och varumärkesvård är en järnaffär ett utmärkt utflyktsmål.

I järnaffären hänger verktygen med de olika varumärkena tillsammans, alla med tydligt sammanhängande design. Det är tydliga formspråk, så det går inte att missa om ett verktyg kommer från Bosch eller Black & Decker.

Detta är något som även andra företagare kan läsa sig av. Om ditt företag arbetar med flera olika produkter kan det vara värt att använda likartad design på dem, både vad gäller form och färg. Det blir då lättare för dig att nå ut med varje ny produkt, den nya produkten kan då förhoppningsvis rida på den våg av goodwill du redan byggt upp med tidigare produkter.

Det roliga var att dottern, tio år gammal, sa att hon absolut ville köpa en slipmaskin av märket Bosch ”för de gör ju så bra grejer”. Snacka om att de lyckats med varumärkesbyggandet!

Christina Wainikka

Lär dig av Gränna!

Häromdagen besökte jag och familjen Gränna. Det är verkligen en liten pärla vid Vättern. För dig som är företagare rekommenderar jag också ett besök i Gränna av fler skäl. Där finns flera lärdomar att göra!

1. Om du har en immateriell rättighet är det bra att tala om det

I Gränna finns ett Polarcenter som berättar om Örnens misslyckade polarexpedition, mitt emot finns Grenna Polkakokeri. På båda ställena sitter registreringsbevis på varumärkesrättigheter uppe. De är snyggt inramade och sitter på platser som ingen kan missa. Rättigheter, såsom varumärken, ska du försöka skaffa dig om de är till nytta. Om verkligen ska vara till nytta måste andra få reda på att de finns. Lär dig det i Gränna!

2. Om jag säger Gränna…

Den andra lärdomen i Gränna handlar om hur man bygger en tydlig profil. Det finns knappast någon som inte tänker på polkagrisar om man frågar vad Gränna är känt för. Det är en profil som byggts upp under lång tid och som gjorts otroligt konsekvent. Till och med informationstavlan vid motorvägen ser ut som tre polkagrisstänger. Om det är något du som företagare vill att du och ditt företag ska förknippas med – tänk på Gränna.

3. Och gör folk nöjda!

När vi var i Gränna köpte vi polkagrisar och karameller, efter att ha sett hur de tillverkas. Vi tänkte ”jaja, när vi ändå är här”. Hela familjen blev helt överväldigad över hur otroligt goda de var. Detta minne bär vi med oss, vilket gör att vi inte bara förknippar Gränna med polkagrisar utan fantastiskt goda sådana. Om du som företagare vill förknippas med något särskilt – gör det bra!

Christina Wainikka

Vad marathon kan lära företagare

Den 31 maj sprang jag Stockholm Marathon. Även om jag gjorde ett nytt personbästa hann jag under loppet tänka väldigt mycket – bland annat om innovation och företagande. Något av det var sådant som du som företagare kan ha praktisk nytta av.

1. Nytta
Innovation handlar om att skapa sådant som ger nytta, som innebär en lösning. Andra personers innovationer ligger bakom min löpning. Som astmatiker skulle jag aldrig kunna springa en mara utan min astmamedicin. Min träning bygger på träningen med Team Stockholm Marathon, som får betraktas som en tjänsteinnovation. Den nytta jag får är enorm. Kan din innovation skapa sådan nytta?

2. Ensam är stark, men det är något visst med att vara många
Några veckor före maran var jag tvungen att springa ett långpass ensam. Tre mil på egen hand är förskräckligt långt. När man springer i grupp, som vi gör i Team Stockholm Marathon, är det som ett springande kafferep. Vi pratar och peppar varandra. Som entreprenör som skapar innovationer är innovationsprocessen som ett marathon. Tänk på att det blir bättre och roligare om du engagerar flera på vägen.

3. Gör vad du kan av vad du har
Förra vintern fick jag reda på att min astma var mycket sämre än jag trodde. Min lungkapacitet var nere i 70% av vad en person i min ålder, i min storlek ”borde” ha. Trots det springer jag. Framgångsrikt entreprenörskap handlar faktiskt om just det. Det handlar inte om vad du har från början, det handlar om vad du gör med det du har.

Christina Wainikka

 

Annons 2

Bygga, vårda och försvara – en svår konst

Precis som med många andra företeelser så ligger det mycket arbete bakom och mycket av värdet i En Svensk Klassiker ligger i namnet och varumärket. Bakom En Svensk Klassiker står ett bolag som drivs gemensamt av de tävlingar som ingår.

Som varumärkesbyggande är En Svensk Klassiker ett exempel på ett tydligt byggande. I ett tidigare inlägg beskrev jag hur en del starka märken får folk att vilja tatuera in dem. En Svensk Klassiker är ett sådant märke. Det finns dock också en risk med att ett märke blir så starkt att det blir ett allmänt begrepp. När något blir ett allmänt begrepp vill många andra använda liknande uttryck och detta har drabbat en Svensk Klassiker. Ett flertal tävlingar runt om i landet har velat kalla sig för klassiker, såsom Malmöklassikern.

För En Svensk Klassiker är det klart att dessa olika lokala klassiker kan betraktas som ett problem. De kan på olika sätt bidra till att urvattna det egna märket och kan i förlängningen innebära att En Svensk Klassiker inte längre kan behålla sin särställning. Det är säkerligen därför som En Svensk Klassiker valde att dra Malmöklassikern till domstol.

Dessvärre gick det inte vägen för En Svensk Klassiker, utan de förlorade. Malmöklassikern får därmed behålla sitt namn.

Vad kan du som företagare dra för lärdomar av detta? Faktiskt flera stycken.
– Dra framförallt INTE lärdomen att det inte spelar någon roll vad du gör. Ta hand om dina varumärken och vårda dem väl.
– Även om En Svensk Klassiker förlorade målet beträffande uttrycket ”klassiker” säger inte det något om rätten till En Svensk Klassiker och definitivt inte om själva loggan. Dessa ska fortsatt vårdas.
– Försvara ditt märke, men var medveten om var gränserna går för din rättighet. Som alla rättigheter bygger varumärkesrätten på en balansering mellan olika intressen, vilket gör att rätten kan ha sina begränsningar.
– Försvara dig tidigt! Ju längre man dröjer med att försvara sig, desto svårare blir det att vinna. När du börjar upptäcka att ett av dina märken används på ett sätt du inte gillar – grip in direkt. Att gripa in behöver inte vara att stämma, det kan också vara att diskutera samarbeten med mera.

Vill du ha pengar? Har du något av värde?

En klassisk filmreplik, från filmen Jerry Maguire, är när en person skriker ”SHOW ME THE MONEY”. Den som skrek hade en viktig icke-materiell tillgång, nämligen sitt kunnande och sitt rykte som duktig idrottsman.

Ibland tänker jag på den repliken när jag tänker på företagare som vill hitta finansiering. Det räcker inte bara att ställa sig och skrika efter pengar. Det handlar om att kunna ha något som gör att andra är villiga att investera i en verksamhet. För många företag idag handlar det inte om att tillgångarna består av maskiner eller naturresurser. Tillgångarna är icke-materiella – kunnande, rykte, upphovsrättigheter med mera.

För dig som är företagare gäller det att visa dessa icke-materiella tillgångar för att vara attraktiv för potentiella investerare. Detta kan rent av vara en nyckel till finansiering. Något att tänka på:

1. Håll koll på vad som kan vara viktiga tillgångar. Det kan handla om upphovsrättigheter till datorprogram, registrerade varumärken eller know-how.
2. Håll koll på kan behöva göras för att säkra detta som just tillgångar i verksamheten. Vilka rättigheter behöver registreras? Vilka avtal behöver skrivas?
3. Dokumentera vilka tillgångarna är och vad ni gjort för att säkra dem. Detta är ett viktigt underlag för en potentiell investerare!
4. Och börja om från början! Dvs det räcker inte att göra det en gång och sedan aldrig mer.

Din goodwill. Och andras.

Ett sätt att få uppmärksamhet och goodwill som företagare är att liera sig med andra på olika sätt. Det kan handla om många olika företeelser såsom till exempel direkta samarbeten, nätverkande och sponsring.

För den som är ny som företagare kan det ofta vara otroligt värdefullt att nå ut till potentiella kunder genom att förknippas med sådant som dessa redan känner till och har en tydlig bild av. Det kan verkligen vara en genväg till att bygga en egen goodwill.

Det finns dock vissa risker också och det kan vara värt att fundera över dessa lite. En risk är att om den du förknippas med ”dras i smutsen” på något sätt riskerar du också att dras med. Låt säga att du samarbetar med en leverantör och att ni båda använder samarbetet i er marknadsföring för att bygga goodwill. Om leverantören visar sig vara inblandad i tvivelaktiga affärer, såsom barnarbete eller miljöförstöring, är risken stor att detta påverkar bilden av din verksamhet.

Vad kan och bör man tänka på som företagare när det gäller samverkan för att bygga goodwill? Några enkla råd:

1. Om du väljer att samverka med några andra som ett led i att bygga goodwill – se till välja dessa noga.
2. Om det är några särskilda faktorer som är viktiga för dig – tala om det tydligt och se gärna till att skriva in det i avtalen. Om det till exempel är ett sponsoravtal med en idrottsman kan man skriva in vad som ska gälla om idrottsmannen avslöjas som dopad.
3. Gör tydligt för dig själv och andra vad som är kärnan i din egen goodwill. Vad är det du och ditt företag verkligen vill stå för?

Christina Wainikka

Var inte feg. Men inte dum heller.

För ett tag sedan satt jag i panelen på ett seminarium om immaterialrätt i kreativa företag. Själva seminariet går att se i efterhand, för den som vill. Det som vi kanske inte tog upp så tydligt är några lärdomar om hantering av immaterialrättsfrågor som kan gälla för alla typer av företag. Här kommer de, kanske lite osorterade men ändå viktiga.

  1. Juridik är inte farligt eller läskigt, så var inte feg och bara ducka för de rättsliga frågorna.
  2.  Att anlita juridiska rådgivare kan upplevas som dyrt. Att reparera i efterhand är dock oftast dyrare – så det är bakvänt att försöka spara pengar genom att inte fråga om råd.
  3. För att få ut det mesta möjliga när du som företagare kontaktar en patentbyrå eller en advokat – läs på själv först och ha en bild av vad du vill att de ska kunna åstadkomma. Det finns en uppsjö bra sidor på nätet där information finns, exempelvis PRV:s hemsida.
  4. Ta dig också tid att beskriva helheten för den du anlitar för hjälp. Ibland händer det att en patentbyrå eller advokat bara får en skärv av bilden och då blir råden därefter. Om exempelvis avtalet som advokaten tar fram är tänkt att användas i Kina blir det helt fel om advokaten skrivit det utifrån att det ska användas bara i Sverige.
  5. Tänk på att saker händer. De avtal som skrevs en gång för länge sedan kanske passade då, men stämmer inte alls nu. I många immaterialrättsliga avtal avtalas om att något kan få användas på ett visst sätt, exempelvis tryckas i broschyrer. Om man då lägger ut samma material på nätet är det i strid med avtalet – vilket kan bli dyrt.

Så sammanfattningsvis – var inte feg, men var inte dum heller.

Christina Wainikka

Skeptisk till patent?!?

”Men jag är egentligen skeptiskt till patent.” Den meningen fick jag höra idag och åsikten i sig är nog inte helt ovanlig.

På söndagar springer jag med Team Stockholm Marathon. Vi springer tillsammans och hinner då prata om det mesta här i livet. Den som jag sprang med idag var en utländsk student, så då passade jag på att berätta lite om saker vi passerade. Ett hus vi passerade var Patent- och Registreringsverket på Valhallavägen. Det var då yttrandet kom.

Jag kan förstå om många företagare delar uppfattningen, men vill ge några snabba perspektiv på det hela.

1. Existensen av ett patent kan vara avgörande för investerares vilja att investera, särskilt i nya verksamheter. Värt att fundera på.
2. Patent kan göra det möjligt att säkerställa att ingen annan får sälja en likartad teknisk lösning som den ditt företag tagit fram. Patentet ger helt enkelt ett (tidsbegränsat) monopol.
3. Patent kan ligga till grund för licenser, vilket i sig kan ge inkomster.
4. Patent kan vara kostsamma – så patentsök bara i de situationer där fördelarna överväger nackdelarna!

Vad kostar patent?

Det talas ibland om att patent är väldigt dyra. Detta i sig gör att många automatiskt värjer sig och avstår från patent, trots att det skulle kunna vara väldigt bra för dem. För att kunna fatta rätt beslut krävs att man faktiskt vet vad som gäller. Så hur dyra är patent?

För att kunna svara på det behöver man först ta reda på vad det är som kostar. Patent är en rättighet som bygger på registrering. För att få registreringen beviljad måste en ansökan skickas in. Här dyker en avgift upp.

Avgiften är i sig inte så otroligt hög. Problemet är att avgiften ska betalas för varje land där man vill ha patentet. Låt säga att någon har patent på något i Sverige – det innebär att uppfinningen faktiskt är fri att användas av andra (även kommersiellt) i alla andra länder i världen. Det kan alltså vara värt kostnaden att ha patent i fler länder än bara i Sverige.

När patent söks i fler länder måste också viktiga dokument översättas till fler språk. Den här typen av översättningar är komplicerade, översättaren måste förstå både teknik och vara duktig på minst två språk . Här uppkommer också en ansenlig kostnad.

Det som dock kostar allra mest när man söker patent är det stöd som behövs för att få fram själva patentansökan. En patentansökan måste vara rätt utformad, annars riskerar patentet bli helt värdelöst. Det skydd man får genom patenträtten, det vill säga vad man kan hindra andra från att använda, är det som rent faktiskt framgår av handlingarna. Framgår det inte i texten finns inte skyddet där. Här tickar det pengar – men det är viktiga pengar.

Så, vad kostar patent? Patent kostar, men exakt hur mycket är svårt att säga. Det är flera olika delar som kostar och det är värt att fundera över hur viktiga de olika delarna är.

Alla ni som utvecklar nya produkter kan behöva fundera över vilken nytta patent kan ha i er verksamhet. Om denna nyttan överstiger kostnaderna kan patentet vara det viktigaste ni har. Slarva inte!

Vet du vad du har?

Ibland möter jag företag som säger saker som att de har patent på en design eller har upphovsrätt till sitt varumärke. I en del fall kan de kanske ha rätt, men många gånger handlar det tyvärr om att de inte riktigt själva vet vilka immaterialrättigheter de faktiskt har.

En tröst kan vara att även många andra blandar ihop begreppen. Häromdagen skrev Aftonbladet en artikel där de hävdade att King hade fått patent på ordet Candy. Det var ju helt fel. Det ju ett varumärke det handlade om. Som tur är backade Aftonbladet och artikeln ändrades.

Betyder det här något för dig som företagare? Ja, det kan det göra.

För företagare är det ofta viktigt att veta vilka tillgångarna är. Immaterialrättigheter, såsom varumärken, kan vara helt centrala. De kan vara det som ligger till grund för att kunderna ska hitta till just dig. De kan också vara det som du faktiskt tjänar pengar på att sälja, exempelvis om du väljer att växa genom franchising.

Det bästa är att det idag faktiskt är ganska lätt att få enkel och lättfattlig information om immaterialrätten. Börja exempelvis på Patent- och Registreringsverkets hemsida!

Om bloggen

Insikterna och kunskapen du behöver om immaterialrätt, varumärken och patent – tillsammans med experten Christina Wainikka

Följ mig

Annons 1

Verktyg

Snabbaste sättet att räkna ut momsen!

Fyll i ett av beloppen (inklusive eller exklusive moms) och du ser vad det motsvarar (exkl. eller inkl. moms).

Gå till våra verktyg

Annons 3

Annons 4

Annons 5

Annons 6